Директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Торбас провів засідання колегії ДОЗ, яке відбулося 28 березня в Житомирському інституті медсестринства. У засіданні також взяли  участь заступник директора ДОЗ Сергій Кобилінський, головний хірург ДОЗ  Віктор Лучків, начальник управління ресурсного та фінансового забезпечення ДОЗ Людмила Білошицька, голова обкому профспілки працівників охорони здоров’я Алла Супряга, головний лікар обласної клінічної лікарні ім. О.Ф Гербачевського Михайло Борщівський, завідувач поліклініки № 2 ЦМЛ № 1 м.Житомира Павло Журбенко, голова громадської ради при Житомирській облдержадміністрації Леонід Антонюк, а також головні лікарі ЦРЛ, ЦМЛ, ТМО, Центрів первинної медико-санітарної допомоги,  обласних лікувально-профілактичних закладів,  керівники навчальних медичних та фармацевтичного закладів, начальники управлінь та відділів  охорони здоров’я міст і районів області, головні та обласні позаштатні  спеціалісти відповідно до плану роботи колегії.

2014_03_28_01

Зі вступним словом виступив директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації О.М.Торбас. Він ознайомив присутніх з результатами напрацювань та позитивними досягненнями роботи галузі у 2013 році, закликав усіх медичних працівників області до надання першочергової медичної та всебічної допомоги переселенцям із Криму.

2014_03_28_02

На колегії було розглянуто питання про використання коштів за програмою "Комплексне медико-санітарне забезпечення та лікування онкологічних захворювань із застосуванням високовартісних медичних технологій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи". За словами голови громадської ради при Житомирській облдержадміністрації Леоніда Антонюка, враховуючи те, що при виконанні даної програми в області є невикористані кошти за того, що вона поширюється лише на «чорнобильців» І категорії, рада звернулася до вищих органів влади з проханням розширити коло адресного спрямування програми з урахуванням «чорнобильців» ІІ, ІІІ та ІV категорій.

2014_03_28_03

- «Чорнобильці» області, - зазначив Леонід Антонюк, - постійно відчувають турботу з боку держави та є активною, дієвою й потужною складовою суспільства. Враховуючи складні економічні та соціально-політичні умови нашого сьогодення та за дорученням громадської ради закликаю головних лікарів ЛПЗ області до більш ефективного використання бюджетних коштів та переходу до альтернативних видів палива.

Про результати діяльності лікувально-профілактичних закладів щодо  попередження  малюкової  смертності  та стану інвалідності серед дітей області  за 2013 рік поінформував заступник директора ДОЗ облдержадміністрації Сергій Кобилінський.

Про стан та шляхи поліпшення надання дерматовенерологічної допомоги в області доповідав обласний позаштатний дерматовенеролог Анатолій Фомюк.

Аналізуючи роботу дерматовенерологічної служби області за 2013 рік, А.Фомюк зазначив, що  в області наразі працюють 77 лікарів-дерматовенерологів. Не укомплектовано фахівцем Народицький район. Забезпеченість служби лікарями становить 0,6 на 10 тис. населення (середньодержавний показник  - 0,58). В області функціонує 55 ліжок , 5 з яких - дитячі. Забезпеченість ліжками становить 0,63 на 100 тис. населення  (1,04 - по Україні), дитячими - 0,25 на 10 тис. відповідного населення (1,22 - поУкраїні). У 2013 році амбулаторно оглянуто 468 104 жителі  області ( 369 019 -  у  2012 р.). Стаціонарно пролікований 1141 пацієнт  ( 1264 -  у  2012 р.)   Середнє перебування одного хворого на ліжку становить 15,2 доби (14,4 - у 2012 р.).

За результатами 2013 року дерматовенерологічна служба області досягла непоганих результатів. Разом з тим, за словами Анатолія Фомюка,  служба має великий потенціал на покращення своєї роботи. Зокрема, резервом покращення діяльності  він вважає подальше систематичне обстеження хворих у терапевтичних та неврологічних відділеннях з метою виявлення прихованих, ранніх, пізніх та вісцеральних форм сифілісу;  100% обстеження хворих суміжними спеціалістами на приховані форми сифілісу відповідно до стандартів (невропатологом, офтальмологом, отоларингологом, терапевтом з рентгенографією висхідної частини аорти) та, відповідно до наказу УОЗ № 450 від 08.11.04 р., своєчасне направлення їх до облшкірвендиспансеру. З метою попередження вродженого сифілісу потрібно забезпечити суцільне серологічне обстеження на сифіліс вагітних жінок у першій, другій половині вагітності та за один місяць до пологів, а також усіх вагітних, хворих на сифіліс, направляти на стаціонарне лікування до облшкірвендиспансеру. Потрібно забезпечити клініко-діагностичні лабораторії районів необхідним обладнанням та реактивами для діагностики гонореї, хламідіозу, мікоплазмозу, уреаплазмозу.

Серед пропозицій щодо покращення роботи дерматовенерологічної служби називалася потреба у збільшенні кількості лекцій, виступів на радіо, телебаченні для населення віком до 35 років, адже в своїй переважній більшості саме вони  стають носіями  захворювань, що передаються статевим шляхом.

Також на засіданні колегії йшлося про  хід виконання попередніх рішень засідань колегії та наказів департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації.

Прес-центр ДОЗ,

тел. (0412) 41-37-72

E-mail: press@ztomc.net.ua