embl_moz
11.12.2014 року, представляючи в Парламенті Програму діяльності Кабінету Міністрів України, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк озвучив першочергові кроки Уряду на шляху до реформування національної системи охорони здоров’я.

Зокрема, у Програмі дій зазначені чотири основні блоки. Це усунення корупційних схем при тендерних закупівлях в системі охорони здоров'я, передача функції державних закупівель від МОЗ, в тому числі до міжнародних організацій, за рахунок закупівлі вакцин та спеціальних медичних препаратів через міжнародні організації системи ООН та інших міжнародних фондів та укладення прямих довгострокових угод з виробниками ліків. Це передбачається зробити протягом 2015-2016 рр.
У 2017 році буде трансформовано та модернізовано мережі лікарень та створення єдиної трирівневої системи: місцеві лікарні – регіональні лікарні – національні референтні центри. Для цього необхідно прийняти закон про заклади медичної охорони здоров'я та медичне обслуговування та закон про державно-приватне партнерство.
Третім блоком реформування галузі у Програмі зазначена дерегуляція фармацевтичного ринку і суттєве зменшення кількості ліцензій та дозволів. В рамках цього завдання планується визнання реєстрації медпрепаратів, що ліцензовані в країнах ЄС, США, Канаді, Австралії, Японії, з подальшим отриманням принципу взаємності і внести зміни до закону про лікарські засоби. Термін виконання – протягом 2015-2016 рр.
Окремим завданням для МОЗ України Уряд визначив ухвалення до кінця 2016 року закону про медичне страхування.
Парламентарі більшістю голосів схвалили Програму діяльності Кабінету Міністрів України.
Повна презентація Програми діяльності Кабінету Міністрів України за посиланням: http://www.kmu.gov.ua/document/247809769/Program3.pdf
Прес-служба
МОЗ України