У рамках проведення  Національних днів діагностики раків шкіри 22 квітня 2014 року в області відбулася пряма телефонна щодо діагностики раків шкіри.  Відповіді з питань ранньої діагностики та профілактики новоутворень шкіри, зокрема меланоми, жителям області в телефонному режимі надавала завідуюча поліклінічним відділенням обласного шкірно-венерологічного диспансеру Ольга Склярова.

2014_04_22_01

За словами Ольги Володимирівни, впродовж прямої телефонної лінії жителі області здебільшого цікавились зміною форм пігментних утворень.

- З приходом тепла, - зазначає Ольга Склярова, - настає пік сонячної активності, що спричиняє утворення на шкірі, а особливо на відкритих її ділянках: обличчі, шиї,  кистях рук. Саме в цей період з’являються нові пігментні утворення, які можуть змінювати форму, рости, кровоточити. Подекуди ці процеси супроводжуються болем.

2014_04_22_02

Ці проблеми, як правило, здебільшого хвилюють людей похилого віку. Протягом року в обласному шкірно-венерологічному диспансері безкоштовно оглянуто близько 600 осіб зі скаргами на виникнення  різних новоутворень на шкірі. Обстеження, зокрема, відбуваються за допомогою унікального апарату – цифрового мінідерматоскопу,  який робить  зображення новоутворення у відповідному форматі та передає його на комп’ютер, де здійснюється обробка інформації. В області є два таких апарати, другий функціонує в обласному  медичному консультативно-діагностичному центрі.

Лікарі обласного шкірно-венерологічного диспансеру застерігають жителів області від тривалого перебування на сонці, закликають до регулярного проходження обстежень у дерматолога, а також звертають увагу на те, що з даного питання вони можуть звертатися не лише під час проведення телефонної акції, а й у будь-який робочий день за тел. (0412) 43-19-76 (обласний шкірно-венерологічний  диспансер).

Прес-центр ДОЗ,

тел. (0412) 41-37-72

E-mail:  press@ztomc.net.ua