Директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Торбас відкрив засідання колегії ДОЗ, яке відбулося 31 жовтня в Житомирському інституті медсестринства. У засіданні також взяли  участь заступники директора ДОЗ Валентина Грищук та Сергій Бондарчук, начальник управління ресурсного та фінансового забезпечення ДОЗ Людмила Білошицька, голова обкому профспілки працівників охорони здоров’я Алла Супряга, а також головні лікарі ЦРЛ, ЦМЛ, ТМО, центрів ПМСД, санаторіїв, обласних лікувально-профілактичних закладів, керівники навчальних медичних і фармацевтичного закладів, начальники управлінь і відділів охорони здоров'я міст і районів області, головні та обласні позаштатні фахівці (дорослі та дитячі) відповідно до питань колегії.

2014_10_31_01

Із вступним словом виступив директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Торбас, який, зокрема, подякував головним лікарям ЛПЗ  області за належну підготовку закладів до опалювального сезону та залучення альтернативних видів палива.

Згідно з порядком денним начальник управління ресурсного та фінансового забезпечення ДОЗ Людмила Білошицька ознайомила присутніх з результатами моніторингу прибуття лікарів-інтернів на роботу в лікувально-профілактичні заклади області.

2014_10_31_02

В департаменті охорони здоров’я облдержадміністрації забезпечено контроль за прибуттям випускників вищих медичних навчальних закладів (ВМНЗ)  до місць призначення та зарахування їх на посади лікарів-інтернів у 2014-2017 навчальних роках. Наразі 137 випускників ІV рівнів акредитації 2014 року випуску, що навчалися за державним замовленням, зараховано на посади лікарів-інтернів за різними спеціальностями в заклади охорони здоров’я області. Випускники ВМНЗ проходять інтернатуру в закладах охорони здоров’я області, які є базами стажування.

Про своєчасність скерування вагітних із групи високого перинатального ризику до обласного перинатального центру доповідала заступник головного лікаря обласного перинатального центру Олена Астрейко.

Основні показники роботи акушерсько-гінекологічної служби  знаходяться у прямій залежності від якості нагляду за вагітними в жіночих консультаціях та своєчасного скерування вагітних на 3-ій рівень надання допомоги при виявленні акушерської або важкої екстрагенітальної патології в поєднанні з вагітністю.

На базі обласного перинатального центру працює консультативно-діагностичне відділення, основним направленням у роботі якого є антенатальна охорона плода, пренатальна діагностика та консультація вагітних з груп високого перинатального ризику. Зокрема, в  структурі малюкової смертності хромосомна патологія та вади розвитку займають друге місце.

2014_10_31_03

Наразі обласний перинатальний центр має можливість завчасно виявити дану патологію завдяки застосуванню інвазивної діагностики та обчисленню комбінованого ризику відповідно до маркерів.

Про забезпеченість формування державного замовлення та обсяги підготовки молодших медичних (фармацевтичних) спеціалістів, бакалаврів, магістрів медицини відповідно до потреб галузі охорони здоров’я йшлося у виступі ректора Житомирського інституту медсестринства Віктора Шатило.

З метою удосконалення планування перспективної потреби в медичних та фармацевтичних кадрах закладами охорони здоров’я області систематично здійснюються відповідні заходи. За три місяці до випуску вищими медичними навчальними закладами до керівників ЛПЗ області доводиться інформація про випускників та їх основні характеристики, а також про заплановані засідання з розподілу випускників. Втім питання щодо обгрунтованої потреби в медичних та фармацевтичних кадрах є для області доволі актуальним.

На засіданні колегії також йшлося про  хід виконання попередніх рішень засідань колегії та наказів департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації.

Прес-центр ДОЗ,

тел. (0412) 41-37-72.

E-mail:  press@ztomc.net.ua