Лідія Михайлівна Картушина народилася 7 листопада 1925 року в Росії, в селі Астрадамовка Ульянівської області. Дитинство та юність талановитої і допитливої дівчини припало на жорстокі воєнні роки. Але у рік Великої Перемоги над фашизмом Лідія Михайлівна закінчила навчання у фельдшерсько-акушерській школі Волгограда (колишній Сталінград) та працювала там акушеркою міської клінічної лікарні № 7. Однак молода акушерка ні на мить не полишала думки про подальше навчання у вищому медичному закладі. І от у 1950 році вона стає студенткою Волгоградського медичного інституту, по закінченні якого протягом року працювала акушер-гінекологом Волгоградського клінічного пологового будинку. Потім упродовж двох років молода лікарка удосконалює свої знання з обраної спеціалізації в клінічній ординатурі. Здобуті знання і певний досвід стали запорукою її успішної роботи на посаді акушера-гінеколога, завідуючої відділенням патології клінічної лікарні № 23 м. Волгограда.
У 1962 році родина Картушиних, в якій на той час Лідія Михайлівна разом з чоловіком Іваном Олексійовичем виховували трійко дітей, переїздить на Україну до Івано-Франківська, де Л. М. Картушина очолила стаціонар на 95 ліжок в обласному онкологічному диспансері.


В 1963 році, за сімейними обставинами, Лідія Михайлівна з родиною переїздить до Житомира. Протягом трьох років вона працює районним акушером-гінекологом Житомирського району. А з 1966 року і аж до виходу на пенсію (1985 р.) Картушина обіймала посаду головного акушера-гінеколога Житомирського обласного відділу охорони здоров'я. За цей час вона проявила себе як висококваліфікований, досвідчений фахівець. У 1968 році їй присвоєна кваліфікація лікаря акушера-гінеколога вищої категорії. В 1974 року Лідія Михайлівна Картушина стала кандидатом медичних наук.


Обіймаючи високі і відповідальні посади, Лідія Михайлівна проводила значну організаційно-методичну роботу щодо акушерсько-гінекологічної служби, організації спеціалізованої допомоги, впровадження нових методів діагностики і лікування. Вона завжди немало уваги приділяла питанню підготовки і підвищення рівня кваліфікації лікарів акушер-гінекологів та акушерок. Під її безпосереднім керівництвом та за її участю в області проводилися науково-практичні конференції, на яких розглядалися, вивчалися й аналізувалися всі актуальні питання акушерсько-гінекологічної служби області.


За відмінні показники в роботі Л. М. Картушина нагороджена орденом "Знак пошани" та відзнакою "Відмінник охорони здоров'я".
З 1992 по 2002 рік Лідія Михайлівна Картушина викладала у Житомирському фармацевтичному училищі ім. Г. С. Протасевича.