20 грудня 2013 року Житомирський базовий фармацевтичний коледж ім. Г.С.Протасевича відзначає славний 75-річний ювілей.

2013_12_20_01

Упродовж останніх сімнадцяти років заклад очолює Євгеній Володимирович Хомік, заслужений працівник народної освіти України, лауреат обласної премії ім.О.Ф. Гербачевського, нагороджений відзнакою Житомирської обласної ради «Честь і слава Житомирщини».

З нагоди ювілею до коледжу завітали представники влади:  голова обласної ради Йосип Запаловський,  Житомирський міський голова Володимир Дебой, заступник голови Богунської районної ради м.Житомира Микола Гришко, заступник директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Валентина Грищук та голова обкому профспілки працівників охорони здоров’я Алла Супряга.

2013_12_20_02

Керівник "Центрального методичного кабінету з підготовки молодших спеціалістів" МОЗ України Тетяна Чернишенко зачитала та передала Є.В.Хоміку вітального листа від Міністра охорони здоров’я України Раїси Богатирьової. Серед шанованих гостей ректор Національного фармацевтичного університету Валентин Черних, проректор з науково-педагогічної роботи НФаУ Алла Котвіцька, декан фармацевничного факультету Національного медичного університету ім. О.О.Богомольця Ірина Ніженковська, завідувач кафедри аптечної та промислової технології ліків Національного медичного університету ім. О.О.Богомольця Валерій Попович, керівники вищих навчальних закладів області.

2013_12_20_03

Звертаючись до учасників урочистих заходів з нагоди ювілею його директор Євгеній Хомік, зокрема, зазначив:

- Відзначення цієї ювілейної дати Житомирського базового фармацевтичного коледжу ім Г.С.Протасевича - це глибокий аналіз пройденого шляху, а найголовніше - визначення нових сучасних напрямків у підготовці майбутніх фахівців - фармацевтів, медичних працівників. Це свято команди однодумців: висококваліфікованих викладачів, студентства, усіх тих, хто щодня долучається до великої справи - становлення коледжу, як одного з найкращих професійних освітніх центрів регіону та України.

2013_12_20_04

До ювілею наш навчальний заклад підійшов зі значними здобутками. Зокрема:  з метою реалізації ступеневої освіти створені науково-виробничі комплекси з Національним фармацевтичним університетом, Національним медичним університетом імені О.О.Богомольця; розпочато підготовку студентів-фармацевтів за заочною формою навчання; проводяться курси підвищення кваліфікації фармацевтів, лаборантів медичних, санітарних фельдшерів; у коледжі, одному з перших, впроваджено кредитно-модульну систему організації навчального процесу.

2013_12_20_05

Історія додає нове, а ми вчимося поважати минуле, живучи насиченим сьогоденням. 75- річчя закладу - це славний літопис, кожна сторінка якого викликає гордість, надихає на подальший творчий пошук та нові досягнення. Тож хочу подякувати Міністерству охорони здоров’я України, Міністерству освіти і науки України, департаментам охорони здоров’я, освіти і науки Житомирської обласної державної адміністрації, керівникам органів влади за розуміння та підтримку.

2013_12_20_06

Велике спасибі керівникам аптечних установ, головним лікарям лікувально-профілактичних закладів області та міста, без яких підготовка майбутніх фахівців сьогодні неможлива.

Велика подяка усім, хто був і є причетним до становлення навчального закладу, плекав його, вдосконалював, віддавав усі сили для його розвитку. Я низько схиляю голову перед викладачами та співробітниками коледжу за їх титанічну працю зі створення належних умов для навчання та виховання сучасної молоді, - завершив свій виступ Є.В.Хомік.

Працівники коледжу на чолі з директором Євгенієм  Хоміком   отримали  відзнаки та подяки від Міністерства охорони здоров’я України та місцевих органів влади, а також чимало теплих слів та подарунків від друзів та колег. Але справжнє захоплення у присутніх викликала пропозиція ректора Національного фармацевтичного університету Валентина Черних  щодо надання Житомирському базовому фармацевтичному коледжу статусу Національного фармацевтичного інституту.

-Шановні колеги, - зазначив Валентин Петрович Черних, - я дуже поважаю і глибоко ціную працю всього колективу коледжу та його великі здобутки. Ви є найкращими в Україні і тому заслуговуєте на вищий статус. До того ж надзвичайно важливим є те, що ви маєте гарні стосунки з місцевими органами влади, постійно відчуваєте їхню підтримку. До того ж, шановні, ви маєте гарний приклад Житомирського інституту медсестринства. Тож  щиро сподіваюся, що Міністерство охорони здоров’я України підтримає ваше прагнення до зростання.

Довідково.

За 75 років Житомирський базовий фармацевтичний коледж ім. Г.С.Протасевича пройшов славний шлях від фармацевтичної школи, заснованої у 1938 році, до сучасного навчального закладу, який залишається єдиним в Україні навчальним закладом  І-ІІ р.а. фармацевтичного напряму і є базовим із питань навчально-методичної роботи для вищих медичних, фармацевтичних навчальних закладів І-ІІ р.а., які готують фахівців для фармацевтичної галузі України. Сьогодні він став важливою ланкою в системі охорони здоров'я Житомирської області та України. За час існування  змінювалася назва навчального закладу, його керівники, але залишився незмінним дух, прагнення досягти нових висот, покращити матеріальну базу та якість підготовки фахівців.

У коледжі накопичено значний досвід наукової, навчально-методичної, виховної діяльності. Авторські колективи викладачів коледжу розробили  науково-методичний супровід підготовки фармацевтів за рівнем молодшого спеціаліста та бакалавра: галузеві стандарти, навчальні програми, затверджені Міністерством охорони здоров'я України, за якими працюють навчальні заклади України І-ІІ р.а. Тільки за останні шість років для студентів вищих медичних, фармацевтичних навчальних закладів України    І-ІІ р.а. викладачами коледжу видано 13 одиниць навчальної літератури: навчальні посібники, практикуми, підручники, затверджені Міністерством охорони здоров'я України, частина з них уже мають друге видання. Це переконливий факт професійності педагогічного колективу коледжу, його науково-творчої спроможності, якості навчально-виховного процесу. Одним із найважливіших питань сьогодні є оновлення змісту освіти відповідно до змін та реформування фармацевтичної та медичної галузей.

Випускники коледжу, отримуючи престижну професію, є конкурентоспроможними на ринку праці, працюють за набутою спеціальністю як в Україні, так і за кордоном. Житомирський базовий фармацевтичний коледж - це престиж, бренд, імідж, тому так багато випускників стали відомими людьми галузі, очолюють фармацевтичні підприємства, аптеки, займаються науковою роботою. Чимало випускників після навчання в університетах повернулись до коледжу і стали викладачами - сьогодні це справжні патріоти своєї альма-матер. Тут працюють викладачі, які усе своє життя присвятили фармацевтичному коледжу, тому з особливим трепетом передають молоді свої  знання і досвід.

Заклад пишається своїми студентами, які є неодноразовими переможцями на Всеукраїнських конкурсах фахової майстерності, Всеукраїнських олімпіадах із загальноосвітніх дисциплін, у спортивних змаганнях.

Одне з вагомих досягнень колежду - це створення  навчально-матеріальної та  технічної бази, адже для підготовки справжнього сучасного фахівця потрібні сучасні кабінети і лабораторії, оснащені на 100 відсотків. Усе нове, що можна запровадити з інформаційних технологій,  з’являється в коледжі й працює на модернізацію та якість навчального процесу. За останні роки відкрито нові аудиторії, проведено ремонти - навчальний заклад став сучасним, затишним. У коледжі прекрасна бібліотека, є власний видавничий центр. Заклад зберіг найкращі традиції, працює над модернізацією змісту освіти, формує у сучасного студентства найкращі людські риси, професійні та інтелектуальні  якості.

Високий професійний потенціал колективу забезпечується наступністю  поколінь викладачів і їх дружньою співпрацею. Щедрість душі, любов і справжнє зацікавлення справою, готовність віддати усі свої сили і знання – ось особисті якості педагогів, що працюють у коледжі. Вони працюють не за обов’язком, а за велінням серця – самовіддано, з розумінням великої відповідальності за долю своїх випускників.

Прес-центр ДОЗ,

тел. (0412) 41-37-72

E-mail:  press@ztomc.net.ua