Міжнародний День розсіяного склерозу, який щорічно відзначається 27 травня, був встановлений Міжнародною федерацією товариств розсіяного склерозу з метою інформування населення про це захворювання та проблеми, пов’язані з ним.

2014_05_27_01

Розсіяний склероз (РС) — це хронічне прогресуюче захворювання центральної нервової системи, що клінічно проявляється розсіяною органічною неврологічною симптоматикою, зокрема: розладами зору, патологією рухової, чутливої, координаторної сфер, порушенням функції тазових органів.

Точні причини виникнення розсіяного склерозу невідомі. Вважається, що у розвитку цього захворювання важливу роль відіграють вірусна інфекція та спадкова схильність. Серед зовнішніх чинників, що відіграють певну роль у розвитку розсіяного склерозу, виділяють географічні та екологічні (збільшення частоти виявлення захворювання в екологічно забруднених районах). Поширеність захворювання значно коливається в різних країнах, при цьому має місце «градієнт широти» – збільшення поширеності розсіяного склерозу у міру віддалення від екватора. Найбільше поширення розсіяного склерозу спостерігається на територіях із прохолодним і вологим кліматом порівняно з теплим і сухим. Також не викликає сумнівів і той факт, що розсіяний склероз є не лише запальним, а й нейродегенеративним захворюванням.

Згідно зі статистичними даними, на сьогодні у світі кількість хворих на розсіяний склероз перевищує 2 млн.  Серед хворих переважають жінки віком 20–35 років (близько 80%) і чоловіки 35–45 років; середній вік дебюту розсіяного склерозу становить 29–33 роки. За різними даними до 18 років захворювання спостерігається у 2,7–6% випадків, старше 59 років – у 0,6%. Кількість нових випадків розсіяного склерозу збільшується в середньому з 2,2 до 3,4 на 100 тис. населення на рік; у деяких країнах Північної Європи – до 5–8 нових випадків.

За даними ВООЗ, з-поміж усіх неврологічних захворювань основною причиною стійкої інвалідизації осіб молодого віку є саме розсіяний склероз. Через 10 років від початку захворювання 30–37% хворих здатні пересуватися лише зі сторонньою допомогою, 50% мають труднощі у виконанні професійних обов’язків, понад 80% змушені змінити роботу. Через 15 років лише 50% хворих зберігають здатність працювати, обслуговувати себе і вільно пересуватися без сторонньої допомоги.

Смертність від розсіяного склерозу у середньому становить 2 випадки на 100 тис. населення на рік.

У 2013 році в Україні було зареєстровано серед дорослого населення 20674 хворих на розсіяний склероз, що на 100 тис. населення становить 55,3, уперше захворіли 1196 мешканців. Згідно з традиційним розподілом на зони поширеності розсіяного склерозу Полтавська, Житомирська, Хмельницька, Київська, західні області та м. Київ належать до зони високого ризику, решта областей України – до зони середнього ризику. В нашій області даний показник становить 58,0 на 100 тис. населення.

Лікування, як правило, націлене на боротьбу з нападами, зміну перебігу хвороби і полегшення симптомів.

Прес-центр ДОЗ,

тел. (0412) 41-37-72

E-mail:  press@ztomc.net.ua