Народний депутат України, голова комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, радник Президента України Ольга Богомолець 2 лютого прибула з робочою поїздкою на Житомирщину.

Народний депутат України, голова комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, радник Президента України Ольга Богомолець 2 лютого прибула з робочою поїздкою на Житомирщину. В рамках візиту Ольга Богомолець зустрілася з викладачами й студентами Житомирського військового інституту імені С.П. Корольова Державного університету телекомунікацій, а також відвідала медичні заклади, в яких проходять курс лікування та реабілітації бійці АТО – обласну клінічну лікарню імені О.Ф.Гербачевського, Житомирський медичний госпіталь та обласний лікувально-санаторний центр радіаційного захисту для дитячого та дорослого населення «Дениші».

2015_02_02_001

Курси з тактичної медицини організовуються гуманітарною ініціативою Світового Конґресу Українців «Захист патріотів» разом із радником Президента України Ольгою Богомолець. Курс бійця-рятувальника проводять інструктори «Захисту патріотів».

Під час зустрічі з офіцерами й курсантами військового інституту Ольга Богомолець повідомила, що Житомир став другим містом після Києва, де розпочалося навчання в рамках підготовки всеукраїнської військово-медичної доктрини. Тренінги пройдуть випускники всіх військових навчальних закладів України. Програма навчання розрахована на чотири дні. Протягом перших двох днів студенти освоюють навички  надання тактичної медичної допомоги за стандартами НАТО і по одному дню розраховано на ознайомлення з методикою навчання особового складу, а також на мінімізацію негативних наслідків  бойової психічної травми.

2015_02_02_002

-Недостатньо лише мати аптечку. Нею в першу чергу треба вміти користуватися. Саме тому наша головна мета – забезпечити майбутніх військовослужбовців усіма механізмами захисту, - наголосила Ольга Богомолець.

Як розповіла директор гуманітарної ініціативи Світового Конгресу Українців «Захист патріотів» Уляна Супрун, дана гуманітарна ініціатива СКУ «Захист патріотів» діє з травня 2014 року і станом на сьогодні провела курс бійця-рятувальника для більше 12,5 тисяч військовослужбовців та передала більше 9,5 тисяч індивідуальних аптечок натовського стандарту. Протягом програми підготовки випускних курсів вищих військових навчальних закладів пройдуть тренування близько 2,5 тисяч офіцерів, які вже в березні будуть розподілені по військових частинах та підрозділах. Усі курсанти та слухачі отримають необхідні знання й навики надання допомоги в умовах бою, необхідного алгоритму дій та користування сучасними засобами першої допомоги військовим.

2015_02_02_003

Ініціатива СКУ «Захист Патріотів» надає професійну, спеціалізовану підготовку і спорядження для українських військових, як один з компонентів загальної програми модернізації Збройних сил України. Кожен навчальний курс - це шанс вберегти наших героїв-бійців, які повинні жити і перемагати!

2015_02_02_004

У своєму виступі перед курсантами Ольга Богомолець зазначила: «Від чотирьох днів навчання залежатиме ваша можливість зберегти життя собі та іншим. Лише протягом перших 60 секунд можна врятувати бойового побратима і цей шанс неможливо пропустити. Дякую вашим батькам за виховання гідних синів, адже немає нічого вищого, ніж честь захищати Батьківщину».

-Наша область, - наголосив заступник голови облдержадміністрації Ярослав Лагута, - одна із небагатьох в Україні, в якій прийнята і працює програма реабілітації бійців АТО. Приємно, що ми можемо не лише вчитися, а й пропонувати свій досвід іншим. Ми сьогодні продемонструємо це під час відвідування лікувальних закладів.

За словами директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олександра Торбаса, в області розроблено Дорожню карту медичної реабілітації військовослужбовців, працівників Збройних Сил України, Національної гвардії, інших силових структур  області, що брали участь у  антитерористичній операції. Відповідно до її основного завдання, амбулаторна та стаціонарна медична допомога військовослужбовцям  надається у 26-ти лікувально-профілактичних закладах вторинного рівня (в районах і містах області) і 6 – у закладах третинного рівня. Для спрощення процедури оформлення пацієнтів була розроблена медична карта реабілітації військовослужбовців.

2015_02_02_006

Ольга Богомолець також ознайомилась з роботою спеціалізованого кабінету для  учасників АТО, який діє у поліклініці обласної клінічної лікарні імені О.Ф.Гербачевського та побувала у відділенні кістково-гнійної хірургії, де проходять курс лікування поранені бійці.

Потім Ольга Богомолець відвідала Житомирський медичний госпіталь та обласний лікувально-санаторний центр радіаційного захисту для дитячого та дорослого населення «Дениші».   Ажде у «Денишах» відповідно до обласної програми також перебувають військовослужбовці, які отримали поранення в зоні АТО, а після лікування відправилися на реабілітацію.

За словами начальника військового госпіталю Олександра Серебрякова, наразі у закладі усі необхідні медичні послуги отримують 138 учасників АТО на Сході країни. Відділення заповнені не повністю і наразі госпіталь у будь-яку хвилину готовий приймати нових пацієнтів.

Олександр Серебряков пояснив Ользі Богомолець, що до Житомира здебільшого направляють військових із 30-ї, 26-ї та 95-ї бригад, але це не завжди означає, що вони родом з цього ж регіону, адже є там хлопці з Луцька, Рівненщини, Вінничини, Дніпропетровщини, Львова та інших міст.

2015_02_02_005

Попередньо бійці вже проходять лікування у Дніпропетровську, Києві чи Вінниці, тому в Житомирі майже нема складних хворих. Попри те, що госпіталь функціонує вже 200 років і більшість приміщень дійсно застарілі, там намагаються створити усі необхідні умови, переобладнують кабінети й палати, роблять  по можливості ремонти.

Пацієнтів хурургічного та травматологічного відділень особисто провідала Ольга Богомолець. Вона подякувала хлопцям і їх батькам, передала всім вітання і бажала швидкого одужання. Нардеп розпитувала про травми і умови їх отримання, жартуючи, що не все забула зі своєї лікарської практики.

2015_02_02_007

Гостинці від гості отримали й пацієнти обласної клінічної лікарні ім.О.Ф.Гербачевського, де наразі у різних відділеннях лікується 18 військовослужбовців, серед яких і командир 13 батальйону 95 бригади Олександр Порхун. Він розповів, що у зоні АТО пережив кілька контузій і звернувся до лікарів лише тоді, коли почав втрачати свідомість. Наразі Порхун отримує медичну допомогу і по завершенню курсу лікування знову відправиться на передову.

Медичні працівники Житомирської обласної клінічної лікарні імені О.Ф.Гербачевського подарували шанованій гості картину «Поліськи маки», яку власноруч вишила  фельдшер-лаборант Людмила Пославська.

Прес-центр ДОЗ,

тел. (0412) 41-37-72

E-mail:  press@ztomc.net.ua