Ця щорічна подія має на меті привернути увагу та підвищити обізнаність громадськості щодо бронхіальної астми. Статистика невблаганна: за даними епідеміологічних досліджень, наразі більше 40% населення мають ті чи інші ознаки алергії. Мова вже може йти про неінфекційну пандемію: кожна третя людина хвора на алергічний риніт і майже кожен десятийна бронхіальну астму.

Бронхіальна астма – це хронічне запальне захворювання нижніх дихальних шляхів, обумовлене дією зовнішніх та внутрішніх факторів, які призводять до бронхоспазму-ядухи, кашлю та гіперпродукції слизу. Бронхіальна астма є достатньо розповсюдженим захворюванням.

У світі на бронхіальну астму хворіють близько 300 мільйонів осіб. В Україні у 2013 році, за інформацією ДУ «Національний інститут фтизіатрії і пульмонології  ім. Ф. Г. Яновського» НАМН  України, зареєстровано майже 240 тисяч хворих на бронхіальну астму, що складає 527,5 на 100 тисяч населення. В Житомирській області в минулому році зареєстровано 5 тисяч такиххворих, що складає 413,7 на 100 тисяч населення.

Щорічно в світі від астми помирають близько 250 тисяч хворих. В Україні смертність від бронхіальної астми та астматичних станів щороку зменшується, що відповідає і світовим тенденціям. Це пов'язано з поліпшенням організації та якості лікування у важких екстремальних ситуаціях.

Основними факторами ризику виникнення бронхіальної астми є генетична схильність до захворювання. Також серед основних причин медики називають збільшення забрудненості навколишнього середовища алергенами і полютантами, надзвичайно широке безконтрольне застосування в харчовій промисловості барвників, ароматизаторів, підсилювачів смаку, безконтрольне та часто невиправдане застосування антибіотиків,  інфекції, головним чином вірусні, професійні сенсибілізатори, активне і пасивне куріння, алергени домашніх пилових кліщів, хутро тварин, пилок рослин, плісняві гриби тощо.

Захворювання неможливо повністю вилікувати, проте його можна ефективно контролювати – і для цього є всі можливості. Важливу роль у цьому відіграє своєчасна діагностика та призначення ефективних методів терапії.

З метою підвищення поінформованості населення про особливості способу життя та лікування захворювання в області діють 36 шкіл для хворих на бронхіальну астму в яких у 2013 році пройшли навчання 788 хворих.

При правильному способі життя та лікуванні практично всі хворі на бронхіальну астму можуть контролювати свій стан, що дозволить  жити без проявів симптомів захворювання та практично повноцінним життям.

Прес-центр ДОЗ