Ось уже 40 років у Житомирі функціонує Обласне стоматологічне медичне об'єднання. Про досягнення цього медичного закладу відомо не лише в нашій області, а й в Україні.


Наказом управління охорони здоров'я від 4.07.1963 року в Житомирі було відкрито обласну стоматологічну поліклініку. Спочатку цей заклад був розташований на вулиці Комсомольській, 27 (тепер на цьому місці знаходиться приміщення облдержадміністрації). Першим головним лікарем поліклініки був М.К. Скальський. Після нього змінилося ще кілька головних лікарів: з 1974 по 1978 рік головним лікарем був В.П. Бабенко, який зараз працює в міськстоматполіклініці № 1, з 1978 по 1981 - Б.П. Шлянін, з 1981 по 1986 - І.М. Король, а з 1986 року і до сьогоднішнього дня головним лікарем є В.А. Журба.


Деякий час стоматологічна поліклініка була розташована на 1-2 поверхах 4-поверхового будинку, що знаходився на розі вулиць Шевченка і Паризької Комуни (тепер вул. Фещенка-Чопівського). Потім поліклініка знаходилась у нинішньому лор-відділенні обласної лікарні - це була типова стоматполіклініка. А з 1979 року розпочався переїзд стоматологічної служби на нове місце - у приміщення колишнього Будинку дитини. Сучасне ж приміщення облстоматслужби добудувалося дещо пізніше.


У нове приміщення спочатку переїхали терапевтична і хірургічна служби, а ортопедична із зуботехнічною лабораторією ще 5 років перебували у старому.


В кінці 70-х років у поліклініці функціонувало ортопедичне відділення із зуботехнічною лабораторією, одне терапевтичне відділення та хірургічний блок з анестезіологічним кабінетом. І зараз облстомат - це єдиний в області стоматологічний заклад, де на амбулаторно-поліклінічному і хірургічному прийомі працює анестезіолог.


У 1979 році при поліклініці було створено два стоматологічні відділення: у першому надавалась терапевтична допомога, діяли парадонтологічний, ортодонтичний кабінети, фізкабінет. У другому відділенні функціонував терапевтичний кабінет, хірургічний і поліклінічний блоки з анестезіологічним кабінетом, ортопедичне відділення із зуботехнічною лабораторією. А п'ять років тому до стоматполіклініки приєднали щелепно-лицьове відділення, яке раніше діяло при обласній клінічній лікарні. Після приєднання цього відділення у 1998 році обласна стоматологічна поліклініка змінила свою назву на Житомирське обласне стоматологічне об'єднання (ЖОСМО). Це єдиний в області стоматологічний заклад, аналогів якому немає в Україні.


Теперішнє стоматологічне об'єднання - одне з перших в Україні почало організовувати виїзні бригади з надання стоматологічної допомоги. Раніше це був автобус, обладнаний під стоматологічний кабінет, який їздив районами області для санації сільського населення.
В ті часи, та й зараз, авторитет закладу - величезний. Навіть голова Асоціації стоматологів України академік М.Ф. Данилевський неодноразово згадував і ставив за приклад медичні заклади нашої області, зокрема облстоматполіклініку.


Про досвід стоматологів нашої області згадується також і в працях першого академіка СРСР з питань стоматології А.І. Рибакова.
Слід відмітити, що в облстоматполіклініці вперше були запропоновані всі новації у стоматології - уранопластика, пластична хірургія, філатовські стенлі, засновниками цих методів були М.К. Скальський, Н.В. Зюнд, В.П. Бабенко.


Як уже вище зазначалося, в цьому медичному закладі вперше запровадили анестезіологію у стоматологічну практику. Першими анестезіологами були В.П. Бабенко, Л.М. Брахманська.


У 1971 році вперше в області тут було запроваджене протезування дорогоцінними металами, а з 1983 року - протезування фарфором і металокерамікою.


Варто назвати імена ветеранів стоматологічної служби, які плідно працювали, а деякі ще й зараз працюють в Обласному стоматологічному медичному об'єднанні. З початку становлення стоматологічної поліклініки завідуючими терапевтичним відділенням були А.Б. Чудовська, Р.М. Євтухова, зав. зубопротезним відділенням - Л.І. Ломачук, Б.А. Блінштейн, О.П. Воєвода. На момент приєднання щелепно-лицьового відділення завідуючим був призначений В. Солдатов.


На сьогоднішній день ортопедичним відділенням завідує О.П. Воєвода, стоматологічним відділенням №1 - Н.К. Венгер, стоматологічним відділенням № 2 - І.М. Марченко.


Є ветерани, які стояли біля витоків стоматологічної служби і працюють по сьогоднішній день, - це стоматолог-ортопед О.А. Бондарчук, зубні техніки С.А. Вишневський та Ю. Шевчук, стоматологи-ортопеди О.П. Воєвода, В.М. Василевський.


Не можна обминути увагою і тих лікарів, які починали свій трудовий шлях в облстоматполіклініці. Довгий час тут завідувала оргметодкабінетом Т.Д. Приймаченко, довго працювала В.І. Попова. Першим начмедом поліклініки був Л.М. Якименко, який працював тут до 1972 року, пізніше, а саме з 1974 по 1978 рік, начмедом працював І.І. Шульга, з 1978 по 1981 рік - І.М. Король, з 1981 по 1989 рік - В.І. Коваль, а з 1989 року і до сьогоднішнього дня заступником головного лікаря з лікувальної роботи працює Л.М. Гуренко.


Обласне стоматологічне медичне об'єднання обслуговує понад 34 тисячі населення області. Обов'язковим також є обстеження допризовників.
Якщо говорити про нові технології, впроваджені тут, то за останні 3 роки почали проводити імплантацію, тобто реабілітацію стоматологічних хворих з вторинною адентією. Використовуються як внутрішньокісткові імплантанти (або стандартні), так і субперіостальні (які виготовляються індивідуально для кожної людини).