Психічні розлади та  стреси стали складовою частиною життя сучасної людини. Події в політичному житті, негаразди на роботі, або ж її відсутність, матеріальні проблеми та й просто поїздка в громадському транспорті можуть призвести до стресових ситуацій. На думку головного лікаря обласного медичного центру здоров’я та спортивної медицини Володимира Хренова, у  деяких людей може виникати відчуття провини, якщо вони не співчувають постійно тим подіям, які відбуваються в політичному колі. Людину охоплює відчуття стурбованості у разі втрати контролю за перебігом подій, точніше – за висвітленням цього перебігу у тих засобах масової інформації, яким людина віддає перевагу. Для того, щоб цього не відбувалося, людина починає використовувати різноманітні мобільні гаджети, намагаючись постійно перебувати в інформаційному полі.

2014_04_11_01

- Фактично, - зазначає Володимир Хренов, -  люди майже перестають жити своїм власним життям, а проживають ситуації, які їм подають засоби масової інформації. Це може супроводжуватися зростанням тривоги, порушенням сну, підвищенням артеріального тиску, тахікардією, розладами травлення тощо. Але найголовніше — можлива втрата душевного спокою та ціннісних життєвих орієнтирів. Все це, врешті-решт, призводить до зниження працездатності, загострення хронічних хвороб, зниження якості життя людини. Тому потрібно не боротися зі стресами, а не допускати їх.

Лікар дає  відповідні рекомендації, як захиститися від стресових ситуацій в «агресивному» інформаційному середовищі. Насамперед, намагайтеся уникати масового скупчення людей, які активно обговорюють негативну інформацію. Чим менше у Вас співрозмовників, тим легше контролювати тему і напрямок розмови.

При перших симптомах депресії і тривожності від негативної інформації – «провітріть голову», відключіться від каналів негативної інформації, побудьте в тихій і відокремленій обстановці.

Послухайте музику, почитайте цікаву книжку, перегляньте улюблений фільм. Таким чином, Ви зможете витіснити негативні переживання новою позитивною інформацією.

Перевірте свої «тили». Подумайте: хто з Ваших друзів зможе прийти Вам на допомогу в разі потреби. Ви побачите, що Ви не одні, і в разі чого у Вас є союзники і ресурси для спільних дій.

Займайтеся спортом. Ранок почніть із зарядки, легкої пробіжки – поліпшення настрою Вам забезпечено. Крім цього, Ви стаєте сильнішими і витривалішими.

Під час роботи концентруйтеся тільки на роботі. Зупиняйте спроби колег почати розмову про тривожні політичні події пославшись на зайнятість. Це зробить Вашу працю ефективнішою і дозволить уникнути непотрібної тривоги.

Перебуваючи дома – займайтеся побутовими питаннями, не забувайте стежити за комфортністю свого місця існування. Те, що «в країні неспокійно»,  не означає,  що треба забути про все інше.

Не заходьте в мережу Інтернет і не дивіться новини по телевізору протягом двох-трьох годин перед сном. У цей час постарайтеся розслабитися і зайнятися якимись приємними для вас справами. Це зробить ваш сон набагато більш спокійним.

Не хвилюйтеся про ті речі, які ви не в силах змінити. Постарайтеся «прийняти» стан речей. Рано чи пізно життя саме підкаже Вам правильні дії, розумний вихід з неприємної ситуації.

Пам'ятайте, що більшість наших страхів і побоювань ніколи не збудуться. Те, чим Ви так переймалися ще рік тому, сьогодні може здатися смішним і не вартим уваги.

Візуалізуйте у своїй уяві позитивні сценарії розвитку Вашого життя, життя Ваших близьких.

Пам'ятайте: життя, як правило, дає нам те, до чого ми прагнемо. Не здавайтеся! Зберігайте внутрішню стійкість і будьте самим собою. Не панікуйте, а обмірковуйте подальші кроки. І дійте спокійно. Все буде добре!

Прес-центр ДОЗ,

тел. (0412) 41-37-72

E-mail:  press@ztomc.net.ua