Щорічно з 1977 року за ініціативою Міжнародного союзу боротьби з раком у третій четвер листопада проводиться День некуріння. Цього року День некуріння випав на 20 листопада. У цей день по всьому світу проходять антитютюнові акції. У березні 2006 року Верховна Рада України ратифікувала Рамкову конвенцію ВООЗ щодо боротьби проти тютюну. Конвенція зобов'язує учасників вживати конкретних заходів, спрямованих на подолання тютюнової пандемії.

Кожен з нас усвідомлює всю серйозність наслідків куріння тютюнових виробів. Але, знаючи до чого призводить куріння, багато хто продовжує випалювати тютюнові "палички". Стурбованість викликає той факт, що розвиток згубної звички зачіпає молоде покоління, вагітних жінок і дітей.

За даними звіту Всесвітньої організації охорони здоров’я, виданого 2013 року, від викликаних тютюном хвороб у світі щорічно помирають близько 6 млн. осіб. Якщо не вжити негайних заходів, тютюн протягом цього сторіччя вб’є 1 млрд. людей. Скорочення споживання тютюну хоча б наполовину дало б  можливість зберегти до 2050 року 170 млн. життів.

Викликані тютюном хвороби та смерті серед працездатних людей та інші негативні наслідки тютюнокуріння також спричиняють величезні економічні збитки, загальносвітовий обсяг яких становить більше 500 мільярдів доларів США на рік.

2014_11_19_01

В Україні, за оцінками міжнародних експертів, тільки непрямі щорічні витрати, викликані тютюнокурінням, сягають 3 млрд. доларів США. Україна займає 17 місце в списку країн-лідерів за кількістю курців. Щорічно до числа курців долучається не менше 100 000 українців. Кожен четвертий підліток в Україні викурює першу цигарку у віці 10 років. Україна є другою країною у світі (після Чилі), де у віці 13-15 років курять більше 30% юнаків і дівчат. Наша держава займає 2-ге місце за кількістю викурених цигарок на одного громадянина. На кожного українця припадає понад 2500 цигарок — майже 7 щоденно. За офіційною статистикою, в Україні щороку від хвороб, пов’язаних з курінням, помирають 120 тисяч людей.

Інформативно. Тютюновий дим вражає найважливіші органи людини. Так, тривале куріння призводить:

- до хвороб дихальних шляхів і легень, включаючи хронічний бронхіт, емфізему легень, рак губи й гортані, рак легень. Ризик померти від хронічного бронхіту або емфіземи легень у 5 разів більше у курців, ніж у тих, хто не курить. Ризик померти від раку легень у 23 рази вищий у чоловіків- курців і в 11 разів більший у жінок-курців, ніж у тих, хто не курить;

- до серцево-судинних захворювань, включаючи інфаркт і інсульт. Ризик померти від серцево-судинних захворювань в 2 рази більший у курців, ніж у тих, хто не курить. Ризик померти від інсульту в 1,5 раза більший у курців, ніж у тих, хто не курить. Під дією нікотину виникає порушення кровообігу судин нижніх кінцівок. Ці зміни можуть привести до такого явища, як кульгавість, а в подальшому – до ампутації ніг;

- до хвороб сечостатевої та травної систем, включаючи виразку шлунка та дванадцятипалої кишки. Ризик занедужати раком нирок, сечового міхура,  підшлункової залози, раком кишечника значно вищий у курців, ніж у тих, хто не курить.

За даними вчених, через 3 місяці після відмови від куріння поліпшуються функції зовнішнього дихання. Через рік ризик розвитку ішемічної хвороби серця знижується на 50 відсотків. Через 5 років ризик розвитку інсульту знижується до рівня людей, які ніколи не курили. Ризик розвитку ішемічної хвороби серця знижується до такого ж рівня через 15 років.

Позбутися тютюнової залежності і куріння може практично кожен, тільки робити це слід за правилами, а ще краще за рекомендацією лікарів, які володіють методами лікування тютюнової залежності.

Отже слід поставитися до цього серйозно, зважити всі за і проти, і в кінцевому підсумку сказати «Ні» палінню.

Боротьба з курінням з кожним роком набуває все більшого розмаху. Наразі куріння настільки поширилося, що перетворилося у соціальну проблему, якою змушені займатися міжнародні організації. У багатьох країнах для проведення широкого комплексу досліджень щодо проблеми куріння створені навіть спеціальні інститути. На наукові дослідження витрачаються величезні кошти, тому що не можна миритися з тяжкими наслідками цієї згубної звички.

Усвідомлення того, що куріння – це зло, допоможе побороти нікотинову залежність. Впливає на зменшення армії курців і підвищення цін на тютюнові вироби. Проте наразі продовжують курити люди не заможні, а ті, що живуть у постійних стресах та фінансово не забезпечені.

З метою посилення медико-профілактичної роботи серед населення щодо шкідливості вживання тютюнової продукції необхідно активно включитися до проведення у районах і містах області заходів до 20 листопада 2014 року – Міжнародного  дня некуріння.

Прес-центр ДОЗ,

тел (0412) 41-37-72.

E-mail:  press@ztomc.net.ua