У рамках проведення  Всесвітнього дня боротьби з хворобою Паркінсона в області відбулася пряма телефонна лінія, яку провела    обласний позаштатний невропатолог, лікар-невролог обласного медичного консультативно-діагностичного центру Наталія Герасимчук. Впродовж двох днів на пряму телефонну лінію звернулося чимало осіб. Переважна більшість із них люди старшого похилого віку, решта – молоді люди після енцефалітів та травм.

2014_04_14_01

За словами лікаря-невролога Наталії Герасимчук, 11% людства страждає на хворобу Паркінсона. Щороку їхня кількість стрімко зростає.

- Показник захворюваності по Україні на 100 тисяч населення, - зазначає Наталія Герасимчук, - становить 64,8, по області – 53,4.  На сьогоднішній день в області на цю недугу страждають орієнтовно до 650 осіб. Наразі ми створюємо реєстр даної групи пацієнтів. Чинниками, що викликають дану патологію є генетична схильність, вплив зовнішнього середовища, черепно-мозкові травми. Травми бувають різного ґенезу. Одним із факторів ризику є вірусні інфекції.

Першою ознакою хвороби є тремтіння кінцівок. Проте частіше на тривожні симптоми звертають увагу родичі. І хоча хвороба Паркінсона є невиліковною, головним є  вміння з нею жити. Лікарі дають роз’яснення родичам і близьким пацієнтів щодо фізичного та емоційного навантажень, харчування хворого тощо. Адже на початку розвитку хвороби саме визначені лікарем вправи з рухової активності та лікувальної фізкультури дають гарний результат.

На тверде переконання лікаря Наталії Герасимчук всі особи з хворобою Паркінсона мають кожні два місяці звертатися до лікаря на огляд. Більш відвертому спілкуванню лікаря з пацієнтом сприяє відкриття спеціалізованого кабінету в обласному медичному консультативно-діагностичному центрі.

- Це кабінет екстрапірамідних  порушень, - роз’яснює Н.Герасимчук, насамперед йдеться про хвороби, що пов’язані з ураженням екстрапірамідної системи мозку. Тут ми працюємо з певною категорією хворих, які потребують постійної корекції лікування. А головне, що наші пацієнти відчувають відповідний захист та підтримку як з боку родичів, так і  з боку лікарів, які ними постійно опікуються.

Лікарі обласного медичного консультативно-діагностичного центру звертають увагу жителів області на те, що з даного питання вони можуть звертатися не лише під час проведення телефонної акції, а й у будь-який робочий день за тел.: (0412) 37-41-03.

Прес-центр ДОЗ,

тел. (0412) 41-37-72

E-mail:  press@ztomc.net.ua