Цього тижня, а саме у неділю 25 жовтня українці перейдуть на зимовий час. В той момент, коли треба перевести годинник, з нами стається багато казусів. Невчасно прийшли на роботу, запізнились на зустріч тощо. Таке переведення впливає не лише на організаційні моменти у робочому плані, але й взагалі на наш психологічний та фізичний стан.

2015_10_21_01

Виникає часовий стрес, що несе із собою діасинхроз. Що відбувається у цей час із організмом?

Переведення стрілок часом викликає депресію, яка й так часто розвивається восени. Коли дні стають коротшими, а відповідно менш сонячними та освітленими, то наша нервова система перебуває у стані зниженого тонусу. Саме такі зміни призводять до депресії. Під час літнього часу ми вже виробили собі певну інерцію, а тут після переведення годинників все збивається. Вам доводиться заново привчати організм до того, що потрібно вставати ранком та лягати спати вже в інший час.

Для того, аби процес переходу на новий час пройшов безболісно варто протягом 2 тижнів уникати морального та фізичного навантаження.

В цілому ж, "переведення стрілок" відповідає життєвим ритмам людини. До світанку в організмі синтезується гормон мелатонін - відповідальний за відновлення всіх органів. Якщо спати в освітленому приміщенні, рівень мелатоніну буде мінімальним. Якщо прокидатися затемна - організм виявляється не готовий до пробудження. Це ризик для серця, судин голови та обмінних процесів.

Світло і темрява безпосередньо впливають на гіпофіз, який виділяє мелатонін. Після переведення годинників, людина постає в досвітніх сутінках, коли мелатонін вже не виробляється. Біоритми не порушуються, а приходять до гармонії. Збільшується творчий і робочий потенціал. Тож, особливо важливо налаштуватися на біоритми взимку: брак сонячного світла провокує збої нервової системи, гормонального фону, але сприяє синтезу мелатоніну. Фактично, людський організм взимку впадає в "сплячку": зниження продуктивності, млявість, хандра, проблеми зі шкірою.

Корисно переходити на зимовий час тим, чия діяльність вимагає зосередженості та спокою. Вставати раніше сонця дуже небезпечно: стрес від пробудження "не вчасно" призводить до викиду адреналіну. Спочатку це гарячкове збудження і діловитість. Потім - занепад сил, порушення концентрації уваги.

Якщо людина працює, наприклад, на конвеєрі, проводить лабораторні випробування або просто водить автобус, то гормональні перепади у крові можуть стати причиною помилок і навіть аварій.

Не менш важливо прокидатися у спокої співробітникам, які працюють з людьми. Вчителям, лікарям, керівникам усіх рангів. Ранковий сплеск адреналіну здатний викликати непотрібну агресію, спровокувати конфліктні ситуації та привести до необдуманих рішень.

До речі, а ви вже знаєте на що витрачатимете додаткову годину?

Переведення годинників можна "ігнорувати" - і лягати відпочивати в той же час, що і раніше. Зате ви будете прокидатися заздалегідь. Справжня знахідка для тих, хто постійно спізнюється на роботу! А ще "зайвий" час можна використати з користю для душі і тіла:

  • Помедитувати. Налаштуватися на результат, "відчути в грудях посмішку". Це допомагає позитивно ставитися навіть до невдач і у всьому бачити свій прихований зміст, робити правильні висновки.
  • Зробити зарядку. Вранці варто займатися фізичними вправами, щоб "запустити мотор" організму та посилити кровообіг. Натомість вечірні навантаження в спортзалі категорично протипоказані тим, у кого проблеми з густотою крові.

Вмикайте після пробудження веселу музику. Збираючись, знайдіть хвилинку, щоб потанцювати перед дзеркалом, це розворушить вас  та  додасть гарного настрою на весь день.

Прес-центр УОЗ,

тел. (0412) 41-37-72

E-mail:  pressdoz@gmail.com