Житомирський обласний перинатальний центр вперше в Україні відкриває унікальну симуляційно-тренінгову програму для навчання медичних працівників за курсом «Допомога у випадках післяпологових кровотеч», розробленого спеціалістами Гарвардського університету (США). Навчатимуться акушери-гінекологи, акушерки, операційні медсестри та анестезіологи у складі мультипрофільних бригад. Цей проект став можливим завдяки глобальній програмі корпоративної соціальної відповідальності MSD for Mothers («MSD для матерів»).

2014_11_18_01

18 листопада 2014 року Житомирський обласний перинатальний центр першим в Україні відкрив двері нового симуляційно-тренінгового центру, оснащеного презентаційним обладнанням, інструментарієм та пологовим манекеном-симулятором, які необхідні для навчання команд медпрацівників. Уперше в Україні навчальний центр обладнано високотехнологічним симулятором – манекеном породіллі в натуральну величину, який може моделювати різні сценарії в акушерстві та гінекології, зокрема симуляцію масивної післяпологової кровотечі.

2014_11_18_02

- Протягом багатьох років наш центр працює в авангарді сучасної медичної науки, - говорить головний лікар Житомирського обласного перинатального центру Юрій Вайсберг. – Саме до нас приїздять жінки з найважчими випадками перебігу вагітності, і не тільки з усієї області, але й з інших регіонів країни,  адже ми маємо найсучаснішу апаратуру і досвідчених фахівців. І от  сьогодні ми розпочинаємо втілення нового проекту, головна мета якого:  навчитися ефективно боротися з післяпологовими кровотечами, що є головною причиною материнської смертності в нашій країні. Наразі, ця проблема є актуальною і для нашої області: середня статистика по області свідчить, що на кожні 1000 пологів припадає близько 23 випадків післяпологової кровотечі.

В середині вересня 7 наших лікарів взяли участь у двотижневому навчанні, яке проводили викладачі з Гарвардського медичного університету та Тбіліського перинатального центру. За результатами навчальної програми вони отримали сертифікати тренерів з курсу по боротьбі з післяпологовими кровотечами. Тепер ці тренери проводитимуть навчання команд фахівців з усіх пологових відділень нашої області у новоствореному симуляційно-тренінговому центрі, - говорить Юрій Вайсберг.

2014_11_18_03

- За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), рівень материнської смертності в Україні у 4–5 разів вищий, ніж у сусідніх європейських країнах, - розповів Костянтин Подшивалов, керівник Всеукраїнської благодійної організації «Джей.Ес.Ай.-Україна», яка виграла грант компанії MSD на безпосередню реалізацію цього освітнього проекту в Україні. Післяпологова кровотеча залишається основною причиною материнської смертності й є надзвичайно актуальною проблемою, яка потребує нагального вирішення. В це складно повірити, але незважаючи на високий рівень розвитку сучасної світової медицини, проблема смертності жінок від післяпологових кровотеч залишається дуже актуальною для системи охорони здоров’я.

Тільки уявіть собі, що кожні дві хвилини в світі від ускладнень, пов’язаних із народженням дитини, помирає жінка, тобто близько 800 жінок на день! Звісно, в першу чергу потерпають від цієї проблеми країни, що розвиваються, але й у багатьох розвинених країнах статистика є невтішною. Натомість більшості з цих трагічних смертей можна було б уникнути, якби всі лікарі були добре треновані, як саме треба діяти у складних випадках, адже рахунок тоді йде буквально на хвилини. Саме цій темі присвячено наш тренінг. Окрім вивчення теоретичної частини, лікарі матимуть змогу добре потренуватися на симуляційних манекенах, аби довести набуті навички до автоматизму, – наголосив Костянтин Подшивалов.

- Житомирську область було обрано для реалізації цього інноваційного проекту невипадково, - говорить заступник директора департаменту  охорони здоров'я Житомирської обласної державної адміністрації Сергій Бондарчук. Адже саме тут є необхідна професійна база для організації навчання медичних працівників у тісній співпраці  з обласним перинатальним центром. Робота симуляційного центру дасть можливість навчити протягом наступних двох років  320 медичних працівників акушерських стаціонарів Житомирської області ефективним командним діям під час боротьби з післяпологовими кровотечами. Ми очікуємо, що в результаті програми післяпологові кровотечі виявлятимуться більш своєчасно, медичний персонал лікуватиме їх ефективно й злагоджено, а породіллі отримуватимуть високоякісну та необхідну допомогу, що сприятиме зникненню явища материнської смертності через післяпологові кровотечі, – зауважив Сергій Бондарчук.

- Програма «Збереження матерів в Україні: інноваційний підхід у боротьбі з післяпологовими кровотечами» була анонсована в квітні 2014 року, коли наша компанія MSD, відома у США та Канаді під брендом Merck, виділила 281 657 доларів США на проведення в Україні освітнього проекту, спрямованого на зниження рівня післяпологових кровотеч і, таким чином, на зниження материнської смертності, - говорить Ільдар Сейтягьяєв, генеральний директор компанії MSD, Україна. – Глобальний соціальний проект «MSDдля матерів», що був створений нашою компанією в 2011 році,  працює сьогодні у більш ніж 30 країнах світу. І ми пишаємось тим, що цього року програма почала роботу в Україні, на Житомирщині. Наступного року аналогічний тренінговий центр буде відкрито на Миколаївщині. Даний проект діятиме в Україні два з половиною роки. За цей час ми плануємо, щоб навчання у двох пілотних областях пройшли 600 спеціалістів. Ми прагнемо створити світ, де жодна жінка не вмирає, даруючи життя дитині. Тож будемо сподіватися, що даний проект допоможе зберегти сотні життів у нашій країні.

Довідково.

MSD for Mothers («MSD для матерів») – програма корпоративної соціальної відповідальності, спрямована на зниження материнської смертності. Розпочата у 2011 році, наразі вона працює у більш ніж 30 країнах світу, в тому числі й в Україні. Компанія MSD планує протягом 10 років виділити 500 млн. доларів для реалізації низки проектів у рамках програми в різних країнах світу. Докладна інформація про програму на веб-сторінці http://www.merckformothers.com/

МSD, що є однією з провідних компаній на світовому ринку охорони здоров'я, прагне зробити життя людей у всьому світі кращим. Торгова марка MSD належить компанії Merck & Co., Inc. зі штаб-квартирою в Уайтхаус-Стейшн, штат Нью-Джерсі, США. Вона пропонує  інноваційні розробки: медикаменти, вакцини, біологічні засоби терапії та ветеринарні лікарські препарати більш ніж у 140 країнах. Компанія також постійно працює над тим, щоб поліпшити доступ до якісної охорони здоров'я за допомогою цілої низки соціальних ініціатив і партнерських угод. Докладна інформація про компанію доступна на сайті www.msd.ua та наших офіційних сторінках у Twitter, Facebook і YouTube.

Прес-центр ДОЗ,

тел (0412) 41-37-72.

E-mail: press@ztomc.net.ua