Всесвітній день зору (World Sight Day) відзначається у другий четвер жовтня за ініціативою Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ).
Ця дата відзначена в календарі для залучення глобальної уваги до проблем сліпоти, порушення зору і реабілітації людей з порушенням зору.

2014_01_08_01

У проведенні Всесвітнього дня зору беруть участь різні організації, пов'язані з цією проблемою. Цей день є також основною подією глобальної ініціативи з профілактики сліпоти "Бачення 2020: право на зір», створеної ВООЗ та Міжнародним агентством з профілактики сліпоти.

Сліпота — це нездатність бачити. Провідні причини хронічної сліпоти включають катаракту, глаукому, вікову дегенерацію жовтої плями, помутніння рогівки, трахому і захворювання очей у дітей (наприклад, що викликаються дефіцитом вітаміну А). У світі все ширше зустрічається сліпота, що розвивається з віком, а також сліпота, що викликається неконтрольованим діабетом.

За оцінками ВООЗ, у світі близько 314 млн. людей мають порушення зору, з них 45 млн. – сліпі (90 % з яких проживають у країнах з низьким рівнем життя). Хвороби очей вразили більше 19 мільйонів дітей.

Щороку кількість сліпих у світі зростає на 1-2 млн. осіб. Якщо не прийняти термінових заходів, то до 2020 року у світі буде жити 100 млн. сліпих.

Не оминула ця тенденція і Україну. Щороку  втрачають зір понад 10 тисяч її громадян.  Для України також дуже актуальною є проблема дитячої сліпоти та слабкозорості. Вона займає четверте місце серед основних причин інвалідизації дітей.

За словами лікаря-окуліста центру мікрохірургії ока обласної клінічної лікарні ім.О.Ф.Гербачевського Леоніда Рудзінського, найпідступнішим захворюванням, що приводять до сліпоти, є глаукома – група захворювань, яка має прогресуючий перебіг, приводить до атрофії зорового нерва, поступового погіршення поля зору та незворотної втрати зору. Сліпота при цьому настає непомітно, поступово та в більшості випадків безболісно. Саме це є причиною того, що пацієнти звертаються до лікаря, коли вже надто пізно, і повернути або зберегти зір стає неможливо.

Втім, успіх лікування насамперед залежить від стадії захворювання. Чим раніше виявлена хвороба та розпочате лікування, тим більше шансів зберегти зір. Крім того, результат лікування напряму залежить  від готовності пацієнта до співпраці та виконання призначених рекомендацій лікаря-офтальмолога.

-Для кваліфікованого надання допомоги населенню з підвищеним внутрішньоочним тиском, - коментує Леонід Рудзінський, - у Житомирській області працюють спеціалізовані глаукомні кабінети. Загалом у 2013 році в області функціонувало 24 долікарських та 6 глаукомних  кабінети, у яких було виконано 129275 тонометрій. З діагнозом глаукома на обліку перебувають 6123 пацієнти.

За необхідності консервативного і хірургічного лікування пацієнти скеровуються в очні відділення стаціонарів, зокрема до центру мікрохірургії ока обласної клінічної лікарні ім.О.Ф.Гербачевського. У 2013 році в області стаціонарно проліковано 1333 особи та проведено 493 операції.

Прес-центр ДОЗ,

тел. (0412) 41-37-72

E-mail:  press@ztomc.net.ua