16 грудня в Житомирському інституті медсестринства відбулося виїзне засідання обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ/СНІДу, яке провів в.о. заступника начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Віктор Лучків. Вітаючи учасників засідання, Віктор Іванович наголосив, що медики насамперед займаються діагностикою та лікуванням туберкульозу та ВІЛ/СНІДу, а ось профілактика  захворювань є проблемою соціальною.

2015_12_16_01

Організатори охорони здоров’я області, керівники органів влади, представники громадських організацій із зацікавленістю прослухали інформацію про стан захворюваності на туберкульоз та виконання протитуберкульозних заходів у поточному році, презентовану головним лікарем обласного протитуберкульозного диспансеру Віталієм Дідиком.

2015_12_16_02

У 2015 році в області проведена значна робота з профілактики, діагностики та лікування туберкульозу. Однак результати цієї роботи не досягають поставлених завдань Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2012-2016 роки:

-                      ефективність заходів з профілактики та діагностики туберкульозу залишається на низькому рівні;

-                      темпи зниження показника захворюваності на туберкульоз менше 1,0%;

-                      надзвичайно низька ефективність лікування хворих на туберкульоз;

-                      відмічається ріст показника смертності від активного туберкульозу;

-                      зростає показник захворюваності на хіміорезистентний туберкульоз;

-                      продовжують реєструватись випадки захворювання на туберкульоз серед медичних працівників, як наслідок недотримання елементарних правил інфекційного контролю;

-                      на первинному та вторинному рівнях надання медичної допомоги відсутня співпраця щодо профілактики та діагностики туберкульозу у ВІЛ-інфікованих осіб, ведення випадків ко-інфекції туберкульоз/ВІЛ-інфекція/СНІД;

-                      низький рівень співпраці медичних працівників з іншими відомствами, управліннями, громадськими організаціями, підприємствами в питаннях організації виконання заходів з профілактики, діагностики та лікування туберкульозу.

2015_12_16_03

У    поточному році проведено майже 482,0 тис. флюорографій, що становить 75,8%  від запланованого.

Станом на 1 грудня 2015 року виконано план флюорографічних обстежень у Любарському, Народицькому та Овруцькому районах.

Доповідач акцентував увагу присутніх на недостатньому рівні обстеження дітей. Станом на 1 грудня 2015 року туберкулінодіагностикою в області охоплено 81,3 тисяч дітей віком від  4 до 14 років, що становить всього 56,0% відповідного населення.  У 2015 році в області народилось понад 14,0 тисяч дітей, щеплено вакциною БЦЖ 5,8 тисяч, що становить лише  41,5%. Для забезпечення імунітету серед дитячого населення необхідно вакцинувати 95% новонароджених.

2015_12_16_04

У 2015 році зареєстровано смерть від активного туберкульозу двох дітей, які не були щеплені вакциною БЦЖ.

За словами Віталія Дідика, зростання захворюваності на туберкульоз серед дитячого населення свідчить про значний резервуар туберкульозної інфекції серед населення, тобто поруч з нами живе значна кількість невиявлених хворих на туберкульоз із бактеріовиділенням, які розповсюджують захворювання.

Велику зацікавленість аудиторії викликала інформація головного лікаря Житомирського обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом Юрія Галінського, який зазначив, що в області виявлено 8108 ВІЛ-позитивних осіб (за результатами тесту на ВІЛ), із них було взято на облік 5057 осіб з діагнозом ВІЛ-інфекція, у 1581 – діагноз СНІД. Від СНІДу в області померла 761 особа, 987 ВІЛ-інфікованих є також носіями ВІЛ-асоційованого туберкульозу, 268 людей, які живуть з ВІЛ, перебувають у місцях позбавлення волі. На Житомирщині з діагнозом ВІЛ проживає 55 дітей. Найбільше ВІЛ-інфікованих проживає у Новограді-Волинському, Коростишівському та Брусилівському районах , а також  у Житомирі, Бердичеві та  Коростені.

До питань організації роботи з внутрішньо переміщеними особами в Житомирській області звернувся радник Міністра соціальної політики України  Максим Свірський. Головний напрямк своєї роботи він вбачає у налагодженні комунікації між внутрішньо переміщеними особами, Міністерством соціальної політики, місцевими органами виконавчої влади, волонтерськими та громадськими структурами в отриманні інформації з питань, що стосуються соціального захисту, та вирішенні різноманітних проблем їх життєдіяльності. З огляду на непросту суспільно-політичну ситуацію в країні, одним із напрямків роботи є попередження виникнення конфліктних ситуацій. Максим Свірський зазначив: «Житомирщина має багато надбань і позитивний досвід роботи з внутрішньо переміщеними особами. В області створений надійний фундамент, який гарантує успішну реалізацію програми в майбутньому».

Про забезпечення проведення замісної підтримуючої терапії (ЗПТ) йшлося у виступі головного лікаря обласного наркологічного диспансеру Максима Кутишенка. За його словами, на Житомирщині перший сайт ЗПТ був відкритий на базі обласного наркологічного диспансеру п’ять років тому. Наразі в області діє 5 аналогічних сайтів, на яких перебуває 327 наркозалежних осіб: обласний наркологічний диспансер – 125 осіб, із них – 15 жінок, Бердичівська ЦМЛ, де перебуває 89 пацієнтів, із них – 5 жінок, Коростенська ЦМЛ, де перебуває 50 пацієнтів, із них - 9  жінок, Новоград-Волинське міскрайТМО, де лікуються 39 пацієнтів, із них – 6 жінок, Коростишівська ЦРЛ ім. Д.І.Потєхіна, де перебувають 34 пацієнти, із них - 1 жінка.

Прикментно, що із 125 осіб, які об’єднані сайтом ЗТП в обласному наркологічному диспансері, 71 пацієнт є ВІЛ-інфікованим, 86 мають гепатит В, 106 – з гепатитом С, з діагнозом туберкульоз – 39 осіб, 48 пацієнтів отримують АРТ  (антиретровірусну терапію).

Впродовж  2015 року з 8 осіб до 41 особи збільшилась кількість пацієнтів ЗПТ, які отримують препарати за рецептами. Із них – 23 пацієнти купують рецептурні препарати за власні кошти (ця сума сягає 287 тис. грн).

На запитання учасників координаційної ради, чи можливо проведення ЗПТ в умовах стаціонару вдома, Максим Кутишенко відповів, що відповідно до правил та порядку, які обумовлені наказом МОЗ України від 27 березня 2012 року № 200, проведення ЗПТ  в умовах стаціонару вдома - не передбачено.

Рішенням обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ/СНІДу затверджено Стратегію забезпечення доступу представників груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ до профілактичних послуг та лікування хворих на ВІЛ-інфекцію/СНІД на 2015-2018 роки з відповідним планом заходів з реалізації Стратегії.

Прес-центр УОЗ,

тел. (0412) 41-37-72

E-mail:  pressdoz@gmail.com