З 3 по 7 березня 2014 року в Україні пройдуть «Українські дні атопічного дерматиту», метою яких є підвищення поінформованості громадян про це захворювання, яке істотно погіршує якість життя пацієнтів.

2014_02_26_01

Атопічний дерматит – хронічне алергічне захворювання, яке розвивається в осіб з генетичною схильністю до алергії, має рецидивуючий перебіг (з періодами загострення і стихання процесу), вікові особливості клінічних проявів та характеризується змінами в крові.

Проблема атопічного дерматиту в останній час набуває все більшої актуальності. В загальній структурі дерматологічної захворюваності по Україні питома вага атопічного дерматиту складає 10-20%. У практиці дитячого лікаря-дерматолога кожний третій пацієнт – хворий на атопічний дерматит, часто його ще називають діатезом. Натомість, зважаючи на багато причин, в останні роки у все більшої кількості пацієнтів не виходить «перерости» атопічний дерматит. І це захворювання переслідує людину все життя. Замість діагнозу «атопічний дерматит» у дорослих пацієнтів ставили діагноз «нейродерміт» - цей термін і досі повсюдно використовується.

Упродовж 2013 року в Житомирській області зареєстровано 2300 хворих на атопічний дерматит, з них 1250 – діти.

Типовими клінічними проявами атопічного дерматиту є почервоніння, лущення, сухість шкіри та нестерпний свербіж.

Прояви атопічного дерматиту мають вікові особливості:

-                     у дітей раннього віку шкірні висипи локалізуються на обличчі та розгинальних поверхнях кінцівок;

-                     у дітей старшого віку висипи локалізуються на згинальних поверхнях кінцівок;

-                     у дорослих характерним є поширене ураження шкіри обличчя, шиї, верхньої частини тулуба, верхніх кінцівок. Усі висипи супроводжуються нестерпним свербежем;

Існують рекомендації, виконання яких дозволяють зменшити прояви хвороби. Зокрема це:

-                     дотримання гіпоалергенної дієти;

-                     правильний догляд за шкірою (боротьба з надмірним потовиділенням, перегріванням, травмуванням шкіри; носіння одягу з натуральної тканини; відмова від використання подразнювальної косметики; користування зволожуючими засобами);

-                     захист від алергенів (домашній пил, шерсть, деякі харчові продукти);

-                     подолання стресу, викликаного захворюванням;

-                     при загостренні захворювання – своєчасне звернення до лікаря;

Консультацію жителі області можуть отримати у лікарів – дерматовенерологів та алергологів медичних установ усіх форм власності.

Обласний медичний центр здоров´я та  спортивної медицини,

обласний шкірно-венерологічний диспансер