Всесвітній День хоспісної та паліативної допомоги проводиться щорічно в другу суботу жовтня. Організатором Всесвітнього дня хоспісної та паліативної допомоги є Світовий Альянс паліативної допомоги, куди входять національні та регіональні організації, які підтримують розвиток хоспісної та паліативної допомоги в усьому світі.

2014_10_10_21

Головною метою паліативної допомоги є підтримка якості життя людини на фінальному етапі життя, збереження людської гідності пацієнта, максимальне полегшення фізичних та моральних страждань.

Паліативної допомоги потребують хворі з важкими хронічними невиліковними хворобами – онкологічними, церебросудинними, хворі на ВІЛ/СНІД, туберкульоз, пацієнти з ускладненнями цукрового діабету переважно в термінальний період життя.

Всі пацієнти, яких можна віднести до зазначеної категорії в термінальний період життя (від 6 місяців до року) повинні обов’язково підлягати професійному паліативному медико-соціальному та психологічному нагляду та опіці, що здійснюється в спеціалізованих закладах стаціонарного типу – хоспісах.

Хоспіс – це заклад охорони здоров’я, призначений для надання медичної, соціальної та психологічної допомоги особам з невиліковними хворобами в останні місяці життя.

Головна мета перебування пацієнта у хоспісі – покращення останніх днів його життя, полегшення фізичних та моральних страждань як пацієнта, так членів його родини.

За словами координатора з паліативної допомоги департаменту охорони здоров’я  облдержадміністрації Тараса Волкова, наразі в області проживає 26484 осіб, які перенесли онкологічне захворювання. Упродовж 2013 року в області від злоякісних новоутворень померло 2077 хворих, із них близько тисячі потребували паліативної допомоги.  Минулого року від онкологічних захворювань помер 371 житомирянин (180 із них потребували паліативної допомоги). На кінець червня 2014 року в м. Житомирі потребували хоспісної допомоги 24 людини.

Наразі в області працює лише один заклад паліативної та хоспісної допомоги –  громадська організація «Хоспіс Святої Олени» у м. Коростені на 29 ліжок. Враховуючи потребу в наданні спеціалізованої паліативної допомоги хворим з невиліковними хворобами, виникла потреба у створенні хоспісу в м. Житомирі потужністю 20-30 ліжок. Адже вищим проявом гуманності є турбота про людину не тільки тоді коли вона успішна, але й коли дні її минають.

Прес-центр ДОЗ,

тел. (0412) 41-37-72

E-mail:  press@ztomc.net.ua