Проблема онкології з кожним роком зростає, вона є однією з найбільш смертоносних хвороб на землі. А ті, кому вдається побороти цю страшну недугу, проходять надскладне і довготривале лікування. І тому щодня вчені  всього світу працюють над створенням нових препаратів та методів лікування, щоб покращити ці страшні показники.

2014_06_10_01

Саме з цього приводу 6 червня в Житомирському інституті медсестринства пройшов міжрегіональний науково-практичний семінар на тему «Сучасні можливості та перспективи використання спеціальних методів дієтотерапії в лікуванні та реабілітації онкологічних хворих».  Тут були представлені нові  методи боротьби з онкологічними захворюваннями. Дослідження проводились у Житомирському обласному онкологічному диспансері завдяки підтримці українсько-німецького дієтологічного центру.

Через інтернет-зв’язок зі своєю доповіддю виступила Інна Лавренюк, лікар-дієтолог приватної практики  м.Дармштадт з Німеччини. Вона розповіла про роль спеціальної дієтотерапії в курації хворих. Отже, відсутність успіхів у лікуванні стандартними методами радіо- та хіміотерапії є результатом наявності резистентних ракових клітин. Ці клітини можуть з’являтись під час терапії. Ракова клітина дуже ефективно реагує на стресові ситуації, при отриманні енергії безкисневим способом (ферментацією) викидає молочну кислоту. Локальне накопичення молочної кислоти призводить до фатальних наслідків для організму, так як ракові клітини володіють більш вищою толерантністю до кислого середовища в порівнянні з Т-лімфоцитами або натуральними кіллерами, які в кислому середовищі стають менш рухливими і не можуть виконувати свої функції в повному розмірі. Таким чином, завдяки своєму видозміненому метаболізму ракові клітини отримують захист від імунної системи у вигляді кислої мантії, а часткова руйнація   ближніх тканин (деградація матриксу) полегшує інвазивність пухлинових клітин і відповідно їх розповсюдження. Отже, ціллю дієтотерапії є переборювання резистентності і сенсибілізації ракових клітин до стандартних методів терапії. Клінічні дослідження довели – сумісне використання дієто- та хіміотерапії знижує ризик метастазування  на 75%.

Перевагами даної лікувальної дієтотерапії є: відсутність побічних ефектів, підтримка імунної системи пацієнта природнім способом і ефективність її, як на ранній стадії розвитку раку, так і на більш пізніх її  стадіях.

Також Інна Лавренюк розповіла про методи діагностики раку за новою технологією EDIM, завдяки якій німецькі мікробіологи, вивчаючи змінений метаболізм ракових клітин, відкрили два нових ферменти: АРО10 і ТКТЛ, які  є  біоонкомаркерами нового покоління діагностики раку. Завдяки цій новій технології уже не потрібна біопсія. Також її перевага в ранній діагностиці і чіткому моніторингу розвитку онкозахворювання за допомогою АРО10 і ТКТЛ-1 з точністю до 95,6%.

Потім завідуюча хіміо-терапевтичним відділенням Житомирського обласного онкологічного диспансеру Валентина Степа-нівна Іванчук доповіла про результати досвіду практичного застосування дієтотерапії в період підготовки та проведення хіміотерапії. Вона пояснила, що дієтотерапія змушує пухлинну клітину голодувати і бути більш вразливою до спеціального лікування. В клінічному дослідженні на базі Житомирського обласного онкоцентру брали участь 6 пацієнток. Результати були вражаючими. На повторній УЗД лікарі побачили зменшення ракових клітин у всіх, хто приймав участь у дослідженні, і навіть кілька метастазів у однієї пацієнтки в печінці зникли взагалі. Сам лікар сказав, що якщо б не він сам робив УЗД місяць тому, він би не повірив. І взагалі всі 6 жінок відмічали, що застосування даної дієтотерапії покращує їхнє самопочуття, полегшує процес проходження довготривалого лікування, додає наснаги і  вселяє надію на одужання.

Любов Хаджі.