3 лютого на базі Житомирської обласної клінічної лікарні ім.О.Ф.Гербачевського для лікарів-кардіологів, лікарів-терапевтів та лікарів загальної практики-сімейної медицини області відбувся майстер-клас «Тактика ведення хворих з миготливою аритмією».

Цей науково-практичний захід проводився за ініціативи Асоціації аритмологів України та Робочої групи з порушень ритму серця Асоціації кардіологів України, Національного наукового центру «Інститут кардіології імені академіка M.Д.Стражеска» НАМН України, департаменту охорони здоров'я Житомирської обласної державної адміністрації.

З вітальним словом до присутніх звернулася обласний позаштатний кардіолог Олена Ільчишина, яка  зауважила, що даний захід проводиться з метою покращення надання медичної допомоги хворим з серцево-судинною патологією та підвищення кваліфікації лікарів області з питань діагностики, лікування й профілактики кардіологічних захворювань. Вона щиро подякувала Президенту Асоціації аритмологів України, завідувачу відділу аритмій серця ДУ «ННЦ «Інститут кардіології імені академіка М.Д.Стражеска» НАМНУ, д.мед.н., професору Олегу Сичову та його шанованим колегам за проведення майстер-класу.

За словами Олега Сичова,  такі майстер-класи проводяться вже десятий рік поспіль та  вже стали традиційними.

2015_02_03_001

-За цей час, - зазначив Олег Сичов, - команда наших фахівців вже неодноразово побувала в усіх регіонах України. В основному проводимо 5-6 майстер-класів на рік. Їхня тематика є різноплановою й доволі насиченою. Адже тут розглядаються як загальні питання діагностики та лікування аритмій, так і проводяться детальні аналізи інших аспектів. Сьогодні, зокрема, ми розглянули минулорічні досягнення, які увійшли до національних рекомендацій з лікування аритмій.

На тверде переконання професора Сичова, надзвичайно важливою є участь лікарів загальної практики-сімейної медицини у подібних науково-практичних заходах. Сімейні лікарі набувають нових знань, стають більш обізнані у тонкощах аритмології.

Також під час свого виступу Олег Сичов ознайомив лікарів з доповненнями 2013-2014 років до рекомендацій з ведення хворих з фібриляцією передсердь (ФП). Він також звернув увагу аудиторії на  проблеми стану психічного дискомфорту при ФП, а також проаналізував дію, способи застосування та ефективність сучасних фармацевтичних препаратів, які застосовують у лікуванні хворих з фібриляцією передсердь.

В ході майстер-класу були прочитані лекції провідних спеціалістів з питань клінічної аритмології, обговорені питання діагностики, лікування та попередження ускладнень фібриляції та тріпотіння передсердь з урахуванням останніх рекомендацій Європейського товариства кардіологів (2010-2013), Асоціації кардіологів України та Асоціації аритмологів України (2014).

Так, наприклад, про відновлення синусового ритму у хворих з фібриляцією передсердь йшлося у виступі провідного наукового співробітника відділу реанімації та інтенсивної терапії ДУ «ННЦ «Інститут кардіології імені академіка М.Д.Стражеска» НАМНУ, д.мед.н. Олега Іркіна.

2015_02_03_002

Під час майстер-класу лікарі мали також нагоду заслухати доповіді: «Підготовка хворих до відновлення синусового ритму» (к.мед.н Олена Романова, старший науковий співробітник відділу аритмій серця ДУ «ННЦ «Інститут кардіології імені академіка МД. Стражеска» НАМНУ); «Антитромботична терапія при миготливій аритмії»  (д.мед.н. Олексій Ханюков, доцент кафедри пропедевтики внутрішньої медицини ДЗ «Дніпропетровська медична академія МОЗ України»).

З європейськими рекомендаціями та показаннями для застосування імплантованих пристроїв (ЕКС, ІКД, СРТ) у лікуванні аритмій і ХСН, а також показаннями до імплантації (інтерактив) присутніх ознайомив Сергій Лизогуб, завідувач електрофізіологічною лабораторією відділу аритмій серця ДУ «ННЦ «Інститут кардіології імені академіка М.Д.Стражеска» НАМНУ.

Після завершення майстер-класу всі учасники отримали відповідні сертифікати.

Прес-центр ДОЗ,

тел. (0412) 41-37-72

E-mail:  press@ztomc.net.ua