За оцінкою Всесвітньої організації охорони здоров’я наразі кількість стомованих хворих у світі сягає 100-150 осіб на 100 тисяч населення. В Україні кількість стомованих хворих перевищує 50 тисяч осіб.

2014_10_06_01У  всіх європейських країнах на державному рівні давно існують так звані  рефундації – щомісячне виділення коштів для реабілітації стомованих хворих. На часі створення аналогічної фундації  в Україні.

За словами обласного позаштатного проктолога, завідувача проктологічного центру обласної клінічної лікарні ім. О.Ф.Гербачевського Юрія Білоцького, бувають випадки, коли після оперативного втручання  (найчастіше при захворюванні кишківника) лікарі змушені формувати на черевній стінці пацієнта штучний отвір-стому, призначений для виходу кишкового вмісту. У  30 відсотках випадків стома накладається на деякий час, у решті 70 відсотках стома формується назавжди.

Зокрема Ю.Білоцький зазначив: «Наразі в області на обліку перебувають 307 стомованих хворих. Із них з колостомами – 293 хворих та з ілеостомами – 14. Переважна більшість стомованих хворих пройшли лікування в обласному онкологічному диспансері. Всі вони потребують щоденної медичної та соціальної реабілітації. Здебільшого родинам дуже важко самостійно впоратись з усіма проблемами. Так, наприклад,  кожний хворий використовує щоденно, як мінімум, один калоприймач, вартість якого  45 грн.

Ми звернулися до головних лікарів ЛПЗ області з проханням провести моніторинг таких хворих, зробити розрахунки коштів, необхідних для їхньої медичної реабілітації, та направити ці розрахунки до районних та міських рад з метою виділення відповідних коштів на допомогу цим хворим».

Не слід забувати й про психологічний стан  таких хворих.  Їм важко змиритись з думкою, що у такому вигляді можна вести нормальне повсякденне життя.  Ми не повинні залишати їх наодинці зі своїми проблемами.

Прес-центр ДОЗ,

тел. (0412) 41-37-72

E-mail:  press@ztomc.net.ua