На Житомирщині триває поповнення парку автомобілів швидкої медичної допомоги класу В. У квітні область отримала 35 новеньких машин. Частина із них вже направлена до Лугинського та Малинського районів.  А 17 квітня  дві новенькі «швидкі» прибули до  Житомирського району, де  й обслуговуватимуть його жителів.

2014_04_17_01

Голова Житомирської облдержадміністрації Сидір Кізін урочисто вручив ключі від новеньких «швидких» головному лікарю ЦРЛ Житомирського району Олексію Литвинцю.

- Житомирський район має величезний радіус – близько 60 км, тому потребує сучасного та комфортного автомобіля швидкої допомоги. Машини класу В адаптовані до європейських норм та стандартів для надання кваліфікованої медичної допомоги під час перевезення хворого. Ці два автомобілі полегшать роботу медичних працівників району та допоможуть врятувати не одне життя його жителів, - сказав Сидір Васильович.

2014_04_17_02

Головний лікар Житомирської центральної районної лікарні Олексій Литвинець подякував обласній владі за таку важливу допомогу. Наразі Житомирський район налічує 90 населених пунктів, у яких проживають 68 тисяч людей. Деякі села знаходяться на відстані майже 60 км. Тому автомобілі швидкої допомоги класу В для району – можливість надавати першу медичну допомогу на догоспітальному рівні. На сьогодні у Житомирському районі функціонує чотири бригади екстреної допомоги.

За словами заступника директора департаменту  охорони здоров’я облдержадміністрації Сергія Кобилінського, медична громада Житомирщини щиро радіє від такого прояву піклування держави про своїх громадян. Адже якість життя людей великою мірою залежить від надання їм  своєчасної  та висококваліфікованої  медичної допомоги.

2014_04_17_03

- «Швидкі» класу В в залежності від комплектації вартують до 600 тис. грн.,- зауважив Сергій Кобилінський, -  та мають в оснащенні дефібрилятор з кардіомонітором, портативний кардіограф, стаціонарний дихальний апарат з відсмоктувачем, переносний дихальний апарат, інфузатор, термосумка для розчинів, вакуумний матрац, кисневу установку, м’які та стаціонарні ноші, щити жорсткі, крісло-каталка.  Серед додаткового обладнання – набір ременів, підголовники та шини. В автомобілях працює система «клімат-контроль».

Крім отримання нових автомобілів, жителі області сподіваються на відкриття у липні 2014 року єдиної регіональної оперативно-диспетчерської служби, необхідної для реалізації Національного проекту «Вчасна допомога».

Довідково:

Вперше автомобіль швидкої допомоги в Житомирській області вийшов на виклик 102 роки тому. Сьогодні екстрена медична допомога Житомирщини обслуговує понад 1 мільйон населення області. Щодня рятувати життя земляків заступають 103 бригади екстреної допомоги, серед яких загальнопрофільні лікарські, фельдшерські, 3 кардіологічні та 1 психіатрична бригади. У поміч медичним працівникам - 143 карети швидкої допомоги та медична сумка, в якій більше 100 найменувань різних препаратів.

Житомирська область однією із перших включилася у реформування галузі охорони здоров’я та швидкої допомоги зокрема, яке зараз відбувається по всій державі: 1 січня 2013 року було створено комунальну установу «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Житомирської обласної ради, який об’єднав усі відділення швидкої допомоги в регіоні. Створено 4 територіальні округи з центрами в Житомирі, Коростені, Бердичеві та Новограді - Волинському, в яких розташовано підстанції. Житомирщина однією із перших обладнала всі карети «швидкої» системою GPS-навігації.

Прес-центр ДОЗ,

тел. (0412) 41-37-72

E-mail:  press@ztomc.net.ua