Вже більше двох десятиліть поспіль 5 травня вважається Всесвітній днем акушерки (International Midwives'Day). Ідею проведення свята було запропоновано 1987 року на конференції Міжнародної конфедерації акушерок (заснована 1919 року, об'єднує 88 акушерських асоціацій із 75 країн світу) в Нідерландах. Регулярно відзначається з 1991 року в понад 50 країнах світу.

2014_05_05_01

Основна мета свята – інформувати населення про важливість роботи акушерок. Значимість цієї професії переоцінити важко, адже саме від акушерки, від її досвіду, знань і навичок дуже часто залежить народжене життя, здоров'я матері і дитини.

До 2015 року Міжнародна конфедерація акушерок відзначає цей день під гаслом «Нині світ потребує акушерок більше, ніж будь-коли раніше» як частину кампанії із висвітлення потреби в акушерках.

«Помічники лікарів» – саме так називають акушерок. Акушерки допомагають ставати мамами вагітним жінкам, супроводжуючи їх з моменту поступлення  в пологовий будинок до урочистої виписки. Вони оформляють документи, знаходяться поряд з майбутньою матір'ю до пологів, безпосередньо під час пологів, після пологів,  надають породіллям необхідну медичну допомогу і моральну підтримку. Сповнена поваги до чуда появи нового життя ця професія дарує радість тисячам сімей у всьому світі.

За словами головного акушера-гінеколога департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Валентини Донець, наразі Житомирській області функціонують 23 пологових відділення та обласний перинатальний центр, 10 жіночих консультацій, 36 акушерсько-гінекологічних кабінетів, 26 кабінетів планування сім'ї, де надається  належна допомога жінкам області. У сільській місцевості амбулаторну акушерську допомогу надають акушерки фельдшерсько-акушерських пунктів.

- Допомогу жінкам області, - зазначила Валентина Донець, - надають 280 лікарів акушерів-гінекологів та 936 акушерок. За 2013 рік в області відбулося 15203 пологи, народилося 15305 живих дітей.

Крім високого професіоналізму, акушерки мають ще й такі якості, як відповідальність, доброта , чуйність, милосердя і співчуття.

Коротко, але ємно їх роль викладена в цих словах:

«І немає професії прекрасніше

На всіх п’яти материках,

Коли лежить все людство

У акушерки на руках».

Акушерки надавали допомогу вагітним жінкам і цінувалися ще задовго до появи офіційної медицини, тому  у цього професійного свята є історичний прототип. Здавна 8 січня відзначаються Бабині Каші, або День баби – повитухи та породіллі. Пізніше християнська православна церква стала відзначати в цей день Свято ікони пресвятої Богородиці. У церквах цього дня відбувалися служби іконі Богоматері "Допомога в пологах".

У цей день прийнято вшановувати повитух (нині акушерок ) і породіль. Повитухи запрошувалися в будинки, де в минулому році народилися діти. Їх обдаровували грошима і подарунками, а також пригощали спеціально приготовленою кашею.

У деяких областях, навпаки, до повитухи в будинок приходили батьки дітей, яких вона прийняла під час пологів. Їм також приносили подарунки та частування. Обдаровування та громадські трапези в цей день були актом подяки повитухам від селянської громади.

Існувало повір'я, що між повитухами і дітьми, яких вони прийняли, на все життя встановлюються духовно–родинні стосунки. Повитуха несла відповідальність за сповиту нею дитину і займала почесне місце в низці її родичів у багатьох обрядах: під час хрещення, весілля і навіть проводів до армії (у хлопчиків).

У рамках акцій, що проводяться в цей день по всьому світу, акушерки організовують вуличну ходу, встановлюють намети в громадських місцях, де проводять безкоштовні консультації та надають усім бажаючим інформацію, які стосується їх діяльності. Вони також організовують зустрічі, семінари та конференції, діляться досвідом і розповідають про нові досягнення у своїй галузі, вшановують окремих представників професії або цілі колективи акушерок.

Тож у день професійного свята департамент охорони здоров’я облдержадміністрації щиро вітає наших незамінних акушерок з професійним святом і бажає їм міцного здоров'я, терпіння, трудових успіхів та сімейного щастя.

Прес-центр ДОЗ,

тел. (0412) 41-37-72

E-mail:  press@ztomc.net.ua