Липень – місяць поінформованості про ювенільний артрит. Ювенільний артрит є найпоширенішим дитячим ревматичним хронічним захворюванням, що характеризується хронічним перебігом, прогресуванням змін у суглобах, інвалідизацією хворих.

2024_07_01_01

1 липня – Всесвітній день боротьби проти бронхоектатичної хвороби. Започаткований з ініціативи Фонду ХОЗЛ (США), Європейського пульмонологічного фонду. Бронхоектатична хвороба – набуте захворювання з локальним хронічним гнійним процесом у безповоротньо змінених і, як правило, функціонально неповноцінних бронхах, що виявляється переважно в нижніх відділах легень.

4 липня – День судового експерта України. Встановлений Указом Президента України від 10 червня 2009 року № 424/2009. Через війну навантаження на судово-медичних експертів збільшилося в рази. Це створює нові виклики в роботі судмедекспертів: випадки воєнних злочинів повинні бути належно задокументовані для забезпечення подальших розслідувань у національних та міжнародних судах і трибуналах.

6 липня – Всесвітній день боротьби з зоонозами. Відзначається з 2007 року на вшанування внеску у боротьбу з зоонозами видатного французького мікробіолога Луї Пастера, який саме 6 липня 1885 року успішно ввів першу вакцину проти сказу. Відомо понад 200 видів зоонозів, які можуть поширюватися через прямий контакт людини з твариною або через їжу, воду чи навколишнє середовище.

22 липня – Всесвітній день мозку. Відзначається з 2014 року з ініціативи Всесвітньої федерації неврології. Тема 2024 року – «Здоров’я мозку та профілактика».

23 липня – Всесвітній день боротьби з синдромом Шегрена. Відзначається у день народження Хенріка Шегрена – шведського офтальмолога, який вперше в 1933 році виявив цю хворобу. Синдром Шегрена – аутоімунне системне захворювання сполучної тканини з переважним ураженням залоз зовнішньої секреції, при цьому в процес можуть залучатися внутрішні органи.

24 липня – Міжнародний день турботи про себе (або Міжнародний день самодопомоги). Відзначається з 2011 року. ВООЗ визначає самодопомогу як здатність окремих людей, сімей та громад самостійно або за підтримки медичних працівників зміцнювати здоров’я, запобігати хворобам, підтримувати нормальний стан організму.

25 липня – Всесвітній день запобігання утопленням. Встановлений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 75/273 у 2021 році. Утоплення є основною причиною випадкової смерті. Щороку тонуть близько 236 000 людей, що робить утоплення серйозною проблемою охорони здоров’я в усьому світі.

28 липня – Всесвітній день боротьби з гепатитами. Відзначається у день народження Баруха Блумберга, який відкрив вірус гепатиту В та розробив першу вакцину проти цього захворювання. Цьогорічна кампанія посилить голоси людей, які живуть з гепатитом, наголошуючи на необхідності тестування, лікування, вакцинації та подолання стигми.

КНП «Обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики» Житомирської обласної ради.