23 жовтня заступник Міністра охорони здоров'я України Віктор Шафранський  відвідав Житомирську  область у рамках додаткової тритурової імунізації проти поліомієліту в Україні. Мета візиту - пересвідчитися у тому, що в область вчасно прибула вакцина від поліомієліту та розпочався перший раунд вакцинації.

2015_10_23_01

Віктор Шафранський у супроводі начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Олександра Торбаса відвідали амбулаторію загальної практики-сімейної медицини КЗ «Бердичівський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» та  першу поліклініку центральної дитячої міської лікарні м.Житомира, де ознайомилися з роботою кабінетів щеплень, поспілкувався з батьками, які привели своїх діток на вакцинацію.  Заступник міністра  дав високу оцінку проведенню в області вакцинальної  кампанії проти поліомієліту, організації вакцинопрофілактики та формуванню прихильності населення до вакцинації.

2015_10_23_02

Під час прес-конференції «Про імунізацію населення від поліомієліту  у  2015 році», яка відбулася у Житомирському інституті медсестринства, Віктор Шафранський  відзначив високий професійний рівень медиків Житомирщини та зауважив, що вакцинація є єдиним ефективним засобом попередження поліомієліту. Вірус поліомієліту вражає нервові клітини, що відповідають за рухи, і викликає параліч. Паралітична форма поліомієліту невиліковна.

Посадовець акцентував увагу представників мас-медіа на тому, що вакцинальна кампанія є справою добровільною та безкоштовною. Натомість він закликав журналістів при підготовці відповідних матеріалів звертатися виключно до фахівців, адже альтернативи вакцинації немає.

2015_10_23_03

У прес-конференції також брали  участь: начальник управління охорони здоров'я ОДА Олександр Торбас, начальник відділу мобілізаційної роботи та спеціальних питань управління охорони здоров'я ОДА Сергій Березовський, обласний позаштатний спеціаліст зі спеціальності «Педіатрія», заступник головного лікаря обласної дитячої  клінічної лікарні Оксана Лук’яненко,  обласний позаштатний дитячий імунолог, керівник імунологічного центру обласної дитячої  клінічної лікарні Ірина Гладун.

Начальник управління охорони здоров’я Житомирської ОДА Олександр Торбас повідомив, що станом на 23 жовтня 2015 року Житомирщина отримала 81 тис. 500 доз вакцини проти поліомієліту.

2015_10_23_04

За словами обласного педіатра Оксани Лук’яненко, питання імунопрофілактики на сьогодні залишається одним із найважливіших. Наразі в Україні запроваджено усі складові державної політики щодо імунопрофілактики, а саме: законодавче підґрунтя (Закони України), Загальнодержавна програма з імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб, Національний календар профілактичних щеплень, система контролю за імунізацією, контроль якості  вакцин, постійне безперервне навчання медичних працівників з основних питань вакцинації. Та, безумовно, надзвичайно важливою та конструктивною для України є співпраця з міжнародними організаціями. Саме за  підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) Україна отримала якісну вакцину від поліомієліту, вироблену відомою французькою компанією та надану Україні в якості гуманітарної допомоги від канадського уряду.

Під час прес-конференції представники ЗМІ отримали вичерпну інформацію про державну політику в напрямку імунопрофілактики, проведення додаткової вакцинації проти поліомієліту, роль вакцинації як безпечного способу формування захисту проти інфекцій та умови зберігання та відпуску вакцин.

Прес-центр УОЗ,

тел. (0412) 41-37-72 

E-mail:  pressdoz@gmail.com