У Житомирському інституті медсестринства 29 травня вшановували донорів та говорили про розвиток донорства крові. Обласний центр крові спільно з обласною організацією Товариства Червоного Хреста України провели обласний День донора, щоб привернути увагу громадськості до такої важливої проблеми, як донорська кров,  а також залучити молодь до рядів донорів. Наразі донорська кров - то єдині ліки, що їх не можна створити штучно і нічим не можна замінити. І саме слово «донор» у перекладі з латинської означає «дарувати».

2014_06_02_11

До учасників зібрання, серед яких – почесні донори України, фахівці лікувально-профілактичних закладів області, студенти – звернувся директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Торбас. Він зазначив, що уявити сучасну медицину без використання препаратів донорської крові неможливо.

- Одним із пріоритетних шляхів розвитку медицини області, - зауважив Олександр Торбас, - є розвиток служби крові, завдання якої – розвивати добровільне безоплатне донорство, підвищувати інфекційну безпеку та забезпечувати високу якість виробництва компонентів і препаратів крові.

2014_06_02_12

Якщо людина потрапляє в біду - в автомобільну аварію, тяжкі пологи чи отримує хворобу крові,  – їй дуже потрібна донорська кров.

Завжди готові допомогти родичі, друзі, близькі, – але їхня кров може і не підійти, адже вона має бути абсолютно здоровою. Сьогодні світ за кількістю донорської крові визначає рівень безпеки держави.

За словами головного лікаря обласного центру крові Анатолія Чугрієва, для безпеки Рада Європи рекомендує 40-50 донацій на 1000 населення. У нашій області торік було менше 18 донацій.

Потреба в донорській крові особливо гостро постала сьогодні, коли  Україна практично знаходиться у стані війни.

Перший заступник голови обласної ради Володимир Арешонков наголосив, що донорська кров потрібна завжди, а сьогодні, у зв’язку  із ситуацією на сході - особливо.

У нашій області звання «Почесний донор» мають більше трьох тисяч осіб. Цього року до них долучилися ще троє. Маємо також 4 Заслужених донори України та Ольгу Самсонову – кавалера ордена княгині Ольги.

Під час заходу головний лікар Житомирського обласного центру крові Анатолій Чугрієв вручив регулярним донорам центру посвідчення «Почесний донор крові України». Голова обласної організації Червоного Хреста України Олександр Богдан вручив подяки медичним працівникам, які є регулярними добровільними донорами.

Вшанування донорів відбудеться в усіх районах області.

Прес-центр ДОЗ,

тел. (0412) 41-37-72

E-mail:  press@ztomc.net.ua