24 березня у  рамках проведення в області місячника боротьби з туберкульозом, присвяченого Всесвітньому та Всеукраїнському дню боротьби із захворюванням на туберкульоз,  відбулася пряма телефонна лінія щодо його профілактики та лікування.

2014_03_24_01

На дзвінки жителів області відповідала завідуюча диспансерним відділенням обласного протитуберкульозного диспансеру Людмила  Касянюк. За словами лікаря, мешканців області здебільшого цікавили питання наявності та видачі протитуберкульозних препаратів ІІ ряду, консультування в Національному інституті фтизіатрії та пульмонології ім. Ф.Г.Яновського,  проведення додаткового обстеження. Зокрема йшлося про  нове обстеження харкотиння Gene Xpert. При тому практично всі респонденти  висловили занепокоєння щодо санаторно-курортного лікування.

- Справа в тім,  - зазначила Людмила  Касянюк, - що переважна більшість санаторіїв фтизіатричного профілю розташовані у Криму. Враховуючи сьогоднішню ситуацію, не відомо, чи зможуть наші співвітчизники цьогоріч пролікуватися у кримських оздоровницях. А тому я наполегливо всім рекомендую не зволікати та вже зараз отримати безкоштовні  путівки на лікування до таких санаторіїв, як: «Ворохта», що на Прикарпатті, «Аркадія» та «Приморський» в Одеській області, «Лісова казка» та «Лісовий берег» - на Житомирщині. Також раджу розпочинати санаторне оздоровлення вже зараз, а не відкладати його на літній період, який супроводжуватиметься ажіотажним попитом на путівки.

В цілому за даними 2013 року до обласного протитуберкульозного санаторію «Лісова казка» було направлено 892 особи, використання виділених путівок становить 77,2%. Недостатньо використовують путівки в таких районах: Романівський район– 14%, Лугинський – 24%, Житомирський – 39%, Червоноармійський – 39%, Чуднівський – 44%, Коростенський – 48%, м. Коростень – 51%, Олевський – 52%, Баранівський – 53%, Ємільчинський – 57%.

В обласний протитуберкульозний санаторій «Лісовий берег» у 2013 році було направлено 910 дітей, використання виділених путівок становить 73,0%.

Недостатньо використовують дитячі путівки в Ружинському районі – 7%, Баранівському – 15%, Черняхівському – 18%, Брусилівському – 20%, Романівському – 22%, Олевському – 25%, Коростишівському – 31%, Ємільчинському – 46%, Лугинському – 47%.

Серед завдань, які стоять перед фтизіатричною службою області у 2014 році, це, насамперед, посилення  роботи  щодо  направлення на санаторне лікування хворих на туберкульоз, які  знаходяться  на підтримуючій фазі лікування.

Довідково.

У  2013році  протитуберкульозними  закладами області  зареєстровано  865 хворих  на вперше  діагностований  туберкульоз, у т.ч. 18 хворих із установ  пенітенціарної служби області, 3-оє хворих залізничною лікарнею м. Коростеня.

Показник захворюваності  на туберкульоз  знизився на  1,7% і становить 68,1 на 100 тис. нас. проти 69,1 у 2012 році. В цілому по області  зниження показника захворюваності  на туберкульоз відмічається  в 11 районах і двох містах, а саме: в Бердичівському, Брусилівському, Володарсько-Волинському, Коростенському, Овруцькому, Олевському, Попільнянському, Радомишльському, Ружинському, Червоноармійському, Черняхівському районах, м. Бердичеві та м. Житомирі.

Найвищий  показник захворюваності на туберкульоз  зареєстровано у Лугинському, Ємільчинському, Брусилівському,    Коростишівському та

Народицькому районах.

Прес-центр ДОЗ,

тел. (0412) 41-37-72

E-mail: press@ztomc.net.ua