1 жовтня у всьому світі відзначається Міжнародний день людей похилого віку, а в Україні це також і День ветерана.

Міжнародний день людей похилого віку установлено з ініціативи Генеральної Асамблеї ООН 14-го грудня 1990-го року. До цього День людей солідного і поважного віку стали відзначати спочатку в Європі, потім свято було підхоплено Сполученими Штатами  - і до кінця 80-х років воно поширилося по всьому світу.

2014_10_01

Цей день є символом єдності та спадкоємності поколінь – прекрасна можливість сказати теплі слова подяки батькам, ветеранам війни і праці, взагалі всім літнім людям за вагомий внесок у розвиток країни, за багаторічну самовіддану працю, доброту і мудрість.

Упродовж 2013 року у лікувально-профілактичних закладах області проліковано 56897 ветеранів війни, медичними оглядами охоплено – 55658. Амбулаторно в області  проліковано 53235 ветеранів війни, у денному стаціонарі – 11312, у стаціонарі на дому – 14734, стаціонарно – 13461. Санаторно-курортне лікування у минулому році отримали 1216 ветеранів війни. Чимало ветеранів війни області отримали спеціалізовану медичну допомогу, зокрема: встановлено 343 штучних кришталики, проведено зубне протезування 1254-м  особам.

Літній вік людини зовсім не означає, що вона вже на багато що не здатна. Якраз навпаки: те, що може літня людина, рідко здатний зробити більш молодий.  І йдеться не про сили й енергію, яка властива молодому поколінню, а про досвід і терпіння, наполегливість та здатність досягати поставлених завдань, ментальної гнучкості й толерантності, яка притаманна переважній більшості літніх людей.

Генеральна Асамблея ООН закликає глав держав, уряди, громадські організації та бізнесові структури, а також усіх людей на землі звернути і зосередити свою увагу на  вирішення проблем людей похилого віку.

Прес-центр ДОЗ,

тел. (0412) 41-37-72

E-mail:  press@ztomc.net.ua