З метою ранньої діагностики та профілактики дерматоонкологічної патології з 21.04.2014 р. по 25.04.2014 р. в Україні проходитимуть «Національні дні діагностики раків шкіри». Саме завдяки такій акції упродовж 2011–2013 років було виявлено більше 100 випадків меланоми шкіри, близько 300 випадків базально-клітинного і плоскоклітинного раку шкіри, 1510 випадків передракових захворювань шкіри і більше 8000 тисяч доброякісних новоутворень шкіри, що вимагають диспансерного спостереження з приводу їх можливого переродження у злоякісну пухлину.

2014_04_18_01

За словами лікаря Житомирського обласного онкологічного диспансеру Юрія Шевченка, серед усіх захворювань раку шкіри меланомі належить всього 10%. Натомість саме меланома є найагресивнішою, оскільки показник смертності через меланому сягає 90%.

- На Житомирщині, - зазначає Юрій Сільвестрович, - протягом останніх десяти років кількість хворих на меланому зросла на 30% . У 2012 році обласний показник захворюваності на меланому був 6,8, а у 2013 році - 8,6. У минулому році тільки у місті Житомирі виявлено 100 випадків меланоми. У 2012 році в області вперше виявлено 558 хворого на рак шкіри, а також  71 особу з меланомою. У 2013 році в області вперше виявлено рак шкіри у 551 жителя області, а також  109 випадків меланоми.

Станом на 1 квітня 2014 року всього в області перебуває на обліку з раком шкіри 5271 особа та з меланомою – 600. Під час профілактичних оглядів виявляється 50% раку шкіри та 60% меланоми. Завдяки широкому охопленню населення обстеженням на рак шкіри  та меланому, в області показник виявлення раків шкіри на пізніх стадіях становить 7%.

За словами Юрія Шевченка, людина самостійно не може у себе помітити меланому на ранніх стадіях, адже на І-ій стадії її розмір становить 1 мм, а, як правило,   пацієнт звертається до лікаря,  з меланомою ІІІ-ї стадії розміром більше 4 мм.

Рак шкіри – захворювання, при якому в тканинах шкіри розвиваються клітини злоякісної пухлини. В світі та Україні, зокрема, рак шкіри в структурі онкологічних хвороб за десять років перемістився з третього місця на перше.

Причинами розвитку раку шкіри можуть бути надмірна інсоляція (засмагання), зокрема в солярії, зовнішні канцерогенні впливи (рентгенівські промені, деякі хімічні речовини), різноманітні передракові стани: пігментна ксеродерма, хвороба Боумена, стареча бородавка, стареча кератома, папілома, та їх часте травмування, хронічні запальні процеси тощо.

Рак шкіри може розвиватися на тілі людини у будь-якому місці, трохи частіше на обличчі (спинка і крила носа, кут ока) і на тулубі у паховій ділянці, хоча нерідко вражає і стопу або гомілку.

До найбільш типових симптомів раку шкіри належать:

ранка або виразка, яка може кровоточити, але ніяк не заживає;

- червонувата пляма або подразнена ділянка на шкірі, яка не зникає з часом. Іноді ця пляма може покриватися кіркою або відшаровуватися, але вона ніколи не зникає повністю.

Плавне збільшення плями або зміненої ділянки шкіри з різними межами, симетричної або асиметричної. Змінена ділянка показує тенденцію до збільшення і не заживає.

Блискучий вузлик з гладенькою рівною поверхнею рожевого, червоного, білого, чорного, коричневого або фіолетового кольору. Він може мати вигляд родимої плями, але без текстури і блиску.

Завдяки досягненням сучасної медицини рак шкіри, особливо якщо він виявлений на ранній стадії, ефективно лікується, проте й зараз є часті випадки смерті від цього захворювання.

У разі виявлення на поверхні шкіри підозрілих елементів необхідно звернутися до лікарів: онколога або дерматолога. Більшість передракових захворювань мають тривалий перебіг і лише через декілька років переходять у рак.

Що ще варто знати про рак шкіри? Майже всі випадки захворювання припадають на осіб 40-50 років. У мешканців міст він зустрічається у 4-5 разів рідше, ніж серед сільського населення. Кожний 8-10-ий пацієнт із раком шкіри звертається до лікаря у занедбаній стадії недуги.

Захворюваність на рак шкіри у перспективі буде зростати, враховуючи несприятливу екологічну ситуацію в країні і постаріння населення.

Яка профілактика раку шкіри?

Існують два види профілактики – первинна і вторинна:

  • Первинна профілактика – це дотримання правил особистої гігієни шкіри; запобігання передчасному старінню організму (відмова від шкідливих звичок, заняття спортом); повна відмова від перебування на пляжі в період з 10-ої до 16-ої годин; від відвідування соляріїв. Використання сонцезахисних окулярів, капелюхів, парасольок, кремів. Категорично не допускається перебування на пляжі дітей у віці до 3-х років; заклеювання родимок пластирем; проведення самостійного огляду шкіри з метою виявлення підозрілих новоутворень.
  • Вторинна профілактика – це своєчасне лікування передракових станів та недопущення їхнього повторного виникнення.

Лікар Житомирського обласного онкологічного диспансеру Юрій Шевченко застерігає жителів області від тривалого перебування на сонці та закликає до регулярного проходження обстежень у терапевта, дерматолога та хірурга.

Прес-центр ДОЗ,

тел. (0412) 41-37-72

E-mail:  press@ztomc.net.ua