Під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля та за участі першої леді України Олени Зеленської 08 грудня 2022 року відбулося розширене засідання Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров’я та надання психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок агресії рф.

2022_12_09_0001

Від Житомирської обласної військової адміністрації до засідання долучилися перша заступниця начальника ОВА Наталія Остапченко, заступник голови ОВА з питань взаємодії з правоохоронними органами Олександр Федько, заступник начальника ОВА Віктор Градівський та керівники профільних структурних підрозділів ОВА.

Як зазначили учасники засідання, з початку війни чи не кожен українець зазнав неминучого впливу війни на психологічне здоров’я. Тривалі воєнні дії передусім вплинули на психоемоційний стан, через що спостерігається збільшення звернень до медичних закладів та приватних установ, які займаються консультуванням тривожних та депресивних станів, неконтрольованої агресії чи навіть суїцидальних думок.

2022_12_09_0002

Використовуючи світовий досвід, було створено потужний інструмент, який допоможе збалансувати ситуацію. Це розроблена у межах Нацпрограми ментального здоров’я Дорожня карта, що дозволить швидко реагувати на виклики воєнного часу. У ній визначено пріоритети, на які мають орієнтуватися всі, хто працює в сфері психічного здоров’я. Даний документ розділяє сфери допомоги для переселенців, військових та ветеранів, літніх людей, підлітків, людей з інвалідністю.

Такі кроки допоможуть знизити рівень навантаження на психіку людей, які постраждали внаслідок бойових дій. Також учасники зустрічі зазначили, що попри війну життя триває та не потрібно ставити його на паузу. Але в ніякому разі не можна залишатися сам на сам зі своїми проблемами, над їх вирішенням потрібно працювати, заручившись підтримкою фахових спеціалістів.

Житомирська ОВА