З 24 по 30 квітня за ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я  (ВООЗ) в Україні проходить Всесвітній тиждень імунізації під гаслом «Не відставайте від життя!».

2014_04_28_01

Метою Всесвітнього тижня імунізації  є підвищення поінформованості та знань населення про інфекційні захворювання, керовані засоби імунопрофілактики,  необхідність захисту від інфекцій.

За даними ВООЗ щороку від усіх керованих інфекцій завдяки  імунізації у світі зберігається життя 2,5 млн. людей, у тому числі: від гепатиту В 600 тис., від гемофільної інфекції – 363 тис.,  від кашлюку – 254 тис.,  від правця – 163 тис.,  від поліомієліту, дифтерії, жовтої гарячки – 36 тис. життів.

Також завдяки щепленню зупиняється виникнення епідемій, знижується ризик захворіти під час спалахів інфекцій, зменшуються кількість госпіталізацій та витрати на придбання дороговартісних медикаментів, а також гарантується впевненість лікаря в здоров'ї своїх пацієнтів навіть у період безпосередньої недоступності для їх огляду.

Натомість про ефективність вакцинації можна говорити лише в тому випадку, якщо нею охоплено 95 %  населення,  що створює колективний імунітет. Наразі охоплення вакцинацією не сягає такого рівня. Ігнорування досягненнями сучасної медицини та відмова від вакцин частиною населення нашої країни  вже дало свої негативні результати. Так, у період 2011–2012 років на кір захворіло більше 12 тис. українців.

У зв’язку з  міграцією,  зростанням чисельності населення, низьким рівнем життя, погіршенням екології, мінливістю мікроорганізмів, розвитком туризму ризик захворіти збільшується удвічі. А також за того, що останнім часом з'являються науково необгрунтовані заяви про небезпеку вакцин, що теж великою мірою несе ризик розвитку багатьох інфекційних хвороб.

Що стосується світового досвіду, то в США вакцинують від 15-ти хвороб, у Німеччині та Франції – від 12-ти. В Україні імунізацію проводять проти таких інфекцій, як поліомієліт, краснуха, правець, дифтерія, кашлюк, кір, епідемічний паротит, гепатит В, туберкульоз, гемофільна інфекція. Ще від 7-ми інфекційних захворювань вакцинація рекомендована, але проводиться лише за бажанням населення.

Щодо стану  імунізації дитячого населення області, обласний позаштатний дитячий імунолог Ірина  Гладун наголосила, що імунізація – це більше, ніж просто запобігання інфекціям.

- Питання імунопрофілактики – найважливіші (й наразі найбільш проблемні), які хвилюють не лише медичну громаду, а й усе суспільство загалом, - відзначила вона. - Адже здоров'я – це більше, ніж відсутність хвороби або смерті, а його збереження несе переваги, які виходять за рамки користі для людини. Це сприяє економічному зростанню кожної держави. Отже: імунізація - це національна безпека держави.

Проте в засобах масової інформації періодично звучать (чи друкуються) якісь «сенсації» негативного характеру, які стосуються вакцинації - вони тривожать населення і підривають його довіру до імунопрофілактики. Тому нам наразі необхідно активніше працювати над вирішенням проблем, які виникають у роботі імунопрофілактики.

Насамперед повідомлю, що в області реалізується державна політика щодо імунопрофілактики, складовими якої є: загальнодержавна програма імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб на 2009-2015 роки; календар профілактичних щеплень в Україні, затверджений наказом МОЗ України № 595 від 16.09.2011 року - базовий наказ щодо здійсненнюявакцинації, яким передбачено: порядок проведення профілактичних щеплень; систему контролю якості імунобіологічних препаратів; систему реагування та розслідування у випадках погіршення стану здоров'я після вакцинації  (несприятливі події після імунізації тощо).

Змушена констатувати, що наразі виникла досить велика кількість проблемних питань щодо вакцинації, забезпечення закладів імунобіологічними препаратами. Так, зокрема, проблемою стало недопостачання в область вакцин за держзамовленням. Житомирщина забезпечується вакцинами згідно з квотою, яка виділяється Міністерством охорони здоров'я України:  минулоріч області було виділено з цією метою 10 776 000,00 гривень, затим додатково - ще 1 337 498,17 гривень, за перерахунками ми отримали з інших областей вакцину БЦЖ, БЦЖ-М та АКДП на суму близько 13 тисяч гривень. Проте для забезпечення 100%-вої потреби в імунобіологічних препаратах нам необхідно близько 14 мільйонів гривень. Тобто на сьогодні область  однозначно не забезпечена імунобіологічними препаратами повною мірою.

Крім того, суттєвою проблемою є неритмічне надходження вакцини, що значно порушує графіки вакцинації. Так, протягом останніх 4-5 років надходження ІБП відбувається, на жаль, за такою схемою: на початку року ми проводимо вакцинації препаратами, які залишились у нас із попереднього року, затим починаються тендерні закупівлі - й фактично з квітня-травня по вересень вакцини в область не надходять. Основні транші вакцин починаються з вересня і тривають до кінця року. Так було й минулого року – активно отримувати вакцини ми почали вже наприкінці року (зокрема, повну кількість вакцини БЦЖ ми отримали лише в січні цього року).

Сподіваємося, що у Всесвітній тиждень імунізації посилення надання населенню виваженої та зрозумілої інформації щодо ризику інфекційних захворювань і користі від вакцинації сприятиме збереженню здоров'я нації, особливо дітей.

Прес-центр ДОЗ,

тел. (0412) 41-37-72

E-mail:  press@ztomc.net.ua