У рамках програми «Здоров’я жінок України» з 16 по 18 червня цього року у Житомирі проходив семінар-тренінг для журналістів «Планування сім’ї в Україні – соціальний та медичний аспекти».

2014_06_19_01

На триденному  тренінгу навчалися 35 журналістів із Закарпатської, Житомирської,  Кіровоградської, Луганської, Львівської, Сумської, Тернопільської, Херсонської та Чернігівської областей.

За словами заступника директора з комунікацій та організаційного розвитку програми «Здоров’я жінок України» Наталії Карбовської,   дана п’ятирічна програма була започаткована в Україні Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) у  2011 році. Вона впроваджується Інститутом досліджень і тренінгів імені Джона Сноу в партнерстві з Фондом «Здоров’я жінки та планування сім’ї» - українською неурядовою організацією, що працює у сфері планування сім’ї та репродуктивного здоров’я та є членом Міжнародної федерації планування сім’ї.

2014_06_19_02

Метою програми «Здоров’я жінок України» є сприяння збереженню репродуктивного здоров’я жінок та подружніх пар України шляхом покращення використання сучасних та ефективних методів контрацепції як альтернативи непланованій вагітності та абортам. Для досягнення мети Програма працює з українськими неурядовими організаціями, підтримуючи їхні ініціативи, спрямовані на зміну ставлення населення до цих проблем  і створення сприятливих політик на національному та місцевому рівнях, а також зміцнюючи їх організаційну спроможність.

Так, наприклад, доволі конструктивною є  співраця Програми із Фондом Народонаселення ООН (UNFPA). Звертаючись до журналістів, спеціаліст зі зв’язків з громадськістю та роботи зі ЗМІ Фонду Народонаселення ООН (UNFPA) Олена Кулик зазначила, що кожна вагітність повинна бути бажаною, кожні пологи – запланованими, кожна особистість – реалізованою.

Під час житомирського прес-туру журналісти регіональних ЗМІ мали можливість більш детально ознайомитись із такою сферою охорони здоров’я,  як планування сім’ї та збереження репродуктивного здоров’я. Зокрема, тренер проекту, лікар-гінеколог-ендокринолог «Клініки, дружньої для молоді» м. Києва Вікторія Варенич презентувала представникам регіональних мас-медіа освітню сесію «Медичні аспекти планування сім’ї».

Учасники семінару ознайомилися із сучасною науково обґрунтованою інформацією щодо безпечності, ефективності та правильного використання методів контрацепції відповідно до періодів життя,  уникнення небажаної вагітності, народження бажаних дітей, регулювання інтервалу між вагітностями,  встановлення вибору часу дітонародження в залежності від віку батьків і визначення кількості дітей у родині. За словами лікаря, консультативні послуги з питань контрацепції, що будуються на основі принципу поваги прав людини, передбачають проведення комплексної оцінки життєвих обставин і стану здоров'я пацієнта з урахуванням його конкретних потреб у послугах з охорони репродуктивного здоров'я.

У ході тренінгу його учасники ознайомилися з роботою консультативно-діагностичного блоку та генетичною лабораторією Житомирського обласного перинатального центру.  За словами координатора проекту,  лікаря-психолога Юлії Завгородньої, гаслом програми «Здоров’я жінок України»  є вислів: «Бажані діти у бажаний час». Відтак охорона репродуктивного здоров'я, зокрема надання послуг з планування сім'ї та відповідної інформації,   не тільки вважається основним засобом збереження здоров'я жінок і чоловіків, але також належить до розряду фундаментальних прав людини. Кожна людина має право на доступ, вибір та користування досягненнями наукового прогресу у галузі планування сім'ї.

- Використання сучасних методів контрацепції як засобів попередження непланованої вагітності веде до зниження частоти штучних і нелегальних абортів, - говорить заступник головного лікаря з амбулаторно-поліклінічної роботи Житомирського обласного перинатального центру Людмила Асташкіна.   В минулому році у Житомирській області було зроблено 4 тис. 519 абортів. Тобто, на 1 тисячу жінок фертильного віку цей показник становить 14,66. На 100 вагітностей припадає 22, 89 абортів, на 100 пологів -  29, 69.  Крім того, щороку в області спостерігається 2-3 випадки народження дітей у дівчаток віком до 14-ти  років. Приблизно 200 абортів проводять дівчатам віком до 18-ти років. У середньому  200 дітей щороку народжують молоді мами, які не досягли повноліття.

Натомість значно зменшилась кількість медичних абортів через виявлені вади плода: приблизно 70 на рік. Зростає кількість жінок, які ідуть на перші та другі пологи у віці  30-35 років.

На тверде  переконання Людмили Асташкіної, надзвичайно велику увагу щодо планування сім’ї та народження дитини повинні приділяти ті майбутні батьки, які мають певні захворювання (серцево-судинні, цукровий діабет тощо).  У такому випадку майбутня мати повинна «увійти у вагітність та прийти до пологів» під пильним наглядом лікарів у стані ремісії. Тож питаннями планування сім’ї повинні опікуватися насамперед сімейні лікарі.

Відповідно до програми семінару у Житомирському прес-центрі пройшла прес-конференція  на тему: «Доступна медицина – запорука здоров’я жінок», яка відбулася за участю заступника директора з комунікацій та організаційного розвитку програми «Здоров’я жінок України» Наталії Карбовської, голови Житомирської обласної громадської організації людей з інвалідністю Нелі Ковалюк, заступника Житомирського міського голови Олександра Бочковського та керівника прес-центру Ірини Новожилової.

На прес-конференції було презентовано проект громадської організації «Молодь. Жінка. Сім’я». Проект реалізується в області у рамках програми USAID «Здоров’я жінок України» та має на меті покращення поінформованості жінок щодо проблем опорно-рухового апарату та з питань репродуктивного здоров’я. Учасників прес-конференції ознайомили із результатами моніторингу окремих  ЛПЗ області щодо створення умов для надання медичних послуг людям з інвалідністю, зокрема жінкам даної категорії населення у плані репродуктивного здоров’я.

У своєму виступі керівник Житомирського прес-центру Ірина Новожилова провела аналіз окремих публікацій регіональної преси, в яких  порушувалися питання людей з інвалідністю,  їхньої адаптації у суспільстві та закликала своїх колег до більш толерантного висвітлення даної тематики.

Громадською організацією «Молодь. Жінка. Сім’я» готується подання до міських та обласних органів влади з відповідними пропозиціями щодо внесення змін та доповнень до обласної програми захисту людей з інвалідністю. Насамперед йдеться про створення вільного доступу до закладів охорони здоров’я, придбання і встановлення підйомних пристроїв  для маломобільних груп населення, закупівлю гінекологічного крісла- трансформера для жінок з порушенням опорно-рухового апарату тощо. Також наголошувалось на підготовці медичних фахівців, які матимуть відповідні знання та опанують практичні навички роботи з людьми з інвалідністю.

У рамках семінару завідувач відділу з    проблем якості демографічних процесів Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Ірина Курило презентувала освітні сесії з питань демографічної тенденції в Україні та використання й інтерпретацію статистичних даних у ЗМІ.

Учасники семінару під час інтерактивної роботи у групах відпрацьовували практичні навички з написання статей та підготовки теле- і радіосюжетів на теми планування сім’ї та репродуктивного здоров’я.

По закінченню семінару всі вони отримали відповідні сертифікати від програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID)  «Здоров’я жінок України».

Прес-центр ДОЗ,

тел. (0412) 41-37-72

E-mail:   press@ztomc.net.ua