Поповнення парку «швидких» мало відбутися ще у серпні минулого року, коли  в Україну з Нідерландів доправили два автомобілі «Mercedes» класу В для комунальної установи «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Житомирської обласної ради. Щоправда, тоді навіть відбулася урочиста передача ключів, але автівки так і не дісталися до Житомира. Проте в українському законодавстві є неузгодженості, пов’язані з розмитненням гуманітарних вантажів, які вдалося подолати лише тепер.

2014_09_12_01

«Минула влада просто перерізала стрічку, зробила картинку і пішла… Що відбувалося потім, нікого не цікавило. За три місяці, завдяки спілкуванню з усіма міністерствами, відділами, департаментами, працівниками ДАІ, нам вдалося відшукали можливість об’єднати різні законодавчі бази і поставити на облік ці дві швидкі допомоги, - розповідає заступник голови обласної ради Руслан Годований. - Раніше держава не була зацікавлена в отриманні гуманітарної допомоги, робилося все для того, щоб гуманітарна допомога тяжко ставилася на облік. Сьогодні у цих двох автомобілів є номерні знаки, техпаспорти - і вони можуть допомагати людям. Велика вдячність голландцям, які нам допомагають, та всім благодійникам».

2014_09_12_02

За словами головного лікаря Центру екстреної медичної допомоги Анатолія Сови, автомобілі вже з понеділка працюватимуть у Житомирі. Вони не нові, але якісні. Просторий салон оснащений усією необхідною для підтримання життєво важливих функцій апаратурою: апарат штучної вентиляції легень, дозатори для введення медичних препаратів, кардіограф, дефібрилятор. Технічні дані автомобіля дозволяють максимально оперативно довезти хворого в медустанову. Приблизна вартість нової машини класу В – 140 тис євро. Кошти на один із переданих автомобілів збирали нідерландські школярі.

Цьогоріч Центр екстреної медичної допомоги вже отримав 42 автомобілі марки «Peugeot» та один «Volkswagen». Таким чином парк поповнився на 44 авто. За розрахунком один автомобіль швидкої допомоги на 10 тис. населення нашій області потрібно 127 автомобілів класу В. Враховуючи старі ВАЗ і ГАЗ, нині на території області працюють 150 швидких. За статистикою Центру, по області 85-88% вчасного доїзду на екстрені виклики – до 10 хвилин.

Прес-центр ДОЗ,

тел. (0412) 41-37-72

E-mail:  press@ztomc.net.ua