Упродовж 2013-2015 років кошти на будівництво Житомирського обласного онкологічного диспансеру не виділялися. Про це кореспонденту «ЖИТОМИР.today» повідомив начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Торбас у відповіді на інформаційний запит.

2015_11_06_01

При цьому він уточнив, що у 2007-2009 роках з обласного бюджету було витрачено 2 млн 651 тис. 194 грн 33 коп. на виготовлення проектно-кошторисної документації. Відтоді планували розпочати реконструкцію основного та зведення нових корпусів при онкодиспансері.

Ще у серпні 2013 року, під час прес-конференції у лікувальному закладі, Торбас повідомив, що на саме будівництво разом із придбанням спеціалізованого обладнання потрібно близько 200 млн. грн. Тоді ж в ОДА активно готували листи на екс-прем’єра Азарова щодо виділення з державного бюджету першого десятимільйонного траншу – на закладення фундаменту та початок будівництва радіологічного корпусу. Це приміщення повинно було стати своєрідною опорою для нинішнього центрального корпусу і не дозволити через зсуви ґрунту останньому зруйнуватися.

З-поміж інших далекосяжних планів була поява восьмиповерхового хірургічного та триповерхового операційно-реанімаційне відділень. А у старій будівлі онкодиспансеру хотіли розташувати хоспіс і денний стаціонар.

Відбудувати, реконструювати або ж, що доцільніше, реанімувати старий-добрий онкодиспнер у Житомирі готові були декілька іноземних будівельних компаній, зокрема з Ізраїля та Німеччини. Натомість колишня влада «регіоналів» зробила собі непоганий піар на стражданнях людей. А їх лише за два попередніх два роки в онкодиспасері прийняли 192 тисячі 764 особи. При цьому в середньому щотижня до закладу звертається двох тисяч онкохворих. Не мало, щоб замислитися.

І нинішні керівники області ніби й намагаються ситуацію «розрулити». Хоча за гучними обговореннями поки конкретних дій поки розгледіти важко.

Так, головний лікар окнодиспасеру Борис Гуля безперестанку зауважує про кричущу необхідність у придбанні бодай одного нового апарату для проведення дистанційної гама-терапії. Каже, що застаріле обладнання суттєво сповільнює процес лікування хворих на рак.

Свою лепту у його появу роблять і волонтери благодійно-мистецького фонду «АрТерпаія», потихеньку збираючи на своїх заходах кошти.

Влада тим часом інформує: у 2014 році на його придбання виділили 10 млн грн, але сам пристрій так і не купили. Таке рішення прийняла спеціальна робоча комісія 2 вересня минулого року. Цьогоріч, згідно з відповіддю, кошти на ці потреби взагалі не передбачені.

Наразі чиновники вирішили робити ставку на лінійний прискорювач, вартість якого – близько 40 млн грн. Але бюджет і тут нібито виявляється негумовим. Той же таки Торбас, практично розводячи руками, пропонує шукати інвестора.

«Крім того, єдиним постачальником джерела іонізуючого випромінювання (ДІВ) є фірма „Ізотоп. Існує черга на поставку ДІВ із Росії (півтора року) та з Канади – чотири роки», – додає він у відповіді на наш запит.

Загалом, же на капітальний ремонт реанімаційного відділення онкодиспансеру ще мають спрямувати 896,3 тис. грн. А ще 2 млн 110 тис. грн – на придбання гастроскопу з відеосистемою та препарат для зварювання тканини під час операції. Таким наміром 9 жовтня, на сесії облради, поділилася директор департаменту фінансів Житомирської облдержадміністрації Ганна Ємченко, доповідаючи про внесення змін до обласного бюджету.

За матеріалами «ЖИТОМИР.today»