Полум'янійте серцем і творіть з любов'ю.
А.П.Чехов.

 

Основні віхи розвитку лікарні
Початок історії нинішньої обласної лікарні повертає нас до грудня 1895 року, коли в м. Житомирі, завдяки діяльності Волинської організації Російського товариства Червоного Хреста, а також на його кошти, в невеличкому двоповерховому будиночку по вул. Дівочій, 3 було відкрито стаціонар на 15 ліжок та амбулаторію з приватною лікарською практикою.


В амбулаторії тоді діяло чотири кабінети: хірургічний, терапевтичний, гінекологічний та - з вушних хвороб.
В 1924 році при лікарні Червоного Хреста розгортається відділення на 20 ліжок для лікування хворих на туберкульоз.


Через чотири роки при рентгенстанції, організованій в лікарні, відкриваються діагностичний та терапевтичний відділи, організовується клінічна лабораторія. Вперше на Україні устатковується пересувний рентгенологічний кабінет з електростанцією, який починає працювати в районах губернії. При лікарні відкривається дворічна школа медсестер, організовуються автомайстерні та майстерні з виготовлення апаратів фізичних методів лікування. Вперше в Житомирі з'являється електро-, водо-, грязелікування, застосовується кварцева лампа та діатермія.
За рішенням Раднаркому СРСР від 3 жовтня 1938 року, лікарня зі всім штатом та устаткуванням переходить у розпорядження Наркомздоров'я України з перейменуванням її в обласну хірургічну лікарню. На цей час у лікарні вже було розгорнуто 125 ліжок. У 1941 році відкривається онкологічне відділення.


Після звільнення Житомира від німецько-фашистських окупантів в 1944 році обласна хірургічна лікарня швидко відновлює роботу, хоча відділення розміщуються в напівзруйнованому приміщенні.


В 1950 році рішенням виконкому Житомирської обласної Ради народних депутатів, обласна хірургічна лікарня реорганізовується в багатопрофільну лікарню на 150 ліжок, у складі якої розгортаються терапевтичне, хірургічне, ортопедо-травматологічне, отоларингологічне, урологічне, онкологічне відділення.


З 1957 року на базі лікарні починає формуватись анестезіологічна служба.


В 1958 році стаціонар лікарні розширюється до 175 ліжок, ще через 2 роки - до 300. Вони вже не вміщаються в тому корпусі, який було збудовано в 1895 році, тому розпочинається будівництво: в 1960 році вводиться в дію 3-поверховий корпус на 200 ліжок, в 1967 - 4-поверховий корпус, лікарня розширюється до 525 ліжок. В 1969 році - здається ще один 3-поверховий корпус, в якому розташовується обласна стоматологічна поліклініка та розміщується відділення щелепно-лицьової хірургії.


В лікарні розгортаються нові спеціалізовані відділення: дитячої хірургії, нейрохірургії, опікове, ендокринологічне, торакальної хірургії. На базі обласної лікарні створюється центр з лікування хворих на правець, упроваджуються оперативні втручання на легенях, межистінні, серці. Лікарню часто відвідує М.М. Амосов, який допомагає місцевим спеціалістам освоїти ці операції.


Значно зростає чисельність медичного персоналу: на початок 70-х років у лікарні працюють 84 лікарі та 284 середніх медичних працівників.
Введення в дію в 1976 році 6-поверхового корпусу дає можливість розширити потужність лікарні до 975 ліжок, чисельність медичного персоналу зростає до 763 посад, з них 256 - лікарських.


В 1979 році знову завершено новобудову - стає до ладу лабораторний корпус, в якому розміщується 6 відділів, частина яких починає виконувати централізовано дослідження для лікувальних закладів області.


Перехід в 1985 році дитячих відділень у нещодавно організовану обласну дитячу лікарню дозволяє створити відділення судинної хірургії, ревматології, нефрології. Започатковуються гастрохірургічний та торако- пульмонологічний центри. В 1988 році відкривається відділення кістково-гнійної хірургії. Потужність лікарні зростає до 1075 ліжок.


Так на місці невеликого двоповерхового будиночка майже за 110 років виросло ціле медичне містечко - Житомирська обласна лікарня.
На території майже не лишилося колишніх споруд. Відійшли у вічність її засновники, докорінно змінилися методи діагностики і лікування. Незмінним є лише традиційно високий професійний рівень персоналу.


Саме його найбільше цінував видатний хірург, один із перших головних лікарів обласної лікарні Олександр Федорович Гербачевський, призначений на цю посаду в листопаді 1924 року. 3 квітня 1941 р. Указом Президії Верховної Ради УРСР йому одному із перших лікарів України присвоєно звання "Заслужений лікар України", а в 1969 році - почесне звання Героя Соціалістичної Праці.
З 1992 року обласний лікувальний заклад носить ім'я видатного хірурга О.Ф. Гербачевського.


Він згуртував навколо себе однодумців, талановитих лікарів, науковців, організаторів охорони здоров'я. Їх імена сьогодні належать історії і шикуються поряд з іменем учителя.


Наступником Олександра Федоровича на посаді головного лікаря обласної лікарні був призначений В.А. Пєшка (1972-1975 рр.) В період його керівництва обласна лікарня поповнилася новим приміщенням харчоблоку, актовим залом та потужним лабораторним корпусом - одним із найбільших в Україні.


Після призначення В.А. Пєшко на посаду завідуючого облздороввідділом, головним лікарем став Р.Д. Ніколаєв (1975-1985 рр.), висококваліфікований дитячий хірург. В 1985 - 1994 рр. головним лікарем працював М.М. Євнух. З 1995 року лікарню очолює М.І. Борщівський, заслужений лікар України, відмінник охорони здоров'я, депутат обласної ради двох скликань поспіль, голова постійної комісії з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення, досвідчений хірург, дбайливий господар.


Історія консультативної поліклініки

Історія консультативної поліклініки Житомирської обласної лікарні починається в 1950 році, коли рішенням Житомирської обласної Ради народних депутатів обласна хірургічна лікарня реорганізується в багатопрофільну лікарню на 150 ліжок.


У поліклініці, розміщеній в маленькому одноповерховому будинку на розі вулиць Червоного Хреста і Паризької Комуни, ведеться прийом хворих з восьми спеціальностей - терапія, хірургія, ортопедія та травматологія, урологія, отоларингологія, очні хвороби, неврологія та гінекологія. Тут же розташований кабінет функціональної діагностики, в якому проводиться дуоденальне зондування та дослідження шлункового соку.
В 1960 році в консультативній поліклініці було організовано перший ревмокардіологічний кабінет в області, в якому працювала заслужений лікар України І. Г. Ямкова. В цей же час відкрив двері кабінет електрокардіографії, де проводилося навчання лікарів та медичних сестер лікувально-профілактичних закладів області новому, на той час, методу діагностики серцевих захворювань. Невдовзі була впроваджена фоноелектрокардіографія.


Дещо пізніше відкрився гастроентерологічний кабінет, який очолив заслужений лікар України В.П. Євтушенко. В кабінеті, крім іншого, виконувалася ректороманоскопія.


Подальший розвиток спеціалізованої медичної допомоги - пов'язаний із ім'ям Е. М. Волжиної, яка стала організатором ендокринологічного кабінету.


В 1967 році стає до ладу 3-поверховий будинок консультативної поліклініки, що дало змогу суттєво поліпшити умови праці медичних працівників та перебування відвідувачів.


У 1968 році при консультативній поліклініці, на базі ревматологічного кабінету, утворюється кардіоревматологічне відділення, очолюване І.Г. Ямковою. Крім неї, до складу відділення увійшли педіатр-ревматолог Г.І. Метельська, отоларинголог В.П. Лемежанський та кардіоревматолог В.П. Компанцева.


Відділення організовує та координує роботу в області з виявлення, лікування, профілактики та диспансеризації серцево-судинних захворювань і ревматизму.


В різні роки консультативну поліклініку очолювали Н.М. Лучнікова, А.С. Виговська, Н.І. Майорова, П.П. Кубюк, В.О. Борецький, В.А. Пєшко, заслужені лікарі України М.М. Євтух, А.А. Підгорецький. З 1993 року заступником головного лікаря з амбулаторно-поліклінічної роботи працює С.І. Шевченко - лауреат премії ім. О.Ф. Гербачевського.


Сьогодні консультативна поліклініка є важливим структурним підрозділом лікарні, в якому здійснюється спеціалізований прийом пацієнтів з 30 медичних спеціальностей, проводиться відбір хворих для стаціонарного лікування у відділеннях лікарні, функціонують профільні обласні ЛКК.
Рішенням сесії обласної ради заплановано завершення будівництва нового 7-поверхового корпусу діагностично-консультативної поліклініки лікарні.

Історія розвитку хірургічної служби
В період Першої світової війни в приміщенні лікарні розміщується шпиталь Червоного Хреста, який спочатку лікує поранених, а в 1919 році, в зв'язку з встановленням Радянської влади на Волині та ліквідацією Волинського управління Російського товариства Червоного Хреста, реорганізується в хірургічний шпиталь для інвалідів війни.


В 1921 році на Волині починає діяти Українське товариство Червоного Хреста, в розпорядження якого переходить лікарня зі стаціонаром на 25 ліжок та амбулаторією.


12 липня 1921 року (після демобілізації з армії) до Житомира приїжджає молодий, але вже досить досвідчений хірург Олександр Федорович Гербачевський. Спочатку він працює завідувачем хірургічного відділенням Другої міської лікарні (1921-1923 рр.).


В 1923 році в лікарні проводиться реорганізація: створюється хірургічне відділення, відкривається рентгенстанція. В цей час на посаду завідувача хірургічного відділення та одночасно рентгенстанції лікарні Червоного Хреста приходить О. Ф. Гербачевський.


В листопаді 1924 року його призначено головним лікарем. Він обирається головою правління обласного наукового товариства хірургів.
В повоєнні роки хірургічне відділення очолювали О.Я. Чугаєвський; кандидат медичних наук, лауреат премії ім. О.Ф. Гербачевського А.О. Савченко; лауреат премії ім. О.Ф. Гербачевського В.П. Муравйов.


На сьогоднішній день на базі хірургічного відділення (40 ліжок) створений хірургічний центр, в якому працює 8 лікарів, у т. ч. лікарі вищої кваліфікаційної категорії В.Т. Поліщук (зав. хірургічним центром), П.В. Пріор, А.І. Костина, О.В. Слободенюк, кандидат медичних наук В.М. Борівський.


На базі хірургічного центру надається допомога хворим з патологією підшлункової залози; з пептичною виразкою шлунку та 12-палої кишки; з обтураційною жовтяницею, із спайковою хворобою органів черевної порожнини.


За останні роки в хірургічному центрі впроваджено чимало нових сучасних методів лікування: малоінвазивні оперативні втручання при патології підшлункової залози під контролем УЗД, лапароскопічні втручання при гострому панкреатиті, лапароскопічна адгезіотомія, метод динамічного лапароскопічного адгезіолізису при лікуванні спайкової хвороби очеревини, радикальні оперативні втручання при пухлинах печінки (гемігепатектомії), оперативні втручання при хронічному панкреатиті та пухлинах підшлункової залози, діагностично-лікувальна лапароскопія у хворих в ранньому післяопераційному періоді.


3 грудня 1952 року, за наказом облздороввідділу № 1382 "Про організацію 20-ти самостійних травматологічних ліжок", народилася нова ортопедо-травматологічна галузь медицини в Житомирській області. Посаду завідувача відділення і одночасно обласного ортопеда-травматолога області займав до 1985 року В.Ф. Патлай.


За цей період в області створено 14 самостійних ортопедо-травматологічних відділень, 28 травматологічних кабінетів. З 1986 по 1994 рр. відділення очолює заслужений лікар України В.С. Верховський.
У березні 1988 року було відкрито відділення кістково-гнійної хірургії на 40 ліжок. Завідувачем відділенням - призначений заслужений лікар України Ю.С. Чехонін (1988-1996 рр.).


Наказом УОЗ в січні 1995 р. створено ортопедичний центр, до складу якого увійшли ортопедичне відділення (завідувач М.М. Хіміч) на 40 ліжок і відділення кістково-гнійної хірургії на 40 ліжок (завідувач Б.П. Контуш). В ортопедичному центрі працюють 11 лікарів-ортопедів.
В ортопедичному центрі використовуються такі сучасні методи лікування як ендопротезування кульшового суглобу, коригуючі остеотомії, кісткові пластики, заміщення дефектів кісток за методом Ілізарова, застосування апаратів зовнішньої фіксації при переломах кісток, остеомієлітах, вогнепальних переломах та інше.


В 1950 р. відкривається урологічне відділення, першим завідувачем був призначений Ю.Ю. Вороний. Ним уперше була виконана операція пересадки нирки хворій з гострою нирковою недостатністю. Нирка була пересаджена під шкіру стегна хворої, нормально функціонувала і, після виведення пацієнтки з кризи, видалена.


Лікарю Вороному було присвоєно ступінь доктора медичних наук, і в подальшому і вітчизняні, і зарубіжні автори визнавали його пріоритет в питаннях пересадки нирки.


В різні роки відділення очолювали Н.Ф. Атаманчук, Д.В. Хробуст, В.П. Пурмаль, В.М. Кірілін, В.П. Долгополов. У даний час урологічне відділення очолює В.О. Стаховський.


Сьогодні урологічне відділення розгорнуте на 40 ліжках, тут працюють 6 лікарів. Ними широко використовуються такі сучасні технології як трансуретральна резекція пухлин простати, пухлин сечового міхура, трансуретральна уретромія при стріктурах уретри, трансуретральна локальна мікрохвильова гіпертермія простати.


В 1950 році започаткувало свою роботу ЛОР-відділення.
Першим завідувачем відділення був призначений Р.О. Бех, кандидат медичних наук. Після його виходу на пенсію, відділення очолив В.П. Павлусенко, а пізніше - О.М. Малафійчук.


Відділення розгорнуто на 40 ліжках, на його базі створений отоларингологічний центр, в якому працюють 4 спеціаліста.
В центрі проводяться пластичні операції на носі, вусі, комплексне лікування онкохворих: регіонарна хіміотерапія з подальшим хірургічним втручанням та кріодеструкцією.


В 1959 році відкривається очне відділення на 30 ліжок. Першим завідувачем була Н. І. Балтремус, потім його очолив Б. М. Ліщенко.
На базі відділення в 1976 році було відкрито обласний офтальмологічний травмцентр, що дало можливість своєчасно і кваліфіковано надавати допомогу потерпілим з травмами очей.


В січні 1998 року відділення було реорганізовано в центр мікрохірургії ока на 50 ліжок. Нині в центрі працюють 8 лікарів, у т. ч. заслужений лікар України Г.П. Пилявська, кандидат медичних наук О.О. Юмашева. Завідуюча відділенням О.А. Мартиненко - лікар вищої кваліфікаційної категорії, користується заслуженими шаною та повагою колег і пацієнтів.


У відділенні широко використовуються мікрохірургічні лазерні операції при вторинних плівкових катарактах, малоінвазивні втручання, в т. ч. факоемульсифікація катаракти з імплантацією штучних оптичних лінз різних моделей дорослим і дітям.


Історія становлення лікувально-профілактичної допомоги жіночому населенню області бере свій початок з 1937 року, коли при хірургічному відділенні обласної лікарні було розгорнуто 10 ліжок гінекологічного профілю. Стаціонарна допомога обмежувалася консервативними засобами та ургентною допомогою. Подальшого розвитку гінекологічна служба набула з приходом до лікарні гінеколога Г.Ф. Павши. З 1967 - по 1987 рік відділення очолює досвідчений спеціаліст О.Ф. Зубенко, потім - С.П. Кошова, заслужений лікар України Л.С. Теплова.
На сьогоднішній день у гінекологічному відділенні - 50 ліжок. На базі відділення функціонують обласний центр оперативної гінекології, септичний центр, центр оперативної гінекології дівчаток-підлітків.


У відділенні працюють заслужений лікар України Л.С. Теплова, заслужений медичний працівник охорони здоров'я України Т.Г. Дехтяренко. Завідує гінекологічним відділенням лікар вищої категорії В.В. Дяченко.
В 1966 році відкривається відділення анестезіології і реанімації на 6 ліжок.


З 1987 року воно розширене до 12 ліжок. На його базі створено обласний центр детоксикації. Першим завідувачем відділення анестезіології та реанімації був кандидат медичних наук І.П. Ямковий.


З 1973 по 1995 рр. службу анестезіології і реанімації очолює заслужений лікар України Е. Я. Доморацький. Лікарями відділення широко використовуються нові методики знеболення і лікування: електроімпульсна терапія, спиномозкова, перидуральна і провідникова анестезія. В 1981 році відкрито кабінет гіпербаричної оксигенації (ГБО), застосовуються екстракорпоральні методи детоксикації: гемосорбція, УФОК, ЛОК, їх ентузіастами є лікарі С.М. Гінзбург, С.Ф. Данилович, Ю.І. Тузов, К.Б. Вишинський.


В 1986 році у відділенні почала працювати штучна нирка. З 1994 року лікарем В.І. Лижнюком було введено в практику лікувальний плазмофорез. З 1996 року колектив відділення очолює В.С. Побережний.


Опікове відділення Житомирської обласної лікарні було створено в червні 1976 року, завідував відділенням кандидат медичних наук Г.М. Сальков, а потім - М.А. Нікітенко.


В 1995 році відділення було реорганізовано в опіковий центр. У ньому функціонують 40 ліжок, і є 6 ліжок блоку інтенсивної терапії, яким завідує досвідчений лікар В.І. Степанчук. У відділенні постійно удосконалюються методи лікування важких хворих. Проводиться лікування: тяжких опіків на ліжку "Клінітрон", ГБО, УФО крові у хворих в стадії токсемії і при гнійно-септичних ускладненнях опікової хвороби. Широко використовуються ранні хірургічні втручання при глибоких опіках, ксеношкіра при лікуванні протяжних опіків, зокрема у дітей.


В опіковому центрі працюють 11 лікарів комбустіологів, лікар-терапевт та лікар-педіатр. У центрі виконується значна кількість складних реконструктивно-відновлювальних операцій, у т.ч. з приводу косметичних вад.


В 1983 році започаткувало свою роботу відділення судинної хірургії (на 40 ліжках). Очолює його з дня відкриття кандидат медичних наук Л. І. Олійник. Під його керівництвом працюють ще 8 лікарів.


У відділенні проводяться всі види пластичних хірургічних втручань на аорті та магістральних судинах. Втілені хірургічні втручання при аневризмах абдомінальної аорти, рентгенендоваскулярні операції.


В 1962 році було відкрито нейрохірургічне відділення на 15 ліжок, в 1975 році ліжковий фонд відділення досягнув цифри 40. Першим завідувачем відділення був призначений П.В. Потопнін (1962-1982 рр.), з 1983 по 1998 рр. відділенням завідує Б.П. Ковбасюк, а з 1998 року - В.П. Гордійчук. У відділенні працює 7 лікарів.


Відділення торакальної хірургії було відкрито в 1958 році. Першими завідувачами відділення були В.М. Красномовець (1958-1961 рр.), І.І. Шмулевич (1961-1982 рр.), В.П. Компанцева (1982-1985 рр.).


З 1985 по 1995 рр. завідує відділенням заслужений лікар України Г.К. Бартош. Сьогодні колектив очолює лікар вищої категорії Т.В. Муравйов. У відділенні проводяться пластичні операції на трахеобронхіальному дереві, торакопластичні операції, пластика стравоходу та інше.
Відділення інтенсивної терапії для післяопераційних хворих розпочало свою діяльність у 1994 році завдяки ініціативі начальника управління охорони здоров'я облдержадміністрації кандидата медичних наук З.М. Парамонова. Очолює відділення з моменту його створення К.Б. Вишинський.


Вперше в Україні застосовано новий підхід до ведення хворих, яким проведенно складні оперативні втручання. Суть його полягає в забезпеченні динамічного спостереження та цілодобового догляду за хворими на сучасному рівні, проведенні комплексної медикаментозної терапії, відповідних інструментальних маніпуляцій, активної лабораторної, консультативної та діагностичної допомоги з застосуванням фізіотерапевтичних засобів, лікувальної фізкультури. Завдяки створеним умовам, здійснюється цілеспрямована профілактика хірургічної та госпітальної інфекцій, виключається контакт між хворими з різним рівнем інфікованості. Значна увага приділяється медико-психологічній адаптації хворих.
У відділенні розгорнуто 28 ліжок. Тут працюють 12 анестезіологів, 3 хірурги, кардіолог та лікар функціональної діагностики. Розроблено схеми догляду за післяопераційними хворими. Цілодобово чергують лікар-анестезіолог та хірург. Відділення устатковане дихальною, моніторною та іншою апаратурою життєзабезпечення.


Центр малоінвазивної хірургії на 10 ліжок було відкрито в березні 2002 року. За час роботи центру впроваджено лапароскопічну холоцистектомію та спленектомію, видалення злук черевної порожни, пункційну біопсію заочеревинних пухлин, лапароскопічну операцію Іванесевича, пункцію-склерозацію кист нирок під УЗД-контролем, лапароскопічну апендектомію, діагностичну артроскопію.
Завідує центром Н.Г. Рудківська.


Історія становлення терапевтичної служби
В 1928 році при рентгенстанції лікарні Червоного Хреста відкриваються 2 відділення: діагностичне та терапевтичне. Саме з цього розпочинається становлення терапевтичної служби лікарні. Першими пацієнтами терапевтичного відділення були хворі на туберкульоз та його ускладнення. Розпочинається активне виявлення, облік та подальше лікування хворих. Медичні журнали того часу свідчать про досягнення в області лікування різноманітних форм туберкульозу в Житомирській лікарні Червоного Хреста.


В 1938 році лікарня має 20 розгорнутих терапевтичних ліжок. У такому стані терапевтичний ліжковий фонд існував до 1950 року. В 1950 році терапевтичне відділення має вже 50 ліжок.


У 1967 році з'являються такі вузькопрофільні терапевтичні відділення, як ендокринологічне (завідувюча Є.М. Волжина) та гематологічне (завідувач М.К. Стрихарська).


В наступні роки відділення ендокринології очолювали З.О. Дяченко, Т.В. Ярова, в даний час його очолює В.П. Стаховська; а відділення гематології - В.К. Лічман (1969-1971 рр.), Г.М. Гірник (1972-1994 рр.). В даний час завідує відділенням гематології кандидат медичних наук Т. І. Лиса.
В 1976 році було створено ще 6 відділень терапевтичного профілю.


Гастроентерологічне відділення очолив кандидат медичних наук В.П. Євтушенко, потім - його учень кандидат медичних наук В.З. Свиридюк. У відділенні гастроентерології розпочинали свою медичну діяльність заступник головного лікаря з лікувальної роботи, заслужений лікар України В.В. Олійник та головна медична сестра, заслужений медичний працівник України З.І. Файдюк.


Відділення кардіології очолила І.А. Новак, яка згодом стала одним з перших лауреатів премії ім. О.Ф. Гербачевського. З моменту утворення і до нашого часу відділення зазнало певних змін. Від нього відокремилось ревматологічне відділення, яке в 1995 році перетворилось на сучасний ревматологічний центр на чолі з Л.С. Крикливець, фахівцем вищої категорії. В стінах відділення лікарем Л.Ф. Климчук виконана кандидатська дисертація. З 1998 року відділення кардіології працює, як кардіологічний аритмологічний центр, в якому виконується імплантація тимчасових кардіостимуляторів.


Відділення пульмонології, очолюване В.П. Компанцевою, згодом увійшло до складу торако-пульмонологічного центру з імунологічною та алергологічною службами. У відділенні працює кандидат медичних наук В.Й. Бистрицька.


Неврологічне відділення функціонує з 1976 року. Перша завідувачка відділення -Н.Д. Дудко. В даний час цю посаду обіймає Т.С. Савченко.
В 1985 р. в лікарні відкривається відділення нефрології, яке очолила В.Ф. Дімова, а потім О.В. Дєєва. В 2004 році розгортається нове відділення - хронічного гемодіалізу, де встановлено 12 апаратів штучної нирки (завідувач М.І. Прилипко).


Разом з відкриттям нових відділень вдосконалюються діагностична та лабораторна служби. В 6-поверховому корпусі відкривається рентгенвідділення, обладнане сучасною апаратурою. Відділення спочатку очолює кандидат медичних наук С. А. Бейгельман, а потім - А.І. Омельчук.


В лабораторному корпусі лікарні, який став до ладу в 1979 р., розташовуються 2 підрозділи: клініко-діагностична лабораторія та відділення функціональної діагностики. В лабораторії (завідувюча А.Г. Волковська, Н.В. Адиліна) централізовано виконуються дослідження не лише для обласної лікарні, а й для лікувальних закладів області. Відділення функціональної діагностики - обладнане найсучаснішою апаратурою; тут виконуються усі види ультразвукового дослідження, пункційна біопсія щитоподібної залози, цілодобовий ЕКГ- моніторинг, навантажувальні тести тощо. Відділення очолює лікар вищої категорії, заслужений лікар України Т.І. Вишинська.


В 1967 році було організовано відділення фізіотерапії. Першим завідувачем, який продовжує очолювати відділення до сьогоднішнього дня, є П. Н. Мосійчук.

Історія організаційно-методичного відділу
Відповідно до наказу Міністерства охорони здоров'я СРСР, в 1951 р. в обласній лікарні створено організаційно-методичний кабінет. Головний лікар О.Ф. Гербачевський в наказі зазначив: "Одним із основних напрямків діяльності обласних лікарень є організаційно-методична робота. Саме по організаційно-методичній роботі управління охорони здоров'я області та Міністерство охорони здоров'я будуть судити про якість роботи обласної лікарні, а тому в даний час усі працівники лікарні повинні докласти всі свої зусилля і знання до організації вказаного вище розділу роботи. Покладаю на себе загальне керівництво організаційно-методичним кабінетом, а безпосереднє - на заступника головного лікаря з медичної частини Н. М. Лучнікову. Організація методичного кабінету і його роботи в даний час повинна бути основною роботою лікаря Н.М. Лучнікової і моєю."


Ці слова О.Ф. Гербачевського, затверджені в наказі, стали вагомою основою для заснування організаційно-методичної служби охорони здоров'я області. В подальшому О.Ф. Гербачевський приділяв увагу вдосконаленню та розвитку служби. Він постійно наголошував на тому, що оцінка діяльності лікарні буде залежати від стану організаційно-методичної роботи не тільки в обласній лікарні, а й в усіх лікувально-профілактичних закладах області. Так, у 1952 році в журналі "Лікарська справа" з'являється стаття "Обласна лікарня - організаційно-методичний центр для району", де Олександр Федорович узагальнив діяльність обласної лікарні з надання планової, консультативної та невідкладної допомоги жителям області.


В цей же період в ЛПЗ області впроваджується метод диспансеризації. Чітко прослідковуються основні функції новоствореного оргметодкабінету, а в подальшому - оргметодвідділу: аналіз звітів районів, аналіз надання консультативної допомоги жителям сільської місцевості та облік диспансеризації хворих.


У 1963 році функціонують відділення медичної статистики, термінової і планово-консультативної медичної допомоги.
Першим завідувачем організаційно-методичного кабінету в 1951 році була призначена лікар М.П. Гельман. З 1953 по 1964 рр. очолювала відділ М.Е. Клейненберг. У цей період активно працюють лікарі-методисти О.А. Борисюк, Р.К. Лонберг, М.М. Чумак, фельдшер І.М. Манзон, медстатистик Д.М. Ройзенман.


Протягом 53 років функціонування ОМВ його очолювали такі досвідчені фахівці і обдаровані керівники, як Г.П. Малий, В.К. Лічман, В.П. Селюченко, В.К. Головаков, Т.М. Кондратенко, В.О. Грищук. У даний час заступником головного лікаря з оргметодроботи є Г.В. Янчук.
Сьогодні Обласна клінічна лікарня ім. О.Ф. Гербачевського - провідний лікувально-профілактичний заклад в системі охорони здоров'я області. Вона забезпечує всі види високоспеціалізованої медичної допомоги, окрім пересадки органів та планових операцій на серці.
Тут щороку отримують спеціалізовану медичну допомогу понад 26 тисяч хворих, виконується до 15 тисяч оперативних втручань, понад 170 тисяч консультативних прийомів.


У лікарні працює 251 лікар, з них - 6 кандидатів медичних наук: А.О. Савченко, В.Й. Бистрицька, Л.І. Олійник, Т.І. Лиса, В.М. Борщівський, Л.Ф. Климчук; 10 заслужених лікарів України: М.І. Борщівський, Г.К. Бартош, І.Г. Ямкова, Т.І. Вишинська, Г.П. Пілявська, Л.С. Теплова, В.С. Верховський, А.А. Подгорецький, В.В. Олійник. В закладі трудиться 679 середніх медпрацівників, з них - 5 заслужених середніх медпрацівників України: Н.І. Галанзовська, Л.Г. Окоча, Т.Г. Дехтяренко, З.І. Файдюк, Г.К. Байдала; 5 чоловік нагороджені Дипломом лауреата премії ім. О.Ф. Гербачевського, 19 відмінників охорони здоров'я. Крім того, в лікарні трудяться 400 молодших медичних сестер.


В закладі розгорнуто 850 ліжок, працює 22 клінічні відділення, створено 19 спеціалізованих центрів: ортопедичний, опіковий, мікрохірургії ока, "Діабетична стопа", гемодіалізний, з лікування шлункових кровотеч, малоінвазивної хірургії, гематологічний, отоларингологічний та інші.
З метою удосконалення лікувально-діагностичного процесу та втілення сучасних технологій, спеціалісти обласної лікарні беруть участь у міжнародних конференціях, симпозіумах, конгресах. Принаймні за останні роки хірурги брали участь у симпозіумах, що проводилися в Москві, Кракові, Любліні; відділення променевої діагностики співпрацює з фірмою "Кодак"; ендокринологічне відділення - з благодійною організацією "Фонд допомоги Україні" (Канада), а з проблем цукрового діабету лікарі відділення брали участь у конференціях, що проводилися в Росії, Угорщині, Данії.


Спеціалісти постійно працюють над освоєнням нових видів хірургічних операцій, в числі яких - оперативні втручання на мозку, магістральних судинах, мікрохірургічні операції на оці, органозберігаючі операції на органах черевної порожнини, хірургічні ендоскопічні втручання. В практику роботи надійно ввійшли рентгенологічна, ультразвукова та ендоскопічна діагностики захворювань, значно розширився об'єм спеціалізованих лабораторних методик. У роботі централізованої клініко-діагностичної лабораторії успішно використовуються нові спеціальні дослідження: цитологічні, бактеріологічні, імунологічні та біохімічні. Принаймні централізація виконання цитологічних досліджень допомогла значно покращити ранню діагностику злоякісних пухлин і, таким чином, продовжити багатьом хворим життя.


В 2003 році в лікарні створено Наукову раду, до складу якої ввійшли кандидати медичних наук, провідні фахівці. Метою діяльності ради є допомога лікарям у виконанні кандидатських дисертацій, наукових робіт, втілення інновацій та сприяння раціоналізаторству.
Щороку лікарями закладу втілюється понад 180 нових методів діагностики та лікування, близько 40 раціоналізаторських пропозицій, друкується до 35-40 наукових робіт.


Упроваджується комп'ютеризоване ведення медичної документації та виконання Державних і Регіональних програм за профілем.
Обласна лікарня є центром підготовки та підвищення кваліфікації медичних працівників області. Вона є також базою підготовки студентів. Майже 200 середніх медичних працівників різних рівнів - від ФАПу до центральної районної лікарні - проходять курси підвищення кваліфікації. На базі лікарні систематично проводяться науково-практичні конференції за участю спеціалістів провідних інститутів, семінари, засідання наукових товариств. Обласна лікарня - це база підготовки лікарів-інтернів: щорічно тут вдосконалюють свої профзнання 15-20 молодих спеціалістів.
У 1998 році лікарні одній з перших на Україні присвоєно вищу акредитаційну категорію, а в 2003 року заклад успішно підтвердив її показником результату, визнаним найвищим у державі серед обласних лікарень - 98,95%.


... Спливають роки. Медичні фахівці відзначили 110 річницю заснування свого закладу. Молода, оновлена, наповнена духом професіоналізму, колективізму та служінню Вітчизні, Житомирська обласна клінічна лікарня ім. О.Ф. Гербачевського свято зберігає традиції, започатковані її засновниками. Надання організаційно-методичної, лікувально-діагностичної та консультативної допомоги колективам лікувально-профілактичних закладів області і надалі буде спрямовуватися на збереження здоров'я громадян та поліпшення організації якості медичної допомоги жителям Житомирщини.