Дата святкування Міжнародного дня стоматолога – 9 лютого. Вона присвячена ранньохристиянській великомучениці Аполлонії, що жила в третьому столітті нашої ери в Олександрії. Це були часи великого гоніння на всю християнську Церкву. І віруюча в Христа Аполлонія, що була донькою видного олександрійського чиновника, не стала винятком. Вона була схоплена і піддана жорстоким тортурам, у неї живцем вирвали всі зуби і під загрозою спалення на багатті вимагали зречення від віри. Щоб дати їй можливість схилити перед мучителями коліна, її розв’язали, але замість цього відважна жінка воліла сама кинутися в смертельний вогонь. За  історичними літописами це сталося 9 лютого 249-го року.

2014_02_07_01

Вся стоматологічна наука наразі спрямована на єдині цілі – полегшити і допомогти впоратися людині з її одним з найбільш болісних страждань, постаратися зробити життя людини комфортніше і безпечніше, адже хвороби зубів і ротової порожнини є трампліном для інших не менш небезпечних хвороб. Особливу увагу і настороженість викликає хронічне захворювання на карієс, яке не щадить ні бідних, ні багатих і сміливо крокує по всій планеті. Зараз, за деякими даними 95–98% дорослого населення мають запломбовані зуби – і це наполеглива праця стоматологів.

За даними департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, у  Житомирській області у 2013 році стоматологічну допомогу в закладах комунальної форми власності надавали 308 лікарів-стоматологів, 259 зубних лікарів, 70 стоматологів-ортопедів, 177 зубних техніків. Майже половина населення області, а саме 617 887 осіб, у тому числі 206 280 дітей, звернулись у минулому році за різними видами амбулаторної стоматологічної допомоги; стаціонарно проліковано 1363 хворих.

186 548 дітей, що становить 76,2% від усього дитячого населення області, профілактично оглянуто лікарями стоматологічного профілю,     83 % дітей від тих, що потребували санації, – стоматологічно оздоровлені.

У професійне свято дантистів – День стоматолога – ми приєднуємося до привітань на адресу всіх, хто пов’язав свою трудову діяльність з цієї важливою роботою! Бажаємо їм успіхів! Зі святом Вас і здоров’я Вам, шановні стоматологи!

Прес-центр ДОЗ,

тел. (0412) 41-37-72

E-mail:  press@ztomc.net.ua