25 листопада на базі обласного медичного центру здоров’я та спортивної медицини (ОМЦЗСМ) відбулося засідання товариства лікарів ЛФК, реабілітологів, сестер медичних кабінетів ЛФК на тему «Фізична реабілітація осіб, постраждалих у зоні АТО».

Заступник головного лікаря з лікувальної роботи ОМЦЗСМ Ігор Бібіков ознайомив учасників заходу з нормативно-правовою базою щодо медичної реабілітації осіб, які постраждали в АТО. Про вогнепальні поранення верхніх і нижніх кінцівок та сучасні підходи й особливості їх протезування йшлося у виступі лікаря-ортопеда травматолога ОМЦЗСМ Наталії Соловйової. З інформацією щодо фізичної реабілітації при вогнепальних пораненнях верхніх та нижніх кінцівок виступила завідувачка відділення реабілітації, лікар ЛФК ОМЦЗСМ Наталія Герез.

2014_11_25_01

-Для досягнення оптимальних результатів кінезітерапії після ампутації нижніх кінцівок, - зазначила Наталія Герез, - вирішальне значення мають три фактори: функціональна культя, відповідний протез, своєчасно призначений комплекс лікувальної фізкультури та правильно підібрані фізичні вправи. Ці фактори міцно пов’язані між собою. Натомість недостатня якість хоча б однієї із цих складових матиме негативний вплив на весь хід  кінезітерапії.

З комплексом лікувальної фізкультури для формування ампутаційної культі учасників засідання товариства ознайомила методист з лікувальної фізкультури Ірина Піонтківська.

2014_11_25_02

На тверде переконання організаторів засідання товариства лейтмотивом заходу слугують слова в.о. міністра охорони здоров’я України Василя Лазоришинця про те, що з огляду на події, які розгортаються в державі, ми добре розуміємо, що напрямок реабілітації, якому у нас ніколи не надавали належної уваги, потрібно вибудовувати. Війна почала реформу медицини по факту. Це яскравий приклад, як життя змушує нас діяти: ми не дискутуємо про переваги того чи іншого проекту, а спільно створюємо цей напрямок допомоги, починаючи від реєстру хворих і закінчуючи максимальною адаптацією пацієнтів до життя.

Прес-центр ДОЗ,

тел (0412) 41-37-72.

E-mail:  press@ztomc.net.ua