У Житомирській обласній дитячій клінічній лікарні 11 грудня пройшла регіональна науково-практична конференція «Проблеми клінічної педіатрії та організації охорони здоров’я дітей» для лікарів-педіатрів, лікарів загальної практики-сімейної медицини та керівників з інтернатури.

Захід відбувся за участі заступника директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Сергія Бондарчука, який у вітальному слові побажав учасникам конференції плідної роботи та привітав колектив обласної дитячої клінічної лікарні з тридцятирічним ювілеєм.

Про здобутки обласної дитячої клінічної лікарні та її роль у системі охорони здоров’я дитячого населення області розповів заслужений лікар України, головний лікар закладу Віктор Марченко.

2014_12_12_01

-На сьогодні, - зазначив Віктор Марченко, - заклад має у своєму складі цілодобовий стаціонар на 420 ліжок за 24-ма профілями; п’ятнадцять клінічних відділень, у тому числі три відділення анестезіології з ліжками для інтенсивної терапії та шість параклінічних відділень; консультативну поліклініку; спеціалізований центр по наданню допомоги дітям із гострою травмою та філію кафедри дитячої хірургії Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л.Шупика з курсу «Абдомінальна лапароскопічна хірургія дитячого віку».

Щороку в Житомирській обласній дитячій клінічній лікарні отримують високоспеціалізовану  діагностичну, консультативну та лікувальну медичну допомогу близько 120 тисяч дітей - а це майже кожна друга дитина в області.

2014_12_12_02

Всього за 30 років діяльності обласної дитячої лікарні: у стаціонарі проліковано майже 350 тис. дітей; у консультативній поліклініці надано  майже 2 млн. консультацій;  проведено понад 112000 оперативних втручань дітям; впроваджено понад 1500 нових методик діагностики та лікування;  розроблено 190 раціоналізаторських пропозицій;отримано  21  патент на винахід.

Сьогодні в обласній дитячій клінічній лікарні працюють: один  доктор та шість кандидатів  медичних наук. Щороку  в наукових галузевих виданнях друкується близько двох десятків наукових статей з досвіду діяльності закладу, видаються навчально-методичні посібники, монографії та підручники, проводяться пошукові роботи, винаходи і раціональні пропозиції.

Відповідно до програми конференції з доповіддю про клінічну ефективність комбінації протибіотичних бактерій з інуліном у практиці педіатра та сімейного лікаря виступив д.мед.н., професор, завідувач кафедри педіатрії №2  НМАПО ім.П.Л.Шупика В’ячеслав Бережний.

2014_12_12_03

Про сучасні аспекти надання хірургічної допомоги дітям в області виступив д.мед.н., професор кафедри дитячої хірургії НМАПО ім.П.Л.Шупика, завідувач хірургічного відділення №1 Житомирської обласної дитячої клінічної лікарні Петро Русак.

Питання щодо вторинного синдрому мальдигестії та мальабсорбції у дітей розкрила у своєму виступі д.мед.н., професор кафедри педіатрії №2 НМАПО ім.П.Л.Шупика Марія Маленко.

Із сучасними технологіями медичної допомоги новонародженим та перспективами розвитку неонаталогії в Україні учасників конференції ознайомила д.мед.н., професор, завідувачка кафедри неонаталогії НМАПО ім. П.Л.Шупика Єлизавета Шунько.

Своїм досвідом щодо діяльності служби невідкладної медичної допомоги новонародженим в області, зокрема використання сучасних технологій, поділилася  к.мед.н., завідувачка відділення анестезіології з ліжками для інтенсивної терапії новонароджених Житомирської обласної дитячої клінічної лікарні Тетяна Килимник.

2014_12_12_04

Обласний позаштатний спеціаліст за спеціальності «Педіатрія» Тетяна Шевченко, зокрема, ознайомила присутніх з досвідом співпраці педіатричної служби Житомирщини з ЮНІСЕФ.

Про позитивні набутки Житомирської обласної дитячої клінічної лікарні у забезпеченні ефективного інфекційного контролю розповіла заступник головного лікаря з медсестринства Людмила Кравчук.

Учасники  науково-практичного форуму ознайомились з роботою відділень Житомирської обласної дитячої клінічної лікарні, високо оцінили її здобутки та зазначили, що заклад має великий потенціал щодо подальшого професійного розвитку та зростання.

Прес-центр ДОЗ,

тел. (0412) 41-37-72.

E-mail:  press@ztomc.net.ua