10 жовтня – Всесвітній день психічного здоров’я. За визначенням експертів ВООЗ «Психічне здоров’я – це певний резерв сил людини, завдяки якому вона може подолати стреси або труднощі, які виникають у виняткових обставинах».

2014_10_10_11

Стреси стали складовою частиною життя сучасної людини: зміни в політичному та економічному житті, негаразди на роботі або навіть просто поїздка в громадському транспорті.

За словами головного лікаря обласної психіатричної лікарні № 1 Олександра Гусака,  у збереженні та зміцненні психічного здоров’я важливе значення має дотримання принципів здорового способу життя. «Спосіб життя» визначається як комплекс форм поведінки, які впливають на стан здоров’я. Отже кожна людина самостійно приймає рішення щодо того, як зберегти здоров’я або справитись із хворобою.

Комплекс заходів з дотриманням культури міжособистісних стосунків, вміння керувати своїми емоціями, правильно чергувати працю і відпочинок, створення сприятливого психологічного клімату у колективі, сім’ї, систематичне заняття фізичною культурою, додержання раціонального харчування, режиму дня, сну, можливість позитивно мислити, бути оптимістичним та доброзичливим – усе це допомагає формуванню позитивної самооцінки, розвитку почуття впевненості в собі, сприяє поліпшенню якості життя.

Фізична активність – потужний засіб покращення фізичного і психічного стану, вона може сприяти зменшенню проявів депресії, стресу і тривоги.

Незважаючи на стрімкий розвиток фармацевтичної галузі, медикаментозне лікування не завжди дає бажані результати, особливо щодо повернення пацієнтів до повноцінного соціального функціонування.

Стигматизація людей, що страждають на психічні розлади  все ще існує, незважаючи на кампанії, що проводяться десятиліттями по поліпшенню суспільного розуміння та протистоянню дискримінації.

Порушення соціального функціонування людини з психічними розладами охоплює широке коло її соціальних відносин:  від синовніх, батьківських і подружніх до професійних та суспільних.

Порівняно зі здоровими особи з психічними розладами мають менше можливостей для задоволення своїх різноманітних життєвих потреб (в освіті, кар’єрному зростанні, повноцінній організації дозвілля, особистісному розвитку). Окрім потенційно оборотного зниження активності у навчанні,  на робочому місці, у виконанні повсякденних обов’язків пацієнти наражаються на небезпеку необоротних наслідків свого захворювання – зниження освітнього рівня, нестабільності шлюбних відносин, підвищення ризику вагітності в підлітковому віці.

Психічні захворювання можуть спричиняти підвищення ризику інших хвороб і обмежувати  здатність пацієнта звернутись до закладу медичної допомоги, що погіршує прогноз.

Члени сімей осіб з психічними розладами також мають нижчий рівень якості життя, оскільки потерпають від порушення міжособистісних стосунків, тиску економічних проблем, стигматизації, зменшення певних соціальних можливостей через витрати ресурсів на догляд та лікування своїх хворих родичів.

Основними принципами роботи із хворими на психічні розлади є їх максимальна інтеграція у суспільство, в якому пацієнтам належить існувати після виписки, профілактика розвитку «госпіталізму», а також спроби зруйнувати стереотипи ставлення людей до того, що має префікс «пси».

Соціальний психіатричний підхід передбачає лікування психічних розладів в умовах закладів первинної медичної допомоги, забезпечення доступності психотропних засобів, створення умов для надання допомоги за місцем проживання, організацію інформування і просвіти населення, залучення до участі в процесі допомоги користувачів послуг і їхніх сімей, розробку національної політики, програм та відповідного законодавства, розвиток кадрових ресурсів, залучення інших соціальних інституцій (система освіти, соціального забезпечення, громадські організації) здійснення моніторингу стану психічного здоров’я у громаді.

Стратегії збереження психічного здоров’я повинні бути направлені на пропаганду здорового способу життя, починаючи з раннього віку, збільшення фізичної та розумової активності, відмову від паління, вживання алкоголю, раннє виявлення соматичних захворювань.

Прес-центр ДОЗ,

тел. (0412) 41-37-72

E-mail:  press@ztomc.net.ua