Ідея щорічного проведення Всесвітнього тижня Серця виникла у 1999 році. Всесвітня Федерація Серця закликала всіх своїх членів та прихильників об’єднати зусилля, щоб приборкувати глобальну епідемію серцево-судинних захворювань, які щорічно стають причиною смерті 17 мільйонів людей у всьому світі.

2014_09_23_01

У проведенні тижня Серця беруть участь усі офіційні члени Всесвітньої Федерації Серця, включаючи 186 кардіологічних товариств та фондів у більш ніж 100 країнах світу. Крім того, до них приєднуються колективи лікарень, кардіологічних клінік, диспансерів, ВУЗів, шкіл, громадських організацій, добровольці, які об’єднують свої зусилля в проведенні заходів щодо профілактики серцево-судинних захворювань у населення.

Мета Всесвітнього тижня Серця – підвищити усвідомлення в суспільстві небезпеки, яка викликана епідемією серцево-судинних захворювань, а також ініціювати профілактичні заходи відносно ішемічної хвороби серця та інфаркту міокарда у всіх групах населення.

За словами обласного позаштатного кардіолога Олени Ільчишиної, в Україні у 2013 році кількість дорослих, які мають хвороби системи кровообігу, перевищила 26,2 млн. осіб, тобто 38,2 % усього населення, із них працездатного - 9,6 млн. Найбільш поширена артеріальна гіпертензія – 12,3 млн., серед осіб працездатного віку – 5,3 млн. Зареєстровано 9 028 704 випадки ішемічної хвороби серця, 50т562 - інфарктів міокарда і 111 615 мозкових інсультів.

У нашій області в 2013 році зареєстровано 676 742 хворих на серцево-судинну патологію, в т.ч.  339 039 осіб з гіпертонічною хворобою, 90 хворих на інфаркт міокарда, 233 520 хворих з ішемічною хворобою серця.

Щоб зменшити ризик розвитку серцевих захворювань та інсульту, зробіть свою оселю місцем, в якому ваші рідні мають здорову їжу, не вживають тютюну і в якому заохочується фізична активність. Саме ви можете створити у своїй сім’ї всі умови для здорового способу життя!

У будь-якому віці повноцінне життя людини неможливе без здорового серця. «Серцеве» благополуччя дорослої людини формується в умовах його повсякденного життя, там, де вона живе, працює, вчиться, любить, ростить дітей, ухвалює відповідальні рішення, засвоює той або інший стиль поведінки тощо. Отже, проблема коронарного здоров’я людини  є не тільки медичною проблемою -  це проблема всього суспільства.

Прес-центр ДОЗ,

тел. (0412) 41-37-72

E-mail: press@ztomc.net.ua