Щорічно 7 квітня відмічається Всесвітній день здоров’я на честь річниці заснування ВООЗ у 1948 році. Цьогоріч увага Всесвітньої організації охорони здоров’я буде прикута до деяких найпоширеніших  переносників інфекцій (комарів,  москітів, клопів, кліщів, блох, вошей та ін.). Нинішньою темою Всесвітнього дня здоров’я є трансмісивні хвороби.

2014_04_07_02

Хвороби, що передаються членистоногими відомі з давніх-давен викликаючи загибель сотень тисяч людей. І в наш час вони не втратили своєї актуальності. За даними  ВООЗ в районах, небезпечних щодо захворювань на малярію, мешкає 2,4 мільярди людей або 40% населення світу. Щороку від 300 до 500 мільйонів людей заражуються малярією і ця цифра щорічно зростає на 16%. 90% випадків реєструється в Африці, із решти країн 70 % випадків припадає на Індію, Бразилію, Шрі-Ланку, В'єтнам, Колумбію та Соломонові острови. Щороку від 1,5 до 3 мільйонів людей вмирає від малярії (в 15 разів більше, ніж від СНІДу). За останнє десятиліття з третього місця за числом смертельних випадків у рік (після пневмонії та туберкульозу) малярія вийшла на перше серед інфекційних захворювань.  Щороку близько 30000 відвідувачів небезпечних районів захворюють на малярію, 1% з них вмирає.

Глобалізація торгівлі і поїздок,  зміни навколишнього середовища, такі, як клімат і урбанізація, впливають на передачу трансмісивних хвороб і призводять до появи цих хвороб у країнах, у яких раніше вони були невідомими. Зокрема, в Україні щорічно реєструються випадки завезеної малярії. Так, у 2012 році зареєстровано 60 випадків, у 2013 – 76. В Житомирській області у 2012 році зареєстровано 2 випадки захворювання серед осіб, які перебували  в ендемічній на малярію території, у 2013 році – 4 випадки (м. Житомир, м. Бердичів).

З початком весни в лісах і парках активізуються кліщі, укусів яких людині слід остерігатися під час відпочинку на природі. Укуси кліщів загрожують людству такими хворобами, як іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), кліщовий вірусний енцефаліт та марсельська гарячка. У 2012–2013 рр. в Україні зареєстровано 6 випадків кліщового вірусного енцефаліту серед людей. При цьому захворюванні переважно вражається центральна нервова система, що може призвести до інвалідності, а в окремих випадках - до летальних наслідків.

За інформацією обласного медичного центру здоров’я та спортивної медицини, цьогоріч кампанія до Всесвітнього дня здоров’я направлена на поширення інформації серед населення про трансмісивні інфекції та заходи, яких необхідно дотримуватися для особистого захисту (дотримання правил перебування у лісі, особистої та громадської гігієни, використання ефективних репелентів, у разі поїздки в країни, де поширені ці інфекції, слід проконсультуватися з лікарем).

Прес-центр ДОЗ,

тел. (0412) 41-37-72

E-mail:  press@ztomc.net.ua