В області розроблено Дорожню карту медичної реабілітації військовослужбовців, працівників Збройних Сил України, Національної гвардії, інших силових структур  області, що брали участь у  антитерористичній операції.

За словами директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олександра Торбаса, відповідно до її основного завдання, амбулаторна та стаціонарна медична допомога військовослужбовцям  надається у 26-ти лікувально-профілактичних закладах вторинного рівня (в районах і містах області) і 6 – у закладах третинного рівня. Для спрощення процедури оформлення пацієнтів була розроблена медична карта реабілітації військовослужбовців.

На базі обласної клінічної лікарні ім.О.Ф.Гербачевського працює лікувально-консультативна комісія, яка визначає, де і яка медична допомога надаватиметься кожному військовослужбовцю.

В обласній клінічній лікарні для реабілітації військовослужбовців з хірургічною патологією виділено 55 ліжок. Пацієнти з терапевтичними проблемами розміщуються у Бердичівському госпіталі ветеранів війни, де виділено 48 ліжок. Для реабілітації військових з фізичною патологією відведено 10 ліжок у Центрі вертебрології. Психічною і психологічною реабілітацію займатиметься обласна психіатрична лікарня №1, де виділено 30 ліжок. У наркологічному диспансері відведено 10 ліжок, у санаторії «Дениші» - 50.

2015_01_29_01

Надзвичайно важливою складовою комплексної медичної допомоги як учасникам АТО, так і  вимушеним переселенцям зі східних регіонів є психологічна реабілітація.

За даними головного лікаря обласної психіатричної лікарні № 1 Олександра Гусака,  за час проведення Антитерористичної операції до закладу постійно звертаються біженці з наслідками перенесених стресових розладів, а також пацієнти, які раніше лікувалися у психіатра. Зокрема, пацієнти цікавляться питаннями щодо переоформлення групи інвалідності, оформлення сторонньої допомоги тощо.

-Учасники бойових дій, - говорить Олександр Гусак, - первинно до нас звертаються у зв’язку із посттравматичними стресовими розладами через безсоння, важкі спогади, тривогу, депресію, астенію, галюцинаторні та маячні розлади. А повторно (з направленням та без направлень) звертаються особи, у яких ще не закінчився термін реабілітації та ті, кого направлено на МСЕК задля визначення відсотків втрати працездатності. Всім пацієнтам надаються рекомендації щодо амбулаторного лікування. Пацієнти, які потребують стаціонарного лікування, отримують направлення до обласної психіатричної  лікарні №1 та профільного відділення Головного військового медичного клінічного центру «Головний військовий  клінічний госпіталь  ГВКГ» м. Києва.

Фахівці обласної психіатричної  лікарні №1 щоденно проводять велику роботу по забезпеченню в області якісної психологічної і психотерапевтичної допомоги учасникам бойових дій та членам їх родин, біженцям з тимчасово окупованих територій та зони АТО, а також кандидатам на військову службу.

Обласною психіатричною лікарнею № 1 спільно з обласним медичним центром здоров’я та спортивної медицини розроблено пам’ятку:

Ви повернулися із зони бойових дій? 

 Тоді ця інформація для вас!

Війна наносить рани не лише тілу, при цьому майже завжди травмується душа, психіка людини. Рани порівняно швидко гояться, а на лікування психологічних травм можуть піти десятиліття.

У кожного військового свій власний, унікальний досвід пережитого. Однак, потрібно розуміти, що людина, яка повернулася із зони бойових дій, потребує певного часу для адаптації до мирного середовища. Такі реакції можуть бути особливо сильними у перший місяць після повернення додому. Ці реакції є загальними і нормальною частиною адаптації. Окремо взяті випадки такого реагування не означають, що у людини почався посттравматичний стресовий розлад (ПТСР), який вимагає професійної медичної, психологічної допомоги.

Більшість бійців адаптуються до мирного життя протягом кількох місяців після повернення із зони бойових дій.

Широко розповсюджені наступні типи реагування бійців, які повернулися із зони бойових дій на перенесений стрес.

Фізичні реакції:

  • безсоння, постійна втома;
  • проблеми зі шлунком та вживанням  їжі;
  • головний біль та пітливість при думці про війну;
  • прискорене серцебиття і дихання.

Загальні емоційні та розумові реакції:

  • неприємні сни, кошмари;
  • флешбеки (відтворення в пам’яті) або часті негативні спогади;
  • відчуття безпорадності, страху, нервування;
  • відчуття провини, сорому, самоосуду;
  • відчуття суму, самотності, непотрібності;
  • відчуття збудженості, схвильованості, легке погіршення настрою, поява злості, ненависті;
  • відчуття безнадійності щодо майбутнього;
  • відчуття   шоку, оніміння, неможливість відчувати позитивні емоції.

Людина, що повернулася із зони бойових дій, може мати нав’язливі  спогади про пережите. Якщо повторюються події, які нагадують про війну (теле- радіопередачі, спілкування на цю тему тощо) людина може реагувати дуже сильно – від появи нав’язливих видінь перед очима і небажаних думок, до спогадів про бої (флешбек), які відчуваються так, ніби вона знову на війні.

В той же час вона може стати нервовою, діяти неадекватно, стикаючись зі звичайними сімейними проблемами. Злість та агресія є стандартними реакціями при бойовому стресі. Навіть незначні події можуть спричинити неадекватну і надмірну реакцію.

Поведінкові реакції:

  • труднощі з концентрацією уваги;
  • легко лякається – реакція на голосні звуки;
  • постійно насторожі, виявляє надмірну пильність, при цьому її постійно   переслідують  думки про безпеку і безпечність;
  • уникання людей або місць, пов’язаних з психотравмуючою подією;
  • надмірне вживання алкоголю, надмірне паління,вживання наркотиків;
  • відсутність фізичних вправ, погане харчування, недбалість щодо свого  здоров’я;
  • проблеми з виконанням звичайних завдань вдома або на роботі;
  • агресивний стиль водіння авто.

Всі ці негативні реакції є нормальними реакціями організму на ненормальну ситуацію!

Багато сімей і військовослужбовці також відмічають і позитивні зміни при поверненні додому:

  • нова особистісна зрілість;
  • більше цінування сім’ї та якості вільного часу, проведеного разом з сім’єю;
  • почуття впевненості у собі та у власній сім’ї;
  • розуміння свого покликання та віра у власні сили.

Військовий може стати більш духовним, переглянути свої життєві цінності і переконання. Тому багато поранених бійців бажають повернутись у стрій і продовжувати захищати свою країну. Важливо розуміти, що і позитивні і негативні психологічні реакції після  перенесеного стресу можуть проявлятися одночасно.

Якщо всі негативні симптоми зберігаються більше місяця, то ймовірно у Вас розвинувся ПТСР – посттравматичний стресовий розлад. Така ситуація вимагає кваліфікованої медичної допомоги, яку Ви можете отримати у лікарів-психіатрів, психологів у лікувально-профілактичних закладах області та волонтерських організаціях.

Не залишайтесь наодинці із своїми проблемами, звертайтесь до фахівців.

Прес-центр ДОЗ,

тел. (0412) 41-37-72

E-mail:  press@ztomc.net.ua