Директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Торбас відкрив засідання колегії ДОЗ, яке відбулося 28 листопада в Житомирському інституті медсестринства. У засіданні також взяли  участь заступники директора ДОЗ Валентина Грищук та Сергій Бондарчук, голова обкому профспілки працівників охорони здоров’я Алла Супряга, а також головні лікарі ЦРЛ, ЦМЛ, ТМО, центрів ПМСД, санаторіїв, обласних лікувально-профілактичних закладів, керівники навчальних медичних і фармацевтичного закладів, начальники управлінь і відділів охорони здоров'я міст і районів області, головні та обласні позаштатні фахівці (дорослі та дитячі) відповідно до питань колегії.

Згідно з порядком денним про роботу обласного центру медико-соціальної експертизи за 9 місяців 2014 року та поліпшення взаємодії між медико-соціальними експертними комісіями і лікарсько-консультативними комісіями доповідав головний лікар, головний експерт обласного центру медико-соціальної експертизи Олександр Донець.

-Діяльність служби медико-соціальної експертизи, - зазначив Олександр Донець, - спрямована на реалізацію Законів України про соціальний захист, медичну, професійну та соціальну реабілітацію інвалідів Житомирської області. За 9 місяців 2014 року - в області оглянуто 20865 осіб, що на 1777 осіб більше, ніж за аналогічний період минулого року. За цей час вперше для визначення групи інвалідності оглянуто 4471 особа (у 2013 році – 4324). За 9 місяців 2014 року визнано інвалідами вперше 3713 осіб (у 2013 році – 3581).

2014_11_28_01

У 2014 році спостерігаються певні досягнення з проведення комплексу лікувально-профілактичних заходів по запобіганню настання інвалідності, контролю дотримання їх повноти та якості в лікувально-профілактичних закладах Романівського, Любарського, Радомишльського, Ружинського та Червоноармійського районів.

Заступник головного лікаря з медичної частини КУ «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Леонід Шарнопільський інформував присутніх про роботу служби екстреної мседичної допомоги та медицини катастроф області за 9 місяців 2014 року.

За його словами, сьогодні в області діють 4 територіальні округи з центрами в Житомирі, Коростені, Бердичеві та Новограді-Волинському. У кожному районі та місті області сформовано 26 пунктів постійного та 13 пунктів тимчасового базування. На балансі підприємства знаходиться 178 санітарних автомобілів, відсоток технічного зносу половини автопарку «швидких»  сягає 100%.

- У 2014 році, - зазначив Леонід Шарнопільський, - екстрена медична допомога надавалась жителям області 104-ма виїзними бригадами  (83 – фельдшерські та  17- загальнолікарські). Крім того,  у м.Житомирі діють 3 кардіологічні та 1 психіатрична бригади.

Упродовж 9 місяців 2014 року бригадами екстреної медичної допомоги здійснено 216 053 виїзди: на нещасні випадки та травми – 16 119, раптові захворювання – 169 660, пологи та патологія вагітності – 1134, хронічні захворювання – 4 616, перевезення хворих, потерпілих та родильниць – 8125, безрезультатні виїзди – 7668. Всього у 2014 році бригадами ЕМД було надано допомогу 206606 жителям області.

Про стан надання стоматологічної допомоги населенню області йшлося у виступі обласного позаштатного стоматолога Віктора Журби.

2014_11_28_02

На засіданні колегії також розглядалося питання про організацію проведення скринінгових досліджень серед груп підвищеного ризику інфікування ВІЛ. З даного питання виступив головний лікар обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом Юрій Галінський.

Про стан медичного забезпечення ветеранів війни в області  учасників колегії інформував головний лікар обласного шпиталю для ветеранів війни Павло Журбенко.

Директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації  Олександр Торбас вручив головному лікарю центральної міської лікарні № 1 м.Житомира Анатолію Вусику Почесну грамоту Міністерства охорони здоров’я України за багаторічну сумлінну працю, вагомий особистий внесок у розвиток охорони здоров’я, високий професіоналізм, відданість справі і активну громадянську позицію.

На засіданні колегії також йшлося про  хід виконання попередніх рішень колегії та наказів департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації.

Прес-центр ДОЗ,

тел. (0412) 41-37-72.

E-mail:  press@ztomc.net.ua