За ініціативою членів Міжнародної асоціації стомованих пацієнтів під егідою ООН щорічно 6 жовтня у світі відзначають Всесвітній день стомованих хворих.

 

2018_10_05_1

 

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), кількість стомованих пацієнтів у різних країнах коливається в межах від 0,05 % до 0,1 % від чисельності населення.  В Україні кількість стомованих  нараховує близько 70 тисяч чоловік, що також відповідає світовим статистичним даним. За інформацією онкохірурга обласного онкологічного диспансеру Юрія Шевченка щорічно в закладі накладається біля 150 стом пацієнтам з різною патологією, із них ¾ – тимчасові.

Стома – це отвір кишки, сформований хірургічним шляхом після видалення всього або частини кишківника, або сечового міхура, виведений на передню черевну стінку і призначений для відведення вмісту кишківника або сечі.

Стома не має замикального апарату, тому стомовані пацієнти не відчувають позовів і не можуть контролювати процес випорожнення. Стома позбавлена больових нервових закінчень, тому біль не відчувається. Больові відчуття, що іноді виникають, печіння або свербіж можуть бути пов’язані з подразненням шкіри навколо стоми або з посиленою перистальтикою (роботою) кишківника. Необхідність у виведенні стоми виникає тоді, коли кишківник або сечовий міхур не здатні функціонувати. Причиною цього може бути вроджений дефект, хвороба або травма. Проте, першочергове значення у збільшенні числа стомованих хворих має високий рівень захворюваності на колоректальний рак і занедбаність цього захворювання.

Стома може бути постійною або тимчасовою. Постійна стома не може бути ліквідована в процесі подальшого лікування пацієнта з причини відсутності  або незворотного пошкодження замикального апарату кишківника, або при неможливості виконання оперативного відновлення безперервності ходу кишківника з інших причин.

Актуальність проблеми реабілітації стомованих хворих обумовлена важкою морально-психологічною травмою, обмеженням соціальної та трудової активності оперованих хворих, соціальною дезадаптацією, що призводить до інвалідізації й психологічного дискомфорту.

Реабілітація стомованих хворих неможлива без наявності сучасних технічних засобів реабілітації (кало- та уроприймачі) та забезпечення їх отримання пацієнтами. Державне забезпечення стомованих хворих технічними засобами реабілітації, як людей інвалідністю, в цілому регулюються Законом України про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні, стаття 38: «Послуги з соціально-побутового і медичного обслуговування, технічні та інші засоби (протезно-ортопедичні вироби, ортопедичне взуття, засоби пересування, у тому числі крісла-візки з електроприводом, автомобілі, індивідуальні пристрої, протези очей, зубів, щелеп, окуляри, слухові і голосоутворювальні апарати, сурдотехнічні засоби, мобільні телефони та факси для письмового спілкування, ендопротези, сечо- та калоприймачі тощо) надаються особам з інвалідністю та дітям з інвалідністю безкоштовно або на пільгових умовах за наявності відповідного медичного висновку».

Харчування відіграє важливу роль у процесі адаптації пацієнта до життя зі стомою. Враховуючи індивідуальні особливості кожного організму, стомований пацієнт повинен виробити власний режим харчування. Найкраще спочатку вести так званий щоденник харчування, в який слід записувати всі страви і всі продукти харчування, що споживаються за день, і реакцію кишечника на їх прийом. Згодом поступово можна буде виключити з раціону ті страви або продукти, які викликають небажані явища (запор, діарею, здуття живота і т.д.).

Для регулювання роботи кишечника стомованим хворим необхідно дотримуватись деяких правил харчування:

- приймати їжу 3-4 рази на день в один і той же час;

- намагатися не наїдатися на ніч;

- повільно і ретельно пережовувати їжу;

- харчування повинне бути збалансованим, їжа має містити вуглеводи, білки, жири, вітаміни і мінеральні солі; проте у перші місяці після операції слід утримуватись від споживання їжі, що містить клітковину (свіжі овочі і фрукти, хліб з борошна грубого помелу, пшоняна каша, рис);

- вживати не менше 1,5-2 л рідини в день (8-10 склянок);

- у повсякденному раціоні повинні бути присутніми м'ясо, риба, молочні та кисломолочні вироби, овочі і фрукти;

- утримуватись від споживання жирних продуктів, копченостей, гострої та маринованої їжі, не слід також зловживати спиртними напоями.

Стомованим пацієнтам не обов’язково дотримуватися строгої дієти, але       вони повинні знати, які продукти мають закріпляючу або послаблювальну дію, або сприяють газоутворенню.

Довідка:

Перший Конгрес Міжнародної асоціації стомованих пацієнтів відбувся в жовтні 1976 р. в Лондоні. З того часу вже більше ніж у 80 країнах світу створені організації стомованих пацієнтів, роботу яких координує Міжнародна асоціація стомованих пацієнтів.

В Україні діє громадська організація «Всеукраїнська асоціація «Астом-Україна».  До ряду членів асоціації входять  15 осередків, що функціонують у 14  областях України: Волинській, Дніпропетровській, Закарпатській, Івано-Франківській, Київській, Львівській, Одеській, Рівненській, Тернопільській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернівецькій, Чернігівській областях.

За ці роки були налагоджені контакти з іншими організаціями світу, які займаються питаннями стомованих хворих. Тісна співпраця об’єднала ГО «Астом-Україна», німецьку асоціацію Deutsche ILCO та ГО «Активна допомога Україні».

Обласний медичний центр

здоров’я та спортивної медицини