27 травня 2014 року, напередодні Всесвітнього дня боротьби з тютюнопалінням, просвітницьким відділом обласного медичного центру здоров’я та спортивної медицини та Житомирським інститутом медсестринства проведено розширене засідання обласної координаційної ради з питань безперервної післядипломної освіти практикуючих  медичних сестер на тему: «Тютюнокуріння – серйозна проблема сучасності».

2014_05_28_01

Тютюнопаління давно стало однією із найсерйозніших проблем для більшості країн світу. Головна причина цього криється у невідповідності стандартного сприйняття та ставлення до куріння громадськості, розумінні його справжньої ролі у руйнуванні здоров’я людей.

Дія тютюну – прихована, а тому це особливо підступний і небезпечний ворог. Тютюн і тютюновий дим містять понад 4000 компонентів, багато з яких, потрапляючи в організм людини, призводять не тільки до порушення функції того чи іншого органа, а спричинюють тяжкі, часом незворотні зміни в організмі.

2014_05_28_02

Середньостатистичний показник вживання тютюну, цього «загальновизнаного наркотику», на світовому рівні залишається незмінним з 80-х років минулого століття - 1650 сигарет на одну дорослу людину на рік (рахуючи й тих, хто не палить).

Наразі експерти ВООЗ говорять не про зменшення, а про збільшення масштабів тютюнової епідемії.

Враховуючи актуальність проблеми тютюнопаління, медична громадськість області докладає максимум зусиль у боротьбі з цією проблемою. Зокрема активну участь у заході взяли провідні фахівці установ охорони здоров’я області, заступники головних лікарів з медсестринства, головні медичні сестри, медичні сестри онкологічних кабінетів поліклінік, старші медичні сестри терапевтичних та пульмонологічних відділень, медичні сестри-координатори, медичні сестри освітніх закладів, слухачі курсів підвищення кваліфікації відділення післядипломної освіти молодших медичних спеціалістів, громадські організації «Сучасний формат» та «Тверезий Житомир»,  журналісти.

На завершення заходу розширена координаційна рада визнала, що будь-яка профілактична стратегія зазнає краху, якщо вона не буде прийнята населенням. А для цього потрібен комплексний, всебічний і довгостроковий підхід до вирішення цієї проблеми в області. Тож проведення у травні-червні цього року кампанії по боротьбі з тютюнокурінням і буде початком медико-громадського руху за врятування людей від цієї епідемії.

Прес-центр ДОЗ,

тел. (0412) 41-37-72

E-mail:  press@ztomc.net.ua