Багато десятиліть відділяє нас із того часу, коли людство відсвяткувало Велику Перемогу над фашизмом і мілітаризмом у Другій світовій війні. У цю війну було втягнуто 67 держав - 80 % населення земної кулі, і тривала вона довгих 6 років. Вогняний смерч пронісся над величезними територіями Європи, Азії й Африки, охопив простори всіх океанів. У цій війні загинуло близько 60 млн людей.

2014_05_05_11

За післявоєнні роки світова історіографія Другої світової війни нагромадила тисячі книжок, статей, документальних публікацій та мемуарів. Віддаючи належне багатьом із цих праць, слід підкреслити, що в сучасних умовах все-таки виникає бажання, навіть необхідність, дещо по-новому підійти до висвітлення окремих подій передісторії й історії Другої світової війни – її підсумків, наслідків і уроків. Насамперед це пов’язано з відкриттям нових архівів, із необхідністю відмовитись від ідеологічних нашарувань і стереотипів, які нагромадились як у вітчизняній, так і в зарубіжній історіографії.

Департаментом охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації створено свій архів ветеранів Другої світової війни, які у повоєнні роки працювали у закладах охорони здоров’я області.

Серед тих, кому пощастило зустріти свято Великої Перемоги над фашистськими загарбниками та японськими мілітаристами у 1945 році, чимало наших земляків.

Після війни 214 фронтовиків продовжили свою милосердну місію,  працюючи у закладах охорони здоров’я області. Серед них: Герой Радянського Союзу Грищенко Михайло Павлович, який у повоєнні роки працював фельдшером у Радомишльському районі,  викладач Житомирського медичного училища Андреєв Володимир Іванович, який нагороджений орденом Великої Вітчизняної війни та двома орденами Червоної Зірки.

Двічі орденоносцями Червоної Зірки були  завідуючий фельдшерським пунктом с.Стремигород Коростенського району Крисин  Петро Гаврилович та фельдшер швидкої допомоги Радомишльського району Мелешин Серафим Георгійович.

Орденами «За мужність» та  «Великої Вітчизняної війни», медалями Жукова,  «Партизан Житомирщини» та «Партизан України» нагороджено члена підпільного комітету партизанської організації міста Ємільчино Подройкіну Надію Трофимівну, яка у повоєнний час працювала  у поліклініці для дорослих м.Бердичева.

Орденами  «Червона Зірка» та   «За відвагу» нагороджено Мацигіну Віру Григорівну, фельдшера с. Глезне Любарського району.

На фронтах Другої світової війни наші медики - сини да дочки Житомирщини були нагороджені орденами: Великої Вітчизняної війни, Богдана Хмельницького, Леніна, Червоної Зірки, За мужність, а також медалями: Партизан України, Партизан Житомирщини, Жукова, За доблесть і відвагу, За бойові заслуги, За оборону Москви, За оборону Києва, За взяття Берліна, За перемогу над Німеччиною, За оборону Сталінграда, За взяття Відня, За звільнення Варшави, За звільнення Бєлграда, За взяття Кенігсбергу, За перемогу над Японією.

Ветерани війни упродовж своєї трудової діяльності  здобули високі урядові нагороди й на ниві охорони здоров’я області. Серед фронтовиків-медиків Житомирщини є кавалер ордена Леніна та ті, хто нагороджений  орденами За доблесний труд, Трудового Червоного Прапора, Знак пошани  та грамотою Президії Верховної  Ради УРСР. Багато із них стали відмінниками та заслуженими працівниками охорони здоров’я, а також ударниками Комуністичної праці.

Високе звання «Заслужений лікар України» отримали колишні фронтовики: лікар-уролог обласного медичного консультативно-діагностичного центру Животаєв Володимир Миколайович, лікар Мало-Зубівщанської дільничної лікарні  Коростенського району Пишель Ярополк Федорович та лікар-хірург Радомишльської лікарні Буднікова Т.Й., яка має 8 урядових нагород. Кавалером ордена Леніна стала лікар-хірург, головний лікар Любарської  лікарні  1967-1982 рр.  Крушельницька Юзефа Мілентіївна.

Департамент охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації передав архівні дані про ветеранів, військових медиків Другої світової війни, а також тих ветеранів, хто у повоєнні роки працював у закладах охорони здоров’я області  до Житомирського обласного відділення пошуково-видавничого агентства «Книга Пам’яті України».

Прес-центр ДОЗ,

тел. (0412) 41-37-72

E-mail:  press@ztomc.net.ua