22 січня у Житомирі проходила науково-практична конференція «Сучасні   аспекти надання хірургічної допомоги дітям», присвячена 30-річчю заснування Житомирської обласної дитячої клінічної лікарні та 10-річчю відкриття філії  кафедри дитячої хірургії Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л.Шупика.

Інноваційними даними та власним досвідом із районними лікарями-педіатрами, завідувачами хірургічних відділень та лікарями-хірургами закладів охорони здоров’я Житомирщини, що надають хірургічну допомогу дітям, ділилися провідні фахівці  з Києва, Житомирської, Вінницької, Львівської та Івано-Франківської областей.

Вітаючи учасників конференції, Олександр Торбас, директор департаменту охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації, у вступному слові  підкреслив важливість проведення таких заходів.

-Мені приємно констатувати,- зазначив Олександр Торбас, - що минулі 30 років для обласної дитячої клінічної лікарні під головуванням незмінного керманича Віктора Федоровича Марченка були часом постійного розвитку та професійного зростання. Колектив лікарні успішно впроваджує новітні технології у лікуванні дітей та працює над подальшим удосконаленням. Для закладу вже традиційною стала практика подібних зустрічей науковців з лікарями провідних медичних закладів України. Тому я щиро зичу шанованим гостям та усім учасникам конференції плідної роботи, а також у День Соборності України, який відзначається сьогодні, бажаю вам миру, єдності та порозуміння.

2015_01_22_01

Про роль Житомирської обласної дитячої клінічної лікарні в оздоровленні дітей області розповів головний лікар Житомирської обласної дитячої клінічної лікарні Віктор Марченко. У своїй промові він зазначив, що високими досягненнями колектив лікарні завдячує всебічній підтримці з боку органів влади.

-Без перебільшення хочу сказати, - наголосив Віктор Марченко, - що запорукою досягнень лікарні є постійна дієва допомога з боку обласної ради, облдержадміністрації та її департаменту охорони здоров’я. Яскравим прикладом такої конструктивної співпраці може слугувати той факт, що лише минулого року з обласного бюджету було виділено близько 4 млн.грн., за які ми придбали новий комплект лапароскопічного обладнання.

Проректор з навчальної роботи Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л.Шупика Олександр Толстанов презентував аудиторії «Концепцію побудови нової національної системи охорони здоров'я», яка викликала велике зацікавлення з боку медичної спільноти. За словами доповідача, цей документ містить ситуаційний аналіз та пояснення з роз’ясненнями «що» та «як» має бути зроблено у відповідності до запропонованої стратегії.

-Насамеред, йдеться про прийняття Законів України: «Про заклади охорони здоров’я та медичне обслуговування населення», «Про внесення змін до Закону України «Про лікарські засоби»», «Про лікарське самоврядування» та «Про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування».

За словами доповідача, у державно-громадській моделі управління охорони здоров’я центральне місце належатиме закладам охорони здоров’я.

Буде створена надійна мережа різних державних та приватних постачальників послуг. Так, сектор забезпечення послугами в Україні буде реформований відповідно до принципів доступності, універсальності, безперервності і комплексного підходу, що поєднує первинну та спеціалізовану допомогу.

2015_01_22_02

Задіяні механізми забезпечать свободу від надмірних бюрократичних регулювань, заохочення в систему приватних інвестицій та розширення свободи вибору для споживачів.

Створення мережі закладів повинно бути організовано з урахуванням: циклу захворювання, спеціалізації персоналу, застосування технологій, необхідних професійних навичок, інтенсивності надання допомоги,  основних цільових одержувачів послуг.

Медичні заклади (мережі, корпорації) повинні користуватися управлінською автономією для забезпечення ефективного надання послуг.

В усьому світі системи охорони здоров’я в державному та приватному секторах дотримуються єдиних підходів управління.

Такі професійні заходи стимулюватимуть досягнення якісних результатів, сприятимуть продуктивності та запровадженню ініціатив, а також ефективному використанню економічних ресурсів та чіткій командній роботі.

-Щодо реформування мережі лікарень, - наголосив Олександр Толстанов, - то слід зазначити, що кількість та структура лікарень в Україні потребує термінової оптимізації, перепрофілювання тих ліжок і лікарень, на які витрачаються бюджетні кошти.

Пропонується сформувати три рівня лікарень, що увійдуть до складу єдиної мережі:

  • · місцеві лікарні,
  • · регіональні лікарні (географічні регіони, а не адміністративні),
  • · національні референтні центри.

Спеціалізовані, вузькопрофільні медичні заклади повинні бути об’єднані в багатофункціональні медичні центри, щоб забезпечити широкий спектр послуг. На часі створення генерального плану лікарень.

Основні напрямки побудови нової національної системи охорони здоров'я ґрунтуються на комплексному підході, державно-громадській системі управління, багатоканальному фінансуванні, медико-економічній ефективності, чіткій структурі системи охорони здоров’я, управлінні якістю,  удосконаленні системи кадрового забезпечення, багатосекторальній  взаємодії та відповідальності.

Крім того, за дорученням ректора НМАПО Юрія Вороненка  Олександр Толстанов вручив подяки директору департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олександру Торбасу, головному лікарю  Житомирської обласної дитячої клінічної лікарні Віктору Марченку та завідувачу хірургічного відділення №1 ЖОДКЛ Петру Русаку.

2015_01_22_03

Блок доповідей продовжив д.мед.н, професор кафедри дитячої хірургії НМАПО імені П.Л. Шупика, обласний позаштатний дитячий хірург ДОЗ Житомирської облдержадміністрації Петро Русак. У його промові йшлося про роль лапароскопії в діагностиці та лікування абсцесів черевної порожнини апендикулярного характеру.

Також серед питань, які розглядалися у доповідях:

  • про досвід співпраці кафедри дитячої хірургії Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л.Шупика та ЖОДКЛ,
  • про досвід інтенсифікації впровадження лапароскопічних та мініінвазивних втручань в торако-абдомінальній хірургії у дітей,
  • клініко-рентгенологічні паралелі у дітей з хронічними колостазами,
  • до питання інкубації кишечнику при непрохідності,
  • організація перинатальної допомоги плодам і новонародженим дітям з вітальними вадами розвитку,
  • клінічні і морфологічні особливості спонтанних перфорацій шлунково-кишкового тракту у новонароджених,
  • інноваційний підхід в лікуванні вроджених незрощень верхньої губи та піднебіння у дітей,
  • лапароскопічна міотомія за Heller в лікуванні ахалазії стравоходу у дітей,
  • застосування малоінвазивного обладнання в хірургічній корекції вад нижніх сечовивідних шляхів у дітей,
  • новітні технології при хірургічному лікуванні гастрошизису,
  • лапароскопічно-асистоване трансанальне ендоректальне зведення товстої кишки при хворобі Гіршпрунга у дітей,
  • деякі аспекти лікування абсцесів нирок у дітей,
  • досвід організації надання спеціалізованої допомоги дітям із вродженою клишоногістю.

Протягом роботи конференції доповідачі вели жвавий діалог з аудиторією та відповідали на додаткові запитання.

Прес-центр ДОЗ,

тел. (0412) 41-37-72

E-mail:  press@ztomc.net.ua