У Всесвітній день боротьби проти раку, 4 лютого, в обласному онкологічному диспансері відбулася прес-конференція, яку провели головний лікар цього лікувального закладу Борис Гуля, завідувач мамологічного відділення Станіслав Кукліч, завідувач онкогінекологічного відділення  Віктор Кравчук та завідувачка відділення хіміотерапії Валентина Іванчук. Мета заходу – донести до жителів Житомирщини інформацію про те, що онкологічні захворювання підлягають лікуванню, якщо їх вчасно виявити.

-Головною метою проведення Всесвітнього дня боротьби проти раку, - зазначив головний лікар обласного онкологічного диспансеру Борис Гуля, - є підвищення інформованості жителів області про рак, як одного з найтяжчих захворювань сучасності, а також привернути увагу  громадськості до його попередження, вчасного виявлення і ефективного лікування.

За словами лікарів, до виникнення онкологічних захворювань призводять такі фактори, як спадковість, забруднення навколишнього середовища, стреси та шкідливі звички. На Житомирщині кількість злоякісних новоутворень суттєво збільшилася після аварії на ЧАЕС.

2015_02_04_001

Медики помітили, що чоловіче населення області хворіє на рак частіше, ніж жіноче. У чоловіків від цієї недуги найчастіше потерпають органи дихання та шлунково-кишкового тракту. А жінки страждають від новоутворень молочної залози. Занепокоєння викликає і те, що протягом останніх років частіше спостерігаються прояви онкологічних хвороб серед молодих людей.

-У 2013 році, - зазначив Борис Гуля, - показник вперше виявлених хворих на рак  в Житомирській області  склав 332,8 випадків на 100 тисяч населення, а в 2014 році – 327,8 на 100 тисяч населення. Слід також відмітити, що на злоякісні новоутворення хворіють люди старшої вікової групи, натомість рак значно «помолодшав».

Зі слів завідувача мамологічного відділення Станіслава Кукліча, із захворюванням на рак молочної залози в нашій області на обліку перебуває 3881 жінка. У 2014 році показник захворюваності на рак молочної залози складає 53,5 на 100 тисяч жіночого населення області (за 2013 рік – 62,4 на 100 тисяч жіночого населення). При поліклініці онкологічного диспансеру відкрито мамологічний кабінет, де минулого року обстежено – 8235 жінок (з мамографічним, УЗД та цитологічними дослідженнями).

Мамологічні кабінети діють в Новоград-Волинському, Коростишівському,  Коростенському,  Малинському районах та м. Бердичеві.

У 2006 році в стаціонарі обласного онкодиспансеру відкрито мамологічне відділення на 40 ліжок.

За даними завідувача онкогінекологічного відділення  Віктора Кравчука, в області проводиться щорічний цитологічний скринінг із взяттям матеріалу на  цитологічне дослідження.  У 2014 році в області цитологічне дослідження проведено у понад 375 тисяч жінок.

В області працює 7 кабінетів патології шийки матки, в тому числі й в обласному онкологічному диспансері. Якщо раніше в області щорічно діагностувалось 30-45 випадків раку шийки матки 0-ї стадії, то в 2014 році -  105. Переважній більшості цих жінок  проведено органозберігаючу операцію.

2015_02_04_002

Лікарі закликають жителів області не нехтувати проходженням профілактичних медоглядів. Підступність онкологічних захворювань в тому, що людина не відчуває їх симптомів. Саме тому своєчасне виявлення злоякісних новоутворень на початкових стадіях дає можливість пройти ефективний курс лікування. Найважливіше в такому разі не втрачати часу в пошуках альтернативних методів – послуг екстрасенсів, травників, а також самолікування. Досвід свідчить, що результат дає комплексний підхід до боротьби з такою недугою, тобто поєднання оперативного втручання, хіміо-, гормоно- та імунотерапії.

Зараз в області успішно запроваджується новий метод – дієтотерапія. За словами завідувачки відділення хіміотерапії Валентини Іванчук, обмеження в харчуванні дає свій результат. Спеціальна дієта для онкохворих базується на раціональному поєднанні жирів і білків та виключенні продуктів, багатих вуглеводами.

Ліікарі онкодиспансеру висловили сподівання на підтримку засобів масової інформації у проведенні активної просвітницької роботи серед населення з питань профілактики онкозахворювань, а також виявлення та лікування злоякісних новоутворень на ранніх стадіях виключно у спеціалізованих медичних закладах.

На тверде переконання лікарів, рак – це не вирок. Не потрібно ставити знак рівності між словом рак і словом смерть. Лише небайдужість до свого здоров’я і тих, хто поруч, є запорукою успішної боротьби з онкологічними захворюваннями.

Прес-центр ДОЗ,

тел. (0412) 41-37-72

E-mail:  press@ztomc.net.ua