Всесвітній день нирки у 2014 році присвячений віковим змінам, профілактиці, своєчасній діагностиці, правильному лікуванню захворювань нирок у людей похилого віку.

2014_03_14_11

Головна функція нирок – звільнення організму від продуктів обміну речовин і, в першу чергу, азотистих продуктів обміну білків. У зв’язку з цим у нирках постійно триває процес клубочкової фільтрації – розчинені в плазмі крові молекули різних речовин фільтруються і утворюють первинну сечу, в яку зазвичай не потрапляють білки плазми крові. У ниркових канальцях первинна сеча піддається реабсорбції, тобто у кров повертається вода та необхідні організму речовини. Таким чином утворюється більш концентрована вторинна сеча, яка і виводиться з організму.

Проте під дією підвищеного тиску, токсичних речовин або аутоімунних процесів проникність мембран може порушуватися, і в сечу потрапляють білки плазми крові (так званий, «білок в сечі»), що свідчить про запалення ниркових клубочків. Поступово мембрани втрачають здатність вибіркової фільтрації, вода і солі затримуються в організмі, обумовлюючи типові ниркові набряки. Азотисті речовини можуть накопичуватися в крові, спричиняти токсичну дію, характерну для ниркової недостатності. Такі процеси характерні для хворих на цукровий діабет і, особливо для тих, хто палить. Куріння викликає підвищення артеріального тиску, звуження кровоносних судин. У нирках це призводить до спротиву кровотоку і зниженню ниркової фільтрації на 15%. Утворюється замкнене коло. З одного боку, куріння сприяє розвитку цукрового діабету другого типу, а з іншого, є фактором ризику розвитку нефропатії у таких хворих. Куріння особливо шкідливо впливає на нирки людей старшого віку з підвищеним артеріальним тиском.

Широко розповсюдженим вбивцею нирок також є алкоголь. Велику роль відіграє тип напою та кількість випитого за один раз. Ствердження про користь пива є однією з обставин, що сприяють збільшенню його вживання людьми всіх вікових категорій. Проте свою пагубну дію у пиві спричиняє спирт, а також важкі метали – кобальт, кадмій, свинець, ртуть, мідь, цинк. Кадмій, як добавка для збереження піни, викликає явище гострого отруєння, а при постійному надходженні – хронічного отруєння. Солі кадмію вражають нирки і серце, пригнічують передачу нервових імпульсів, сперматогенез, вироблення чоловічих статевих гормонів, інсуліну.

Нормальна робота нирок важлива для здоров’я людей в похилому віці. Розуміння тонких механізмів роботи власного організму має підштовхнути людей до здорової поведінки і свідомої профілактики порушень здоров’я. Для цього лікарі рекомендують не нехтувати власним здоров’ям та завчасно проходити тести для визначення функції нирок: аналіз сечі та аналіз крові на креатинин з розрахунком швидкості клубочкової фільтрації.

Прес-центр ДОЗ,

тел. (0412) 41-37-72

E-mail:  press@ztomc.net.ua